Fotinfeksjoner hos den diabetiske pasient er årsaken til flere innleggelser på sykehus enn noe annet aspekt ved diabetes. Husk at de ikke alltid har høye infeksjonsparametre. Mange har nevropati og derfor ikke sårsmerter.
God anamnese
Såranamnese
Klinisk us
Blodprøver:
Viktig å huske på ved sår på føtter hos diabetikeren
Rtg fotH/V Rtg bilder av føttene i stående om mulig, osteomyelitt vises ikke alltid på rtg, man skal derfor rekv. MR ved neg rtg funn
MR er gullastandard ved mistanke om osteomyelitt. Man kan også se abscesser
CT kan være indisert ved utredning av artose , grad av tilehiling av frakturer
Konservativ behandling
Ved alvorlig infeksjon kan man starte antibiotikabeh etter prøvetaking og alltid intravenøst ; enten diclocil eller dalacin i kombinasjon med ciproxin. Ved sepsis følge retningslinjer for sepsisbehandling.
Operasjonsindikasjon
Et sår skal revideres der man mistenker dyp infeksjon og det er puss. Amputasjon er indisert ved alvorlige infeksjoner som gir sepsis og ved vått gangren.
Prinsipper for revisjoner av sår
Man skal ikke lukke sår på fot primært hos en diabetiker, og i hvert fall ikke om det er puss. Det er heller ikke anbefalt å legge VAC primært.
Konservativ behandling
Om et sår på fot hos en diabetiker skal tilhele er avhengig av flere faktorer.
Det er indisert med amputasjon ved osteomyelitt som ikke responderer på antibiotikabehandling, ved sespis og vår gangren. For de fleste er det svært dramatisk å amputere.