Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Om rusmiddelanalyser

Sist oppdatert: 23.01.2024
Forfatter: Ilah Le Nygaard
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 1.1
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Valg av prøvemateriale 

Hvilket biologisk materiale som er aktuelt, vil først og fremst avhenge av indikasjon og formål med prøvetakingen.

 

Urinprøver anbefales til rusmiddeltesting dersom formålet med prøven er vurdering av inntak av et/flere stoffer. Påvisningstiden for rusmidler er generelt lengre i urin enn i serum.

 

Serumprøver anbefales dersom det er mistanke om forgiftning eller overdosering eller mistanke om bivirkninger (f.eks. påvirkning av kognitiv funksjon, ulykker, osv). Serumkonsentrasjonsmåling kan gi et «øyeblikksbilde» av mengde rusmiddel i serum.

 

Ved konkrete problemstillinger er det viktig å skrive dette på rekvisisjonen.

 

Se den enkelte analytt for mer informasjon. For analyser i andre biologiske materialer, se farmakologiportalen.no.

Medisinsk eller sanksjonær prøve 

Medisinske prøver

Med medisinske prøver menes prøver som tas som ledd i helsehjelp, f.eks. behandling og oppfølging av pasienter og brukere med rusmiddelbruk eller -avhengighet. Det kan være prøver som tas for å stille diagnose, kartlegge rusmiddelbruk eller som terapikontroll. Dette vil for eksempel kunne være aktuelt i LAR (legemiddelassistert rehabilitering) og annen behandling av rusmiddelavhengighet, samt i psykisk helsevern, hvor rusmiddeltesting kan være nødvendig for å sikre riktig medisinsk oppfølging.

 

Sanksjonære prøver

Sanksjonære prøver benyttes i tilfeller der et positivt analysesvar alene vil kunne medføre en alvorlig sanksjon for prøvegiver, eller til tap av tilbud og/eller rettigheter. Rettssikkerhetsmessige hensyn tilsier at slike prøver alltid skal tas i tråd med rettstoksikologiske prinsipper. Dette innebærer korrekt håndtering av prøven i alle ledd fra prøvetaking til endelig svarrapport. Sanksjonære prøver vil typisk være aktuelt i politiet, kriminalomsorgen, i yrkeslivssammenheng og i sosialmedisinske saker (f.eks. der barnevern er oppdragsgiver).

Prøvetakingsprosedyre 

OBS! Endret rutine fra 1.desember 2022

OUS har innført en funksjonsdeling for rusmiddelanalyser i urin. Fra 1. desember 2022 tar Avdeling for farmakologi kun imot medisinske rusmiddelprøver, mens alle sanksjonære prøver håndteres ved Avdeling for rettsmedisinske fag. Prøver der det er krysset av for sanksjonær prøve på rekvisisjonen som ankommer Avdeling for farmakologi etter 1.desember 2022 videresendes til Avdeling for rettsmedisinske fag for analyse.

Er dere i tvil om hvilken prøvekategori som bør velges eller har andre spørsmål om rusmiddeltesting, ta gjerne kontakt.

 

For informasjon om rekvirering av medisinske prøver, se Prosedyre ved rusmiddeltesting i urin - medisinske prøver, Avd. for farmakologi, OUS.

 

For informasjon om rekvirering av sanksjonære prøver, se Rettstoksikologi - Oslo universitetssykehus.

Referanser 

For mer informasjon om rusmiddeltesting, se:

1. Prosedyrer for rusmiddeltesting, IS-2231 (Helsedirektoratet)

2. Rusmiddeltesting - En rettledning til rekvirenter (www.farmakologiportalen.no)

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send