Spesielle pasientgrupper

Sist oppdatert: 21.09.2024
Utgiver: Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for LTMV
Versjon: 1.7
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Nevromuskulære pasienter 

Svært heterogen pasientgruppe med hensyn til forekomst, aldersgruppe, hereditet og forløp.1 Stasjonære, langsomt progressive og hurtige forløp. Noen med multiorgansvikt og funksjonsnedsettelse. Større andel pasienter med behov for livsopprettholdende ventilasjonsstøtte. Dette innebærer at pasientgruppen ofte trenger mer avansert utstyr, respirator, og i noen tilfeller invasiv behandling med trakeostomi. Svelgfunksjonen kan være svekket og det kan være avgjørende for om NIV behandling tolereres og om det er mulig å oppnå adekvat ventilasjon (se NIV LTMV Flytskjema). Ved oppstart av ventilasjon gjelder samme prinsipper som ved andre tilstander med stabil, kronisk hypoventilasjon. Det finnes ikke god evidens for at et spesifikt modus har større fordeler enn andre.1

 

Hovedprinsipper

  • Trykkstøtte med backupfrekvens og kontroll av inspirasjonstid (ST modus) når pasienten kun har behov for nattlig pustestøtte.
  • Hos pasienter som har behov for pustehjelp på dagtid vil trykkontroll og volumkontroll ofte fungere best. Flere programalternativer og brukergrensesnitt er nødvendig, f.eks. ulike masker og munnstykke.
  • Hjelpemidler og teknikker for sekretmobilisering må alltid vurderes.

 

Ved stabil tilstand starter en oftest i trykkstøttemodus med backupfrekvens (ST modus). En starter typisk med EPAP 4 cm H2O og trykkstøtte > 4 cm H2O (IPAP >8) og titrerer EPAP for å unngå obstruktive hendelser og trykkstøtte inntil tidalvolumer er stor nok til å gi effektiv ventilasjon (typisk 6- 8 ml/kg ideell kroppsvekt). Backupfrekvens settes høyt nok til at minuttvolumet medfører normalisering av hyperkapni, typisk litt lavere enn spontan pustefrekvens. Se tabell 1.

Trykk

IPAP

Så høyt at en oppnår godt tidevolum

Trykkstøtte = IPAP-EPAP

Typisk 4–20 cm H2O

Ønskelig TV: 6–8 ml/kg IBW

EPAP

Så høyt at en unngår søvnapné

minst 4 cm H2O

Trigger

Så «lett» at pasienten kan samarbeide

..men unngå autotrigging

Syklus

Så «treg» at pasienten får utnyttet trykket

medium til lav (eller 25–10 %) mål

I/E forhold 1:2–1:1,5

Inspirasjons-

tid

TiMin

Så lang at pasienten får utnyttet trykket

typisk > 1sek

mål: I/E 1:2–1:1,5

TiMax

Lekkasje er vanlig og kan medføre lang inspirasjonstid.

Vurder å forkorte denne under 2 sek.

Frekvens

Så rask at pasienten ikke får lange pustestopp og

at minuttvolum blir tilstrekkelig

Typisk 1–2 under pustefrekvens med NIV i

våken hviletilstand. Oftest ³ 12

Stigetid

Så hurtig at pasienten ikke føler lufthunger, men

ikke for raskt

250 msek. eller mer ved respirasjonsfrekvens:

< 14, kortere ved høy respirasjonsfrekvens

Alarmer

FRAKOBLING (høy lekkasje) Ellers sjelden aktuelt

med andre initialt.

Falske alarmer er plagsomt

Parameter

Prinsipp

Kommentar

Tabell 1: Hovedprinsipper for valg av innstilling ved oppstart NIV- ST modus hos voksne. TiMin = minste varighet av enhver inspirasjon som er støttet (dvs. utløst av pasient). TiMax= Lengste varighet av inspirasjon. I/E = forhold mellom tid i inspirasjons- og ekspirasjonsfase.

