Introduksjonsskriv for nye leger ved Utpostseksjonen

24.04.2024Versjon 0.2Forfatter: Geert de Pater, Eirik Nydal Adolfsen

Definisjon 

Introduksjon til nye leger ved Utpostseksjonen

Kjære kollega. Hjertelig velkommen til rotasjonsrunde ved Utpostseksjonen!

 

Våren 2024 ble det laget en egen Barneseksjon i KSK. Dette medførte at alle barna som bedøves av Utpost ble flyttet. Denne teksten gjelder gjenværende del, og kalles nå "Utpost voksen", "Utpost sentralblokken", eller bare "Utpost".
Her gir vi anestesiservice til en rekke klinikker og avdelinger som undersøker og behandler pasienter utenfor SOP. Virksomheten er spredt over mer enn 15 operasjonsstuer og skifter derfor mye fra dag til dag.
Noen av de viktigste tingene du vil lære på Utpostseksjonen er å sedere spontanventilerende pasienter, legge CVK på våkne pasienter, og bli mer erfaren med å bedøve pasienter der hjelpen er lenger unna enn i SOP. Dersom du har spesielle ønsker eller behov for prosedyrer ifølge utdanningsplanen din må du gi beskjed slik at vi kan få til en mest mulig fornuftig fordeling av oppgaver mellom seksjonens LIS-leger.

CALLING 93-2440 UTPOSTLEGE

En av seksjonens overleger bærer på dagtid calling/telefon 93-2440/97-2243. Denne brukes av LIS-lege ved behov for assistanse eller råd. De ulike avdelinger bruker også denne telefonen når pasienter skal diskuteres og planlegges.

DAGLIGE RUTINER VED UTPOSTSEKSJONEN

07.30 - 07.50 Morgenmøte leger KSK i møterom 3. etg.

07.50 - 08.00 Siste fordeling/omrokkering av dagens leger utenfor møterom 3. etg. eller på Utpostkontoret. Husk å få med deg hvis du også har blitt tildelt morgendagens pasienter som skal klareres for anestesi.

15.00 - 15.30 Møte på Utpostkontoret med gjennomgang av neste dags pasienter. Etter dette fordeles legene på skjemaet som henger på Utpostkontoret. Dette skjemaet gir også en grei oversikt over Utpost sitt program gjennom uken.

Legene ved seksjonen spiser lunch enten sammen med Utpostpersonalet på Utpostkontoret eller med leger fra andre seksjoner på pauserommet i 3. etg. Det er hyggelig om du innimellom velger Utpostkontoret.

Møt opp på tildelt stue til oppsatt tid slik at vi kan komme i gang med dagens arbeid uten unødig forsinkelse.

Du kan signere ut egen nøkkel til Utpostkontoret. Husk alltid å låse hvis du er sistemann som går!

ANESTESIMETODER

Anestesimetodene står beskrevet i vår metodebok: "Metodebok i Anestesi". Se Utpost og ØNH-poliklinikk.

VÅRE OPERASJONSSTUER og hva vi gjør der:

Medisinsk undersøkelse i 1. etg. i Sentralblokken: Gastroskopi, coloskopi, innleggelse av PEG, blokking av oesophagusstenose, endoskopisk fjerning av tumores i ventrikkel, POEM, ØH-blødninger.

Radiologisk avdeling i 1. etg. i Sentralblokken: Diagnostisk MR eller CT av pas som trenger sedasjon (feks klaustrofobi/psykisk utviklingshemming), CT-veiledet biopsi, ultralydveiledet biopsi, angiografi, innleggelse av stenter/dren i galleveier (PTD/PTC), ERCP, radiofrekvensablasjon av levertumores, sclerosering av levercyster, CTveiledet termokoagulasjon av osteoide osteomer, ultralydveiledet biopsi, stentinnleggelse i trachea eller bronchier, reposisjonering av feilplassert SVK i gjennomlysning.
OBS: Gjør deg kjent med MR-sikkerhet, og si at du er ny på MR til radiografene. Tøm lommene for metall før du går inn! Magnetfeltet er akkurat like sterkt enten maskinen tar bilder eller ikke! På MR/CT har vi overvåkningsutstyr som stort sett bare brukes hos oss, gjør deg kjent med dette når du begynner hos oss og spør en av overlegene om du lurer på noe! Pasientene her holdes som regel selvpustende. Vi står på utsiden, en sjelden gang er det nødvendig at vi står på innsiden.

Elektrokonverteringer:
Hjertepoliklinikken (HINT) i 1. etg. i Sentralblokken: Elektive elektrokonverteringer for atrieflimmer/-flutter
Hjerte post 1 i 6. etg: "ØH” konvertering av atrieflimmer/-flutter
“Hjerterommet” i Korttidsposten i 1. etasje ved Akuttmottak, samt UMO i 2. etasje: "ØH” konvertering av atrieflimmer/-flutter
Elektrofysiologisk lab i 1. etasje ved HINT: Noen ganger oppstår det atrieflimmer/-flutter under RFA-prosedyren som må elektrokonverteres umiddelbart for å komme videre. De tar 2547 oftest umiddelbart hvis mulig, eller delegerer det videre.

Elektrofysiologisk lab. eller Magnet.lab. i 1. etg. i Sentralblokken: Radiofrekvensablasjon av hjertearrytmier, enten vanlig konvensjonell RFA, eller ny metode Pulsed Frequency Ablation, eller epikardiell RFA for ventrikkeltakykardier. Ungdommer får ofte narkose under hele inngrepet. Voksne kun ved spesielt vanskelige, risikofylte eller langvarige prosedyrer.

Hjertepoliklinikken rom K 131 i 1. etg. i Sentralblokken: Transoesophagal eccocardiografi

Utpostrommet/Stue 22: Innleggelse av sentralvenøse katetre (SVK) i ulike størrelser til ernæring, antibiotika, cytostatika, væskebehandling osv. Akutte dialysekatetre til dialysebehandling, plasmaferese, leukoforese. Elektive dialysekatetre (“høstekateter”) for stamcellehøsting. Epidural bloodpatch etter spinalpunksjon og postspinal hodepine. Kortere prosedyrer i narkose når annen egnet op.stue ikke er tilgjengelig (typisk spinalpunksjon, beinmargspunksjon i narkose, innleggelse av tunnellert spinalkateter)

ECT senteret i Glasblokkane bygg 2 etasje 4: ECT for alvorlig depresjon mm.

Kjevekirurgisk avdeling i 2. etg. i Sentralblokken: Diverse mindre kjevekirurgiske inngrep som krever generell anestesi

ØNH DKE (“Dagkirurgisk eining”) i 2. etg. i Sentralblokken: Adenotomi, tonsillektomi, myringoplastikk, parathyreoidektomi, microlaryngoskopi (MLS), FESS (Functional endoscopic sinus surgery), neseseptumplastikk, samt diverse andre inngrep i nese og bihuler

Parkbygget - PET-CT og MIBG (2. etg.): Strålebehandling og brachyterapi(U. etg.)

Medisinsk poliklinikk rom D 210: Fjerning av Hickmannkatetre og tunnelerte dialysekatetre på voksne pasienter, i lokalanestesi. Dette gjelder bare medisinske pasienter. Kirurgisk klinikk fjerner disse katetrene selv ved egne poliklinikker. Kreftpasienter har ingen fungerende egen ordning og ender ofte opp med å tas av Utpost på stue 22. OBS: Veneporter fjernes av thoraxseksjonen.

Lunge poliklinikk i underetasjen (U3) i Sentralblokken: Bronkoskopi. Obs tas på SOP på klinisk indikasjon (feks obstruerende tumor).

POSTOPERATIV OVERVÅKNING av Utpost-pasienter:

ØNH/DKE har egen enhet for postoperativ overvåkning. Her legges også iblant utvalgte pasienter fra røntgen, samt pasienter fra Kjevekirurgisk poliklinikk.
ECT seksjonen har også egne overvåkningssenger. Før du forlater denne seksjonen skal du se til at også siste pasient har fri luftvei og god oksygenmetning. I tillegg oppgir du eget callingnummer før du går.
Alle andre pasienter overvåkes ved Postoperativ seksjon/POP. Anestesilege kan etter individuell vurdering beslutte direkte tilbakeføring til sengepost dersom pasienten allerede er våken og stabil ved prosedyreslutt og ikke har vært intubert eller relaksert.

LITT NØYERE OM NOEN AV ARBEIDSOPPGAVENE SOM UTPOSTLEGENE HAR ANSVAR FOR:

1. AKUTTCALLING 2547
Utpostseksjonen har ansvar for akuttcalling 93-2547 på dagtid. Vi overtar denne fra SOPvakten etter morgenmøtet. Fra våren 2024 er det sykepleiere i SOP som har ansvar for anestesisykepleiernes akuttcaling 93-/97-2741. Det er en god praksis at man på morgenen ringer hverandre, introduserer seg og hører om det er ventende oppdrag. En av LIS-legene går normalt med 93-2547. Vedkommende deltar da ikke i planlagt program, men kan legge SVK og delta i elektrokonvertering o.l. etter avtale med overlege. Hvis 2547 skal legge SVK må en kollega bære 93-2547 under selve prosedyren. Andre ikke-akutte henvendelser på dagtid til 93-2547 (ikke-akutte el.konverteringer, SVK-innleggelser, EDA-tilsyn på post, previsitt o.l.) skal IKKE nødvendigvis håndteres av den som har 93-2547 men sendes videre til relevant seksjon innenfor KSK. Det er viktig at du har satt deg grundig inn i de ulike melderutiner og oppgaver for 2547! Du må også på forhånd ha satt deg inn i plassering av de ulike poster og poliklinikker i sykehuset og dessuten kjenne til plassering og bruk av spesielt utstyr i Akuttmottak og andre plasser på sykehuset. Om du trenger en omvisning i akuttmottak kan du gjerne spørre en av anestesisykepleiere på seksjonen til det. Man gir callingen videre til ny vakthavende kl. 15.30.
Akuttcallingen kontaktes regelmessig til hjertekateteriseringslaben. Det er oftest ifm hjertestans, eller ifm kritisk syke pasienter som trenger anestesibistand. Da skal du ha lav terskel for å be om hjelp fra thorax anestesilege, 93-2322/93-6810/97-0360.

2. ELEKTROKONVERTERINGER: Det er enten 2547 eller en annen lege ved utpost som skal bedøve de ikke-planlagte elkonverteringene. Ved ustabil pasient kontaktes oftest 2547 og vedkommende bedøver pasienten umiddelbart. For øvrige elkonverteringer som ikke er så tidskritiske ønsker vi at pasientene meldes ved tilsynsforespørsel i DIPS til KSK Utpost, og/eller at sekretær i akuttmottak/korttidspost/hjerteavd melder i Orbit. På tirsdager og torsdager er det elektive elektrokonverteringer etter lunch, og legen som bedøver disse kan da samle opp andre elkonverteringer etter det elektive programmet, slik at 2547 fritas for disse. Mandag, onsdag og fredag er det ikke elektive elkonverteringer. 2547 blir enig med ansvarlig overlege om hvem som skal bedøve pasientene. Det kan være lurt å forsøke å “samle dem opp” hvis det er flere pasienter på samme sted, og avtale et tidspunkt litt ut på dagen.

3. ØNH-DKE: Her opereres pasienter på mandag (2 stuer), tirsdag (2 stuer) og torsdag (1 stue). Det er et tett program og for å få alle pasienter gjennom, derfor er det viktig med godt samarbeid sammen med anestesisykepleier. I utgangspunktet opereres kun ASA I/II pasienter, og pasienter med BMI< 33. IKKE fravik disse kravene!! Andre pasientkategorier eller inngrep "utenom det vanlige" kun etter avtale med overlegen som bærer 93-2440. Er kirurg i tvil om pasienten kan opereres ved en dagkirurgisk enhet sendes en tilsynsforespørsel i DIPS, evt. calle direkte på 93-2440, i god tid før planlagt inngrep. Anestesilege tar da stilling til dette og evt. nødvendige tilleggsunderøkelser, gir tilbakemelding til operatør og skriver et notat i DIPS der en godkjenner eller avviser operasjon ved DKE. Ved ØNH/DKE kan to anestesisykepleiere innlede ellers friske, voksne pasienter/ungdom (ASA 1) alene. Kravet er at anestesilegen både har vurdert og hilst på pasienten. Anestesilegen skal også være umiddelbart tilgjengelig, dvs. ikke være lenger borte enn på nabostuen.

4. SVK: Utpostseksjonen har ansvar for innleggelse av SVK på alle voksne pasienter utenfor KK. Pasienter < 16 år får normalt SVK i narkose på Barneseksjonen. Omkring aldersgrensen kan individuelle vurderinger gjøres. Evt. kan disse pasientene faste og få sedasjon på Utpostrommet. SVK skal da legges av spesialist. Korrekt plassering kan på stue 22 ikke 100 % verifiseres med gjennomlysning som på Thorax. Dersom ny prosedyre for all del bør unngås, velges operasjonsstue med gjennomlysning. På stue 22 finnes ultralydapparat til støtte for innleggelse. Vi bruker også intra-atrial EKG avledning (kun Braun-sett) som i meget stor grad indikerer plassering av SVK ned mot h. atrium når forhøyet P-takk kan observeres med 2. avledning koblet til guidewire. Pasienter til SVK faster normalt ikke. Kun ved kjent behov for tung sedasjon/narkose. SVK innleggelsene kommer i de fleste tilfeller i tillegg til oppsatt program og utføres innimellom annet elektivt program når både anestesilege og anestesisykepleier har tid. Du må alltid avklare egnet tidspunkt med ansvarlig anestesisykepleier (97-2743) før du gjør avtale med sengepost om SVK! Det skal alltid foreligge henvisning fra lege i DIPS. Blødningsstatus (trombocytter, antikoagulasjonsmidler/INR?) må avklares før pasienten kommer til stue 22. Transport til og fra SKAL gjøres av postpersonalet, IKKE av portør. Sistnevnte tar for lang tid. Godta ikke protester! Etter utført prosedyre sendes pasienten enten til ktr. rtg. thorax – og da fortrinnsvis direkte fra stue 22 – eller direkte tilbake til sengepost. Sistnevnte kan gjøres under følgende forutsetninger: Prosedyren har gått raskt og greit med ett eller svært få innstikk uten mistenkt arterie- eller pleurapunksjon. Pasienten er etter prosedyren helt ubesværet og uten tegn til komplikasjoner i thorax. Du er sikker på forhøyet P-takk ved intra-atrial EGK-avledning. Du finner ingen tegn til pneumothorax ved ultralyd av lunge etter prosedyren («sliding» av pleurablader og «sea-shore» tegn). Den som har lagt inn SVK skal selv så snart som mulig se på rtg.-bildet når et slikt er rekvirert. Ved uklare funn kontaktes radiolog. Det hele avsluttes med beskrivelse av utført prosedyre i DIPS. Ved aksidentell arteriepunksjon eller pleurapunksjon må sengeposten informeres direkte for oppfølging/observasjon av pasienten etter at vi evt. har truffet de nødvendige umiddelbare tiltak, for eksempel rekvirert pleuradren hvis dette er nødvendig. Ved sikker eller mistenkt pleurapunksjon er det aktuelt å rekvirere et nytt rtg. thorax etter 3-4 timer. Ved arteriepunsjon skal dette fremgå av røngtenrekvisisjonen med særlig spørsmål om breddeforøket mediastinum/væske i pleurahulen. Når pasienter er isolerte på post eller av andre årsaker ikke flyttbar, legges SVK på pasientrommet. Husk å ta med utstyr fra stue 22! Som oftest bør anestesisykepleier være med for å assistere. Posten må på forhånd skaffe til veie skop til EKG og SpO2 overvåkning.

SELVSTENDIG JOBBING SAMMEN MED ANESTESISYKEPLEIERNE

Utpostseksjonen dekker et stort område på sykehuset der det trengs narkose/sedasjon til diverse prosedyrer. Vi er en liten seksjon, det betyr at du veldig ofte jobber alene langt ute i "periferien" sammen med en anestesisykepleier og det tar lang tid før hjelp er på plass om det skulle være nødvendig. Ett av målene med denne rotasjonen er at du er komfortabel med å jobbe alene, det er fornuftig å være mest mulig på operasjonsstuen under prosedyrene. Utpostseksjonen har erfarne sykepleiere som kjenner rutiner og metoder ved den enkelte operasjonsstue svært godt. Benytt deg av dette! Erfaringsmessig har mange anestesileger begrenset trening i håndtering av medikamenter ved narkose og ikke minst liten trening i innstilling og bruk av sprøytepumper. Av og til bør du derfor i samarbeid med anestesisykepleieren selv ta hovedansvar for medikamenter og sprøytepumper og la sykepleier intubere dersom forholdene ellers ligger til rette for dette. Dette gir også anestesisykepleier nødvendig intubasjonstrening. Se ellers EK-prosedyren Intubasjonsregler i klinikken.

NOEN ARBEIDSREGLER

Overlege skal være orientert om alle pasienter som bedøves. Dette ivaretas oftest av gjennomgangen kl 15. I de fleste tilfeller er overlegen ikke med på selve anestesien, men det er lav terskel for at overlege er til stede ved betydelig økt anestesirisiko (for eksempel kjent intubasjonsproblem, svær adipositas eller dårlig allmenstilstand). Dersom et potensielt anestesiproblem av en eller annen grunn ikke er kjent på forhånd, venter du med innledning til overlege er på plass! Fordi Utpostseksjonen har sine operasjonsstuer spredt over et stort område, er det særlig viktig å varsle om mulige problemer i god tid. HUSK: det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite! Den som ber om hjelp, lærer dessuten mer. Pasientens sikkerhet er alltid viktigst! Dette gjelder også hjelp ved innleggelse av SVK på stue 22. Ved vanskeligheter skal du IKKE stikke pasienten et utall ganger. Be overlege om å komme!
Noen dager er svært travle på utpost, mens andre dager er rolige. Bruk tiden mellom pasientene til å klarere morgendagens pasienter. Dersom du er ledig; meld gjerne fra til ansvarlig overlege. Det kan ha kommet inn oppdrag ila dagen som ikke stod på programmet til morgenen.

PREVISITT

De fleste av Utpostseksjonens pasienter er polikliniske og derfor ikke tilgjengelige for vanlig previsitt. Previsitt består derfor som oftest i gjennomgang av journalinformasjon i DIPS, gjennomgang av innsendte skjema om helseopplysninger, samt av operasjonsrekvisisjonen i Orbit. Henvisende leger skal sørge for at oppdaterte opplysninger foreligger enten i form av en full innkomstjournal, et poliklinisk journalnotat med relevante opplysninger (allergier, vekt/høyde, medikamentbruk, samt auskultasjon over hjerte og lunge) eller tidligere nevnt narkoseskjema. Opplysningene skal som regel ikke være eldre en 6 måneder hos ellers friske pasienter, ellers gjelder det samme som inne på SOP, 3 måneder. Unntaket til previsittene er onsdagens pasienter til Med.us. (POEM/gastroskopi) og radiologisk avdeling (RFA-behandling av lungemetastaser) som blir lagt inn på sykehuset dagen før. Der går vi opp på avdelingen for å snakke med vedkommende pasient som en vanlig previsitt om pasienten føler behov for det. Dersom skjemaet Pasientopplysninger til anestesilegen er returnert til sykehuset, foreligger det enten i papirform eller som scannet dokument i DIPS – og da fortrinnsvis under ”Attester/Meldinger”. Det kan også være lagt under ”Korrespondanse”. Når pasientene selv ikke er tilgjengelige for vanlig previsitt og utdypende spørsmål, kan det på operasjons- eller undersøkelsesdagen fremkomme nye opplysninger som medfører strykning og hjemsendelse. Det samme kan skje ved mangelfulle journalopplysninger. Kravet til sikkerhet skal alltid veie tyngre enn kravet til effektivitet og aktivitet! Ved tvil om strykning, skal overlege konsulteres. Ansvarlig overlege fordeler oppgaven med previsitt mellom dagens leger. Pasientopplysninger og planer for anestesi legges inn i ”Anestesi previsitt” i Orbit. Hvis pasienten har vært operert og vurdert tidligere vil du ved åpningen av «Previsitt» få spørsmål om å hente inn gamle opplysninger. Svarer du ja på dette mangler bare en oppdatering. Se for øvrig alltid om operatør har lagt inn spesiell informasjon eller tilleggsønsker i «Operasjonsrekvisisjon» i Orbit.
De aller fleste av våre pasienter er jo friske, men det finnes unntak! Dette gjelder særlig pasienter til tannbehandling (svært ofte psykisk utviklingshemmet) og medisinsk undersøkelse (eldre, hjertesyke pasienter). Når du får en krevende pasient, les deg opp på forhånd, lag en plan, konferer med en av overlegene og informer sykepleier på kl 15-møtet om hva du har tenkt å gjøre, dette sparer deg for tid når du skal sette i gang dagen etter.

DIPS

Henvisninger til Utpostseksjonen finner du i DIPS. Se på fanen “Oppgaver”, og i venstre marg helt nederst ligger ”SO Hau KSK Utpost Henvisning”. Alle har tilgang til denne mappen. Ansvarlig overlege fordeler ØH-oppgaver etter den enkelte sin kapasitet og erfaring i løpet av dagen. Det kan være du da får beskjed om at “pasienten ligger i oppgavelisten i DIPS”. Da er det denne listen overlegen sikter til. Husk at det meste krever samarbeid med anestesisykepleier som også må ha tid!

NOEN SPESIFIKKE LÆRINGSMÅL PÅ UTPOST

  • Bli kjent med rutiner til akuttcalling på dagtid. Skal helst være gjort i introturnus, ellers innen første uken på seksjonen (gjelder stort sett gruppe 1 kandidater).

  • MR-sikkerhet. Skal helst være gjort i introturnus, ellers innen første uken på seksjonen.

  • Medisinsk undersøkelse og CT/MR: Bli komfortabel med å sedere pontanpustende pasienter

  • SVK: Du bør bli opplært til innleggelse av SVK i v. subclavia. Enten etter landemerker, eller supraklavikulært UL-veiledet. Bli vant til plassering via intra-atrial EKG verifisering og UL-lunge for å oppdage pneumothorax.

  • Fjerne Hickmannkateter, målet er å få gjort det minst 1 gang (det kan gå lang tid mellom elektive pasienter til fjerning av disse katetre).

  • Bli komfortabel med å jobbe alene, helst bør du ha styrt noen anestesier selv uten anestesisykepleier.

I hht nye spesialiseringsregler er det tenkt at følgende læringsmål skal dekkes under tjenestetiden på Utpost:

ANE-009 Strålevern – radiologisk utstyr

ANE-018 Elektrokonvertering

ANE-031 Vaskulær tilgang med ultralydveiledet punksjon

ANE-032 Sterilitet ved invasive prosedyrer

ANE-033 Langtidskatetre/veneporter

ANE-072 Øre-, nese- og halskirurgi

ANE-074 Anestesi utenfor operasjonsavdeling

I tillegg vil det å gå med 2547-callingen også dekke flere læringsmål, der de mest relevante er:

ANE-034 AHLR

ANE-035 Livreddende og stabiliserende behandling – gjenoppliving ved ulike tilstander

ANE-051 Overflytting postoperativ-/intensivavdeling, postoperativ overvåkning og behandling

LYKKE TIL MED UTPOST-ROTASJONEN!