For analyse i andre prøvematerialer, se: Epstein-Barr virus DNA (sendeprøve til OUS-Rikshospitalet).
Se det enkelte prøvemateriale:
EDTA fullblod (PPT-rør)
Kvantitativ påvisning av Epstein-Barr virus DNA ved hjelp av sanntids polymerasekjedereaksjon (PCR).
Analyseres på Cobas 6800 fra Roche. Benytter kit'et cobas® EBV.
Testen er basert på helautomatisk prøvepreparering (ekstraksjon og rensing av nukleinsyre) etterfulgt av PCR amplifikasjon og deteksjon. Virusmengden kvantiteres i forhold til en non-EBV-DNA kvantiteringsstandard (DNA-QS), som tilsettes i hver prøve under prøveprosessering.
Målgen: to målområder fra høykonserverte regioner av EBV lokalisert i EBV EBNA-1-genet og EBV BMRF-genet.
Deteksjonsgrense: 20 IU/ml
Nedre kvantiteringsgrense for analysen: 35 IU/ml
Øvre kvantiteringsgrense for analysen: 100 000 000 IU/ml
Påvist / Ikke påvist.
Ved påvisbart virus DNA angis tallverdi i IU/mL.
1-3 dager
For EBV DNA kvantitering utført i plasma ved Ahus gjelder følgende:
< 35 IU/mL: Lav virusmengde, under analysens nedre kvantiteringsgrense. Som oftest uten klinisk betydning.
< 100 IU/mL: Lav virusmengde
100-1000 IU/mL: Moderat virusmengde
>1000 IU/mL: Høy virusmengde
Fra og med desember 2023 kan Ahus tilby kvantitativ EBV PCR i humant EDTA plasma. Kvantitativ EBV DNA PCR har tidligere kun vært tilgjengelig på Rikshospitalet. Det er viktige forskjeller mellom analysene på Ahus og Rikshospitalet, både med tanke på prøvemateriale og analyseplattform. Dette medfører at resultatene for EBV-DNA ved Ahus ikke kan sammenlignes direkte med tidligere resultater der analysen er utført ved Rikshospitalet.
Kvantitativ EBV PCR ved Ahus analyseres i EDTA-plasma, mens Rikshospitalet benytter fullblod for denne analysen. Siden EBV viruset ligger latent i B-celler vil EBV viruset i disse cellene detekteres ved analysering av fullblod. Dette medfører at en større andel prøver er svakt positive for EBV DNA dersom en analyserer i fullblod sammenliknet med plasma. Den kliniske signifikansen av lave positive verdier i fullblod ofte er usikker, men påvises derimot EBV DNA i plasma er det bedre korrelasjon med EBV-assosiert sykdom.
Ved overgang til testing i plasma forventer vi derfor at færre pasienter vil få påvist EBV DNA. Pasienter med EBV-assosiert sykdom vil ha påvisbart EBV DNA i plasma, men i lavere nivåer sammenliknet med testing i fullblod.
Dersom en pasient skal følges over tid mtp utvikling av- eller respons på behandling av EBV-relatert sykdom er det svært viktig at samme test benyttes til å monitorere endringer i virusnivå. Hva man oppfatter som signifikant virus-DNA-nivå vil variere basert på hvilken test som er benyttet. Hos mange er det ikke tallverdien i seg selv, men endringer i virus-nivå over tid som er viktigste tegn på utvikling av EBV-assosiert sykdom. Det er her svært viktig å følge opp pasienten med samme test.
For visse pasienter vil det være fornuftig å sende prøve til Rikshospitalet for analyse i fullblod (f.eks for pasienter som behandles både ved Rikshospitalet og Ahus). Det er fortsatt mulig å sende prøve til OUS-Rikshospitalet for EBV DNA kvantitering i fullblod. Dette kan i dips bestilles under analysegruppe 21, sendeprøver mikrobiologi.