Funksjonssvikt er ingen diagnose, men et symptom. Pasienten skal utredes med tanke på å identifisere årsaken til symptomet. Det er pasientens funksjonsevne som skal ha endret seg (ikke omsorgsapparatets mulighet for å yte hjelp)
Definisjon:
Det er viktig å få kartlegge tidsforløpet. Dersom et funksjonstap har utviklet seg over uker eller måneder, er årsaksspektrum og utredningsstrategi en annen enn om funksjonstapet har oppstått akutt.
Omtrent 20 % av eldre i Norge regnes p.t. som "skrøpelige" ("frail"). Skrøpelige preges av langtkomne aldersforandringer og flere kroniske lidelser, og bruker ofte mange medikamenter. Deres organreserver er svekket i betydelig grad, og responsen på en akutt sykdom er langt mindre organspesifikk enn hos yngre. Resultatet er at pasienter innlegges gjerne under varierte diagnostiske merkelapper, f.eks. hjerneslag, dehydrering.
Pasienter med særlig høy risiko for akutt funksjonssvikt som presentasjonsform ved akutt sykdom er:
Ofte vil det første tegnet bare være en svekket evne til å klare seg selv i dagliglivet.
Vanligvis ligger det flere årsaker til grunn, ikke sjelden sees en kaskade av akutte sykdommer med påfølgende multiorgansvikt.
Legen har overordnet medisinsk‐faglig ansvar for utredning, behandling og rehabilitering ved akutt funksjonssvikt.
Ofte foreligger det ikke organrettede symptomer. Vanligste årsaker er:
Pasienter med akutt funksjonssvikt skal, når kriteriene for tilstanden er oppfylt (se def.), innlegges i akuttgeriatrisk enhet, og ikke i annen medisinsk sengepost.
Tverrfaglig vurdering i akuttgeriatrisk enhet ("comprehensive geriatric assessment", CGA) bidrar til redusert dødelighet, bedret funksjonsstatus, økt mobilitet, bedret kognitiv funksjon og redusert behov for institusjonsopphold.
Geriatrisk tilsyn fra ambulerende geriatrisk konsultasjonsteam har ikke dokumentert effekt, og er ikke et alternativ til innleggelse i akuttgeriatrisk enhet.
Akuttgeriatrisk enhet tilbyr tverrfaglig og teambasert utredning, behandling og tidlig rehabilitering (CGA) med lege, sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut som alle har geriatrisk kompetanse – i tillegg kan det tilkalles, ernæringsfysiolog, sosionom og logoped.
Med tverrfaglig samarbeid, kartlegging og behandling tas hensyn til relevante aspekter i pasientens somatiske, psykiske, kognitive fysisk og sosiale situasjon.
Rask og bred medisinsk utredning for å finne årsak til funksjonssvikten.
Behandling av utløsende akutt sykdom.
Støttende/stabiliserende behandling med optimalisering av oksygenering, elektrolytter, hydrering, ernæring, smertebehandling.
Legemiddelsanering.
Hindre komplikasjoner (infeksjoner, liggesår, trombose, delirium/forvirring)
Tidlig mobilisering for å hindre ytterligere funksjonstap.
Se også "Prosedyre - Akutt funksjonssvikt" OUS nivå 1/Pasientrettet/Fagprosedyrer, dokument‐ID: 78489
Ved behov kan geriatrisk bakvakt konsulteres.