Epifysiolysis Capitis Femoris (ECF) kalles også Slipped Capital Femoral Epiphysis (SCFE) og Slipped Upper Femoral Epiphysis (SUFE).
Epifysiolysis capitis femoris (ECF), også kjent som SCFE, er en tilstand hvor epifysen i proksimale femur løsner og glir bakover, medialt og distalt i forhold til lårbenshalsen. Tilstanden forekommer vanligvis hos barn og ungdom i vekstspurten, vanligst i alderen 12-14 år, og har en høyere forekomst hos barn med overvekt. Glidningen er ofte bilateralt hos 25 % av pasientene, men sjelden samtidig.
Tilstanden er klassifisert som enten stabil (barnet kan belaste benet) eller ustabil (barnet kan ikke belaste benet), og kan videre deles inn i akutt, kronisk, og akutt-på-kronisk. Denne distinksjonen er avgjørende for behandlingsvalg og prognose.
Bildene under viser typisk utrotert stilling på venstre ux på grunn av deformiteten (bildet under til venstre). Klein's linje avslører tidlige og lettgradige glidninger (bildet under til høyre).
Man skiller mellom «preslip» (eng.), akutt, akutt på kronisk og kronisk glidning. Dette betyr at noen barn kan ha gradvis glidning med intermitterende smerteplager og halting, mens andre får en akutt glidning med smerter etter eksempelvis et fall.
På bildet under ser man en uttalt glidning av venstre kaput femoris, med en Slip Angle (SA) på ca 60 grader (målt i frontalplanet).
Glidningen kan av og til være vanskelig å oppdage dersom den er veldig moderat. Tilstanden skal mistenkes hos alle barn i vekstspurt med nyoppståtte hoftesmerter. Røntgenbilde av bekken front og aktuelle hofte kan avsløre tilstanden.
Tidsskriftet for Dnlf publiserte en utmerket artikkel om ECF; https://tidsskriftet.no/2021/11/klinisk-oversikt/epifysiolyse-av-larbenshodet
Diagnosekode ICD-10: M 93.0.
Typisk sykehistorie, akutt eller kronisk, med smerter i hoften, evt utstrålende til lår eller kne. Ved klinisk undersøkelse finner man typisk smerter og nedsatt innrotasjon. Benet ligger spontant utrotert.
Symptomer varierer avhengig av glidningens varighet og omfang:
På klinisk undersøkelse finner man redusert innadrotasjon og abduksjon. Ved bilateral affeksjon bør man vurdere muligheten for underliggende endokrinologiske eller metabolske lidelser.
Viktig å vurdere om barnet kan belaste benet eller ikke med tanke på stabilitet (Loder's klassifikasjon).
Diagnosen stilles primært ved hjelp av røntgenbilder av bekken og affisert hofte i front og side (Lauenstein) projeksjoner.
Det er lett å erkjenne en stor glidning (over), men en lett glidning kan være vanskelig å identifisere. MR kan bidra til å avklare diagnosen. CT og UL er sjelden nyttig. Det kan sees metafysære påleiringer dersom det har vært en glidning over flere uker (kronisk).
Klein’s linje kan avsløre tidlige og lette glidninger og viser om hele kaput er under linjen som indikasjon på glidning.
Andre tegn på glidning:
Hvor stor er glidningen?
Southwick's vinkel måles på sidebildet for å vurdere glidningens grad. En slip angle over 30 grader indikerer moderat glidning, mens over 50 grader anses som alvorlig.
Glidningen kan også beskrives som mild, moderat eller uttalt (tegning under).
MR kan være nødvendig for å oppdage subtile glidninger og vurdere epifysens stabilitet når røntgenbilder ikke er entydige. CT og ultralyd har begrenset nytte.
Det er viktig å utelukke andre tilstander med lignende symptomer, inkludert:
SCFE kan klassifiseres basert på symptomvarighet og stabilitet:
Stabilitetsvurdering (Loder's klassifikasjon):
Grad av glidning: Måles ut fra front- og sidebildet (Southwick).
Pasienter med SCFE legges inn som øyeblikkelig hjelp, og kirurgisk stabilisering er standard behandling.
Profylaktisk fiksasjon av den kontralaterale hoften vurderes ved høy risiko for bilateral glidning, spesielt hos overvektige barn eller de med hormonelle forstyrrelser, eller dersom det er tegn til glidning (glir bilateralt hos 25%), men dette gjøres ikke rutinemessig på DS.
Skruen kan fjernes etter at vekstskiven har lukket seg dersom den gir plager eller pasienten veldig gjerne vil ha den fjernet.
Det er som regel ikke behov for å fjerne skruen etter tilheling. Dersom skruen prominerer og gir lokale plager kan den enkelt fjernes dagkirurgisk gjennom en kort incisjon - i narkose. Husk da den litt spesielle anteriøre plasseringen av skruen. Fjerningen kan bli vanskelig på grunn av beindannelse over skruen, og denne blir vanskelig å finne.
En følgetilstand med deformitet og hindret bevegelighet i hoften - ofte CAM-deformitet - er ikke uvanlig og kan vurderes for kirurgisk korreksjon med for eksempel Southwick's intertrokantære osteotomi. Ved denne osteotomien kan man korrigere proksimale femur i 3 plan samtidig; ekstensjon, valgisering og derotasjon.
Det kan i sjeldne tilfeller være indikasjon for å fjerne benet hinder for ROM ved hjelp av kirurgisk dislokasjon og såkalt "keilektomi". Indikasjonen vil i slike tilfeller være smerter og redusert ROM på grunn av impingement i kombinasjon med en åpenbar årsakssammenheng og en motivert pasient.
Nøkkelartikler
Referanser