 

Pasienter som behøver ventilasjonsstøtte på dagtid må som regel ha mer avanserte maskiner enn BilevelPAP, godkjent for livsopprettholdende behandling. Disse har innebygget batteri og er bygget for mobilitet og fleksibilitet. Apparatet har mulighet for ulike forhåndsinnstilte programmer og kan brukes med ulike slangekretser. I tillegg til lekkasjekrets kan apparatet brukes med aktiv styring av ventil i kretsen. Dette medfører mulighet for volumbegrenset ventilasjon og ventilasjon uten ekspirasjonstrykk i slangen. Sistnevnte kan være en fordel når en trenger pustehjelp i våken tilstand. Det blir ofte enklere å prate, spise og drikke med respiratoren. Volumbegrenset ventilasjon er en fordel ved munnstykkeventilasjon, da en kan gjøre volumrekruttering ved å «stable» flere innpust (airstacking). Detter en også nyttig som ledd i Sekretmobilisering.

 

Hovedprinsippet når ventilasjonsbehovet også omfatter bruk på dagtid er at en bør vurdere bruk av trykkontrollert modus (= fast inspirasjonstid, ofte forkortet P(A)CV) eller volumbegrenset modus for å gi god hvile for respirasjonsmuskulatur og trygg ventilasjon. Ulike former for trykkbegrenset ventilasjon med såkalt målvolum eller sikkerhetsvolum finnes også. Selv om det kan være fordeler med dette, mangler god evidens på at bruk over lang tid har vesentlige fordeler i forhold til enklere modus. Det kan også være krevende å tolke behandlingsdata og justere innstillinger med slike hybridmodus og god erfaring med tolkning av brukerdata er nødvendig.

Parameter

Prinsipp

Kommentar

TRYKK

IPAP

PC

Så høyt at en oppnår godt tidevolum

Trykkdifferanse mellom IPAP og EPAP(PEEP) som gir TV: 6–8 (10)ml/kg IBW

Obs. Ofte ulikt natt og dag!

EPAP (PEEP)

0–4 cm H20. Høyere ved søvnapné

Obs. Ofte ulikt natt og dag!

TRIGGER

Så «lett» at pasienten kan samarbeide, men...

..hos svært svake pasienter ofte UTEN trigger, kun fast frekvens (mandatorisk)

INSP.TID

Så «treg» at pasienten får utnyttet trykket

Resultat:

I/E forhold 1:2–1:1,5

FREKVENS

Så rask at pasienten ikke får lange pustestopp og at minuttvolum blir tilstrekkelig

Typisk 1–2 under pustefrekvens med NIV i våken hviletilstand. Oftest ³ 12.

STIGETID

Så hurtig at pasienten ikke føler lufthunger, men ikke for raskt

250 msek. eller mer ved respirasjonsfrekvens < 14, kortere ved høy respirasjonsfrekvens

ALARMER

FRAKOBLING (høy lekkasje). Minuttvolum, tidevolum.

OBS. Ofte ulikt natt og dag. Individuell vurdering avhengig av selvstendighet og øvrige alarmsystemer

Tabell 2: Hovedprinsipper ved oppstart av et trykkontrollert modus (PACV) hos voksne. Inspirasjonstiden er konstant i trykkontrollert modus. Trykket som gis under inspirasjon kan ha ulike betegnelser på ulike maskiner. I en lekkasjekrets brukes oftest IPAP, mens en ventilstyrt respirator oftere bruker trykkontroll - PC (pressure control) om denne størrelsen og det representerer trykket som gis i tillegg til ekspirasjonstrykket. Vanligvis benevnes dette trykket som PEEP (positive expiratory pressure), mens EPAP vanligvis er betegnelse som brukes når IPAP er parameteren som justeres under inspirasjon.

 

Parameter

Prinsipp

Kommentar

VOLUM

Så høyt at en oppnår godt tidevolum 10–15ml/kg IBW

Kompenserer for lekkasje

Obs. Ofte ulikt natt og dag!

PEEP

0–4 cm H20. Høyere ved søvnapné

Obs. Ofte ulikt natt og dag!

