Enhver skade eller kirurgisk inngrep resulterer i mer eller mindre arrdannelser og adheranser i tilhelingsfasen. Dette påvirker glidevevet i hånden ( særlig sene- og nerveglidning) og kan dermed hindre en optimal håndfunksjon. Fibroblaster vokser inn i såret 2-4 dager etter skade/kirurgi, og omdannes så til kollagent bindevev. Dette gir styrke til det nydannede vevet. Denne prosessen øker raskt og når sitt maksimum 2-4 uker etter skade/kirurgi. En økt tilvekst av kollagent bindevev kan sees helt til 6 måneder etter skaden.
Hvordan forebygge adheranser?
Normalt kollagent bindevev er sterkt og elastisk. Det er viktig å beholde disse gode egenskapene i bindevevet, samtidig som man må minimere utviklingen av adheranser som hemmer bevegelsesutslagene. Det kollagene bindevevet må derfor påvirkes slik at det organiserer seg i parallelle drag. Dette skjer ved:
Elastisiteten av bindevevet påvirkes i positiv retning av blant annet tøyning. Denne modningen kan imidlertid også påvirkes i negativ retning og resultere i kraftige adheransedannelser, som man for eksempel ser ved kraftig ødem, nedsatt sirkulasjon, infeksjon og ved for tidlig og kraftig mobilisering.
Ved håndskader er det ofte nødvendig med immobilisering i en periode. Hvor stor del av hånden som må immobiliseres og i hvor lang tid den må immobiliseres avhenger av skadeomfang og hvilke strukturer som er skadet. Det er viktig å immobilisere tilstrekkelig del av hånden, i en mest mulig hensiktsmessig stilling og i så kort tid som mulig – alt for å forhindre adheranser i den grad det er mulig.
For konservativ behandling av adheranser, se punktene «Hvordan behandle hypertrofe og keloide arr» under.
Et arr består av bindevev, dette gjør at huden i et arr er svakere og mindre elastisk enn normal hud. Et arr vil i starten være rødt, litt hardt og det hever seg ofte utover. Etter noen måneder vil arret som regel bli mindre synlig.
Det er viktig å forhindre at sårskader og operasjonscicatriser ender opp med adheranser og hypertrofe og keloide arr som hindrer optimal håndfunksjon. Det er derfor viktig å ha forståelsen for prinsipper som motvirker dette. I det følgende gjennomgås adheranse- og arrproblemer.
Normale arr kontraheres langsomt over tid og blir reaksjonsløse, og blir kosmetisk og funksjonelt tilfredsstillende.
Abnorm sårtilheling kan medføre hypertrofiske arr og keloider, og kan medføre innskrenket bevegelsesutslag.
Hypertrofe arr defineres som eleverte arr avgrenset av det opprinnelige sårets begrensing. Disse er ofte kløende og smertefulle. Forekomst av hypertrofisk arrdanning er ukjent, men anslås å være høyere enn forekomsten av keloide arr.
Keloider defineres som arrdanning utover arrets naturlige grenser. Arrene er fortykkede, faste og går stort sett aldri spontant tilbake. Keloider sees i alle aldersgrupper, og er beskrevet hyppigst hos pasienter med mørk hudfarge og i aldersgruppen 10-30 år. Høy tensjon mellom sårkanter gir økt risiko for utvikling av overdreven arrdannelse. Yngre personer har større hudtensjon enn eldre, og utvikler overdreven arrdannelse langt hyppigere. Årsaken ligger i at fibroblaster som blir utsatt for høy tensjon, har økt kollagenproduksjon, hvilket bidrar til overdreven arrdanning. Infeksjon i sår gir også økt arrdannelse.
Hvordan forebygge hypertrofe og keloide arr?
Hvordan behandle hypertrofe og keloide arr?
Flere behandlingsmodaliteter kombineres i behandlingen. Det er ingen forskning av god nok kvalitet som sammenlikner de ulike behandlingsmetodene, og det er ingen internasjonal konsensus om behandlingen.
Målet med behandlingen
Behandlingsmåter
Både silikon, kinesiotape og kompresjonsbandasjer reduserer ofte overfølsomhetsplager. Pasientene instrueres også i de-sensibiliserende øvelser for å «herde» det overfølsomme området. Hvis man har en pasient med slike plager bør man kontakte en ergoterapeut.
Etter brannskade forekommer hypertrofiske arr i 30-90% av tilfellene. Brannsår som tilheler i løpet av 2 uker tyder på en overfladisk dermal skade, og tilheler vanligvis uten arrproblemer. Hvis tilhelingen derimot tar lengre tid, tyder dette på fullhudskade. Tilhelingen skjer med arrutvikling. Andre risikofaktorer er infeksjon, mørk hud, lokalisasjon av skaden (skuldre, bryst, nakke, overarmer, kinn), samt skade i puberteten eller under graviditet. Genetiske faktorer kan også være årsak til overdreven arrdannelse.
Forebyggende tiltak og deres effekt
Under tilhelingsprosessen er det viktig å holde sårene fuktig og bevegelig. Hvis mulig anbefales å bruke PolyMem® bandasjer for å så redusere arrdannelse.
Så snart sårene etter brannskaden er tilhelet bør det iverksettes forebyggende tiltak for å unngå arrdannelse og kontrakturer. Behandlingene nevnt under brukes for å forebygge eller