Prøvetaking
Sentrifugeres snarest mulig. Sentrifugering og analysering bør utføres innen 4 timer etter prøvetaking (innen 2 timer dersom pasienten behandles med heparin). Dersom dette ikke er mulig må plasma fryses og sendes frosset til laboratoriet eller pasientene kan henvende seg til nærmeste sykehuslaboratorium for prøvetaking.
Preanalytiske feilkilder:
Heparin (UFH):
Ved heparinbehandling kan første kontrollprøve tas 4-6 timer etter start av behandlingen, og deretter 1-2 ganger per døgn.
Holdbarhet
4 timer ved romtemp.
Kongsberg
Aldersgruppe | Kvinner og menn sekunder |
Alle | 25 - 32 |
Bærum, Drammen og Ringerike
Aldersgruppe | Kvinner og menn sekunder |
Alle | 22 - 30 |
Årsaken til forskjeller i referanseområdet er metode og reagensforskjeller.
Alle laboratorier er planlagt å gå over til samme metode i løpet av vinteren 2025, referanseområdet endres for hvert laboratorie ved overgang.
Ref. 3.
Forlenget APTT:
Terapeutisk område ved behandling med ufraksjonert heparin er estimert til 45-80 sekunder.
Dette tilsvarer omtrent 0,3-0,7 anti-faktor Xa enheter (10E3 IU/L).
Behandlingsmål må vurderes i forhold til ønsket antikoaguleringsgrad ved ulike indikasjoner.
Lave verdier:
Ingen kjent klinisk betydning
Ved bruk av APTT er det viktig å huske på flere ulike faktorer kan påvirke resultatet. Ved akuttfase vil f.eks faktor VIII øke slik at mangel på en av de andre faktorene kan maskeres (normal APTT til tross for faktormangel).
Normal APTT kan sees ved mild faktormangel (avhengig av følsomheten til reagenset), ved von Willebrand sykdom og ved platedefekter.
Ved normal APTT og fortsatt sterk klinisk mistanke om blødersykdom bør man derfor gå videre og undersøke på mer spesifikke analyser.En forlenget
APTT bør pga. risiko for preanalytiske feilkilder i utgangspunktet alltid bekreftes med en ny prøve med vanlig venøs prøvetaking før man eventuelt bestiller videre utredning.
Hemostasen kan grovt oppdeles i:
APTT evalurerer trombedannelsen fra tidspunktet koagulasjonskaskaden aktiveres til klott/koagel er dannet (sekundær hemostase).
APTT er et mål for den samlete aktiviteten/funksjonen til det interne og felles koagulasjonssytemet, og er dermed mål for koagulasjonsfaktor I (fibrinogen), II (protrombin), V, VIII, IX, X, XI og XII, i tillegg til prekallikrein og høymolekylært kininogen (HMWK). APTT er ikke følsom for mangel/dysfunksjon på koagulasjonsfaktor VII og XIII.
APTT og INR er begge analyser som evaluerer koagulasjonssystemets felles vei (faktor X,V, II (protrombin) og I (fibrinogen)). INR er til forskjell fra APTT et mål for eksterne koagulasjonssystem, inkludert funksjonen til faktor VII.
Metodebeskrivelse for måling av APTT i Vestre Viken:
Plasma inkuberes med et reagens som inneholder fosfolipidpartikler og en aktivator av koagulasjonsfaktor XII. Deretter tilsettes kalsiumklorid, og tid til klott/koagel måles optisk (i sekund). Fosfolipidpartiklene er nødvendige for interaksjon mellom koagulasjonsfaktorene, en funksjon som spesielt trombocyttene har in vivo. Aktivatoren er negativt ladde partikler som f.eks silica, ellaginsyre eller kaolin.
APTT kan blir falsk forlenget ved tilstedeværelse av fosfolipidantistoffer (lupus antikoagulans). Det byttes fra 2.12.24 fortløpende over til mindre fosfolipidantistoff-sensitive reagens på alle laboratorier i Vestre Viken. Bytte av reagens betyr langt færre pasienter vil få falsk forhøyet resultat, som konsekvens av denne interferens.
Utførende laboratorium: Bærum sykehus
- Instrument: Sysmex CN-3000/Sysmex CA 660
- Reagens: Dade Actin FS (tidligere Dade Actin FSL)
- Metode: Clot- test
Utførende laboratorium: Drammen og Kongsberg sykehus
- Instrument: Sysmex CS-2100i (Siemens)
- Reagens: Dade Actin FSL (Kongsberg), Dade Actin FS (Drammen)
- Metode: Clot- test
Utførende laboratorium: Ringerike sykehus (instrument/metodebytte gjennomført 16.01.25)
- Instrument: Sysmex CN-3000
- Reagens: Dade Actin FS
- Metode: Clot- test
Se utførende laboratorium under Analytisk og biologisk variasjon