Antebrachiumfrakturer utgjør 40 % av alle pediatriske brudd, hvorav 80 % forekommer hos barn over 5 år. Disse bruddene oppstår typisk ved fall eller direkte traumer. Rotasjonsbevegelsene pronasjon og supinasjon er i gjennomsnitt 90°/90°, og minst 50°/50° er nødvendig for daglige aktiviteter.
Symptomer ved disse frakturene inkluderer smerte, hevelse, og deformitet i underarmen. Ved proksimale frakturer er det risiko for nerveskade på anterior (AIN) og posterior interosseous nerve (PIN). Viktig vurdering inkluderer også hudskader som kan indikere åpne brudd, og en nøye undersøkelse av nevrovaskulær status. Ipsilaterale skader, som brudd i håndledd, albue eller distale humerus, er ikke uvanlige.
Røntgen i front- og sideplan av håndledd, underarm og albue er standard for å vurdere bruddets omfang. Proksimale radius tuberositas brukes som landemerke for å vurdere eventuell rotasjonsfeilstilling. MR og CT kan være nødvendig ved komplekse frakturer eller for å avdekke skjulte skader.
Bruddene klassifiseres etter:
Behandling varierer avhengig av bruddtype, dislokasjon og alder.
Grove feilstillinger bør reponeres tidlig for å redusere skade på bløtdelene. Behov for sedasjon vurderes ut fra barnets alder og grad av feilstilling.
Konservativ behandling
Operativ behandling
Ved dislokasjon > 10° og forkortning > 5 mm gjøres reposisjon i narkose, evt. åpen reposisjon med intern fiksasjon.
Pinning kan ikke benyttes på skaftbrudd.
Plateosteosyntese er aktuelt ved åpen fraktur, multitraume og/eller stort barn/tenåring.
Intramedullær nagling med påfølgende gipsimobilisering kombinert med gips er et godt alternativ.
Vær oppmerksom på rotasjonfeilstillinger (radius tuberositas som landemerke) og skader i håndledd og albue med tanke på Monteggia/Galeazzi-frakturer.
Distale metafysære antebrachiumfrakturer dislokerer nesten alltid i dorsal retning. Synlige feilstillinger indikerer ofte en vinkelfeilstilling > 20° og skal reponeres og gipses.
Ad latus feilsstillinger aksepteres såfremt det er god beinkontakt, > 50 % benbredde.
Gipsen bør være en bred laske som går godt over albuen og fjernes etter 4-6 uker avhengig av barnets alder.
Gipsimmobilisering varierer fra 4-6 uker, med tidlig røntgenkontroll etter 5-7 dager for å avdekke eventuelle endringer. Ved mistanke om glidning følges ytterligere kontroller etter én uke. Osteosyntese fjernes typisk etter 6-9 måneder, avhengig av bruddheling.
Prognosen er vanligvis god, men det er viktig å informere om risiko for refraktur. Barn oppfordres til å vente med kontaktidrett til bruddet er fullstendig tilhelet for å redusere risikoen for komplikasjoner.