I utgangspunktet er alle brannskadepasienter isolert etter regime for kontaktsmitte. Hos pasienter med mindre, bandasjerte skader, uten vesentlig sekresjon i bandasjene må denne generelle regel praktiseres med fornuft.
Informasjon om isoleringstiltakene (årsak til anbefaling om isolering, hva som er smittsomt, smitteoverføring, aktuelle tiltak, sannsynlig varighet) bør gis til pasienten og de pårørende og eventuelt også en henvisning til eller utskrift fra avdelingens internettside. Det er viktig å orientere om håndhygiene og pasienthygiene.
Det skal ikke innføres strengere isolasjonsregime enn nødvendig, og isoleringen skal avvikles så fort smitte er avkreftet eller smittefaren er opphørt.
Overordnete prinsipper for sykehusets infeksjonskontroll finnes fyldig beskrevet i EK under Smittevern og i Folkehelseinstituttets nasjonale isoleringsveileder.
Hånddesinfeksjon er det beste enkelttiltak mot smittespredning. Hånddesinfeksjon er førstevalget ved håndhygiene og utføres når hendene er synlig rene. Håndvask med såpe og vann skal utføres når hendene er synlig forurenset.
Håndhygiene skal alltid utføres før en går inn på pasientrom, før en tar på beskyttelsesutstyr, ved hanskebytte, før pasientrommet forlates og før slusen forlates.
Personale skifter til grønt tøy ved ankomst avdelingen.
I utgangspunktet er alle brannskadepasienter isolert etter regime for kontaktsmitte.
Kontaktsmitteregime: smittefrakk og hansker brukes når pasientnære oppgaver skal gjøres på rommet. Gjelder både personale og pårørende.
Dersom avdelingen forlates (f.eks. for å følge pasient til CT eller operasjon), tar en på ren hvit frakk utenpå grønt tøy og knepper denne.
Personale fra andre avdelinger som skal ha direkte pasientkontakt, bytter til grønt tøy i ytre sluse. NB: Hånddesinfeksjon! Inne på pasientrom brukes i tillegg eventuelt også stellefrakk og usterile hansker.
Personale fra andre avdelinger som ikke skal ha direkte pasientkontakt, trenger kun en ren stellefrakk, på linje med rutine for pårørende.
Alt personale bruker sine vanlige arbeidssko.
Besøkende til pasienter henger av yttertøy i ytre sluse, desinfiserer hender før de går inn i avdelingen. Ved bruk av smittefrakk skal smittefrakk og hansker tas på i pasientslusen. Hansker og frakk tas av igjen før pasientrommet forlates. NB: Ny Hånddesinfeksjon !
Pårørende som bor sammen med pasient i isolasjonsrom (som regel foreldre til barn) skal hovedsakelig oppholde seg på rommet. De skal ikke oppholde seg i avdelingens fellesarealer med mindre de har benyttet adekvat beskyttelsesutstyr i isolasjonsrommet.
Dersom det likevel er aktuelt for pårørende som bor med isolerte pasienter å benytte seg av fasiliteter i avdelingens fellesområde, må dette avtales spesielt med personale på avdelingen.
På avdelingens Internettside finnes noe mer detaljert informasjon til besøkende.
Sårstell
Rengjøringsmidler for sår
Slusen
Pasientrommet
Sengetøy
Transport av pasient ut av isolat
Unødig transport ut av rommet skal unngås. Må pasienten forlate isolatet pga undersøkelser eller behandling, må flytting gjennomføres på en slik måte at det ikke medfører fare for spredning av infeksiøst materiale til omgivelsene:
I noen tilfelle brukes rutiner som for dråpesmitte-isolasjon, selv om dråpesmitte ikke er påvist. Dette gjelder ved:
Rutiner ved dråpesmitte-isolasjon: