Hallux rigidus M 20.2
Hallux rigidus skyldes artrose i MTP-1 leddet. Kan være primært/idiopatisk, eller sekundært til skade, artritt, eller hallux valgus.
Rtg stående fot bilat.
Se etter artrosetegn i MTP.
Konservativ behandling
Sko med stiv såle eller rullesåle kan gi smertelindring. Viktig med god hælkappe. Smertestillende i form av antiflogistika.
Operasjonsindikasjon
Indikasjonen for kirurgi vil hovedsaklig avgjøres av pasientens plager, og ikke av klinisk eller røntgenologisk feilstilling.
Lett grad av artrose og moderate plager taler for cheilectomi, særlig hos idrettsutøvere og andre med store krav til bevegelighet i leddet. Cheilectomi kan gi lindring en periode, men pasienten må opplyses om at artrodese likevel kan bli nødvendig senere.
Tydelig artrose på røntgen, nedsatt bevegelighet og daglige smerteplager taler for artrodese.
Cheilectomi
Medial tilgang med langsgående snitt. Reseksjon av kapsel i lengderetningen med bredde 5 mm. Deretter cheilectomi med oscillerende sag eller meisel/hulmeiseltang. Reseser mest på dorsalsiden, og fjern litt av dorsale del av leddflaten med et skråkutt. Suturer kapsel og hud. Bandasje og elastisk bind. Forsiktig belastning de første 4 uker.
Artrodese
Dorsalt snitt mellom senene til extensor hallucis longus og brevis. Frigjør leddet og lukser. Bruk cup- and conefres eller sag/meisel på leddflatene for å komme til spongiøst ben. I de fleste tilfeller passer fresen med den største diameteren. Fest atrodesen med pinner. Sjekk stillingen med ankelen i nøytral stilling. Artrodesen fikseres med 2 skruer i kryss, 2,7 mm. Ved reoperasjoner eller dårlig benkvalitet kan spesialplate for MTP-1 benyttes. Pas. får så en forfotsgips.
Postoperativt
Cheilectomi
Forsiktig belastning de første 4 uker. Klinisk kontroll etter 4 uker.
Artrodese
De fleste med moderate funksjonkrav får gode resultater av kirurgi.