Sårstell er en sentral, men tidkrevende oppgave i brannskadebehandling. Hensikten er å observere, vurdere og rengjøre sårflatene og eventuelt påføre midler til lokal sårbehandling. Sårflatene må rengjøres skånsomt for ikke å ødelegge en begynnende epitelialisering.
Rengjøring utføres vanligvis i seng på pasientrommet, for småbarn eventuelt ved bading i badestamp. Bruk av dusj benyttes stort sett kun ved mottaksstell.
Lukket sårbehandling
Benyttes som hovedregel både på uopererte og opererte områder. Lukket sårbehandling hindrer uttørring av sårflatene, medfører mindre smerter og tillater mobilisering.
Rengjøring av sårområder (utenom ansikt)
Vaskes vekselvis med Hibiscrub 40mg/ml fortynnet (ca 1:3) i vann eller Lactacyd og vann. Skyll såpe godt av med springvann. Til rengjøring kan Prontosan sårskyllevæske noen ganger foretrekkes.
Brannskader i ansikt og øyne
Vaskes forsiktig med NaCl 9 mg/ml daglig. Bruk Merocel øyespyd ved vasking inne på øyne. Dersom pasienten har skjegg ved innkomst, må dette fjernes. Pasienter med skjeggvekst må daglig barberes skånsomt for ikke å skade huden ytterligere og for å unngå pussansamlinger i skjegget. Bruk barberskum og en god høvel.
Brannskader på og i ytre øre
Vask forsiktig med NaCl 9mg/ml, bruk vattpinner forsiktig i ytre øre. For å beskytte ørebrusken mest mulig dekkes den med et godt lag Flamazine, salvekompress og evt. tørr kompress for å holde kremen på plass.
Brannskader i hodebunn
Ved mottak må det sjekkes om pasienten har brannskader i hodebunn. I så tilfelle skal håret fjernes.
Ved brannskade i hodebunn er det viktig med god trykkavlasting for å unngå trykksår i bakhodet.
Brannskader på hender
Ved sårstell skal negler renses og klippes. Delhudsskader på hender kan være aktuelle for Nexobrid-behandling. Det er viktig med god bandasjering og riktig posisjonering. Se ellers i kapittelet Fysioterapi.