TRIGGER

Så «lett» at pasienten kan samarbeide, dersom det ikke medfører autotrigging, men:

..hos svært svake pasienter ofte UTEN trigger, kun fast frekvens (mandatorisk)

INSP.TID

I/E forhold 1:1,5–1:2

FREKVENS

Så rask at pasienten ikke får lange pustestopp og at minuttvolum blir tilstrekkelig

Typisk 1–2 under spontan pustefrekvens i hvile og ³ 12

Flowprofil

Decellererende dersom pasienten foretrekker dette (komfort)

Decellererende flow gir rask flow initialt og avtar deretter.

ALARMER

FRAKOBLING (høy lekkasje). Høyt trykk, Lavt trykk

OBS. Ofte ulikt natt og dag. Individuell vurdering avhengig av selvstendighet og øvrige alarmsystemer

Tabell 3: Hovedprinsipper for innstilling av volumbegrenset modus hos voksne.

NIV LTMV Flytskjema 

NIV LTMV Flytskjema

Vi kan oppsummere anbefalinger om valg av metoder, apparater og modus i et flytskjema.2 Skjema beskriver faktorer som rent generelt bør vurderes i LTMV behandlingen uansett diagnose, men fordi nevromuskulære pasienter oftere har mer avansert grad av respirasjonssvikt vil en oftere havne en i en situasjon hvor respirator er påkrevd enten ved oppstart eller senere i pasientforløpet.

Fig 1: Hovedprinsipper vedrørende valg av behandlingsmetoder ved LTMV. (PACV = pressure assist control ventilation, PSV= pressure support ventilation, autoEPAP= tilleggsfunksjon I enkelte trykkbegrensede modus hvor EPAP justeres automatisk mellom to ulike nivåer basert på algoritmer som skal korrigere for obstruktive hendelser. TV= tidevolum. Ti = inspirasjonstid. MPV = mouth piece ventilation. Eget program og trigger spesielt tilpasset munnstykkeventilasjon 3.

Adipositas hypoventilasjonssyndrom 

Karakteristisk har en stor andel av pasienter moderat eller alvorlig grad av obstruktiv søvnapne i tillegg til hypoventilasjon og titrering av EPAP er vesentlig. Mange pasienter har reversibel hypoventilasjon og kan konverteres til CPAP etter initial NIV behandling eller starte med CPAP. En relativt høy andel av pasienter får stilt diagnose under akutt opphold i sykehus, mens andre pasienter ofte er under utredning for søvnapne.45

 

OHS utredning og valg av behandling (CPAP/NIV)

 

Fig 2: Valg av behandlingsstrategi med CPAP eller BilevelPAP avhenger dels av klinisk situasjon (akutt eller kronisk respirasjonssvikt) og dessuten av om pasienten har alvorlig søvnapne eller ei. I siste tilfelle er CPAP behandling oftest tilstrekkelig (Flowchart tilpasset etter56).

 

OHS titrering av LTMV

Strategi ved titrering av NIV behandling er relativt lik i akutt og kronisk setting. EPAP trykket har som mål å eliminere obstruktive hendelser, snorking og intermitterende oksygenmetningsfall. Ved lav eller moderat grad av OSA vil EPAP trykket være lavere enn ved alvorlig grad. Justeringer i inspiratorisk positivt luftveistrykk (IPAP) har som mål å eliminere hypoventilasjon (reversere acidose ved akutt respirasjonssvikt) og forbedre hypoksemi. For både EPAP og IPAP bør trykket økes gradvis til målene oppnås, evt. til maksimalt tolererbart trykk er oppnådd. Alternativt kan EPAP/kontinuerlig positivt luftveistrykk justeres for å eliminere obstruktive apnoer, og IPAP kan økes ytterligere for å eliminere obstruktive hypopnoer, snorking og hypoventilasjon. Med denne strategien kan pasienten trenge lavere EPAP og dermed oppnå høyere nivåer av trykkstøtte for å forbedre hypoventilasjon. Supplement med oksygenterapi er aktuelt når tilstrekkelig oksygeneringsnivå ikke oppnås til tross for adekvat titrering av NIV.

Fig. 3: Tilpasning av NIV behandling ved akutt og kronisk respirasjonssvikt. BURR = Backupfrekvens (backup respiratory rate), RR = respirasjonsfrekvens (respiratory rate). Tilpasset etter 45678

Kols 

INDIKASJON FOR LANGTIDSMEKANISK NON-INVASIV VENTILASJON (LT-NIV) HOS PASIENTER MED KOLS910

Pasienter med alvorlig KOLS som i stabil fase har kronisk hyperkapnisk respirasjonssvikt (PaCO2 > 6.0 kPa), bør vurderes for langtidsmekanisk non-invasiv ventilasjon (LT-NIV).

 

Pasienter med KOLS som etter en episode med akutt hyperkapnisk respirasjonssvikt har vedvarende hyperkapni bør vurderes for LT-NIV 2 til 4 uker etter sykehusinnleggelsen

 

LT-NIV bør titreres med mål om normalisering eller maksimal reduksjon av PaCO2 både under søvn/behandling med NIV og på dagtid, når pasienten puster spontant i romluft. Minimum 20 % reduksjon av PaCO2 er nødvendig, såkalt høyintensiv behandling.

 

LT-NIV bør gis med trykkbegrenset modus med faste inspirasjons- og ekspirasjonstrykk, backupfrekvens og innstillinger som gir mest mulig «kontrollert» ventilasjon uten å øke hyperinflasjon (dvs. tilstrekkelig tid til ekspirasjon). Beskrevet i nasjonal KOLS-veileder.9

Fig. 4: Flowchart for tilpasning av NIV ved KOLS. Fra Nasjonale retningslinjer ved KOLS.9 Forkortelser: BURR = back‐up respirasjonsfrekvens; PC‐mode = pressure‐controlled modus; PtcCO2 = transkutan karbondioksyd; PVA = pasient–ventilator asynkroni; TE = ekspirasjonstid; TI =inspirasjonstid; ST‐modus = spontan‐tidsstyrt modus.

Referanser 

1. Khan A, Frazer-Green L, Amin R, Wolfe L, Faulkner G, Casey K, et al. Respiratory Management of Patients With Neuromuscular Weakness: An American College of Chest Physicians Clinical Practice Guideline and Expert Panel Report. Chest. 2023;164(2):394-413.
2. Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje for langtids mekanisk ventilasjon (LTMV). 2012;IS-2004:1-52.
3. Toussaint, M. Chatwin, M., et al. Mouthpiece ventilation in neuromuscular disorders: Narrative review of technical issues important for clinical success. Respir Med 2021 Vol. 180
4. Mokhlesi B, Masa JF, Brozek JL, Gurubhagavatula I, Murphy PB, Piper AJ, et al. Evaluation and Management of Obesity Hypoventilation Syndrome. An Official American Thoracic Society Clinical Practice Guideline. American journal of respiratory and critical care medicine. 2019;200(3):e6-e24.
5. Masa JF, Pepin JL, Borel JC, Mokhlesi B, Murphy PB, Sanchez-Quiroga MA. Obesity hypoventilation syndrome. Eur Respir Rev. 2019;28(151).
6. ERS Handbook of Respiratory Sleep Medicine. Maria RB, Winfried R, Sophia ES, Anita KS, editors2023. 429 p.
7. Janssens JP, Michel F, Schwarz EI, Prella M, Bloch K, Adler D, et al. Long-Term Mechanical Ventilation: Recommendations of the Swiss Society of Pulmonology. Respiration. 2020:1-36.
8. Simonds AK. ERS practical handbook Noninvasive Ventilation: European Respiratory Society; 2015.
9. Aarrestad S. Langtidsmekanisk ventilasjon ved KOLS, kap. 14 i veileder for KOLS, NFL. NFL web: Helsedirektoratet, Norsk forening for lungemedisin (NFL); 2022.
10. Ergan B, Oczkowski S, Rochwerg B, Carlucci A, Chatwin M, Clini E, et al. European Respiratory Society guidelines on long-term home non-invasive ventilation for management of COPD. Eur Respir J. 2019;54(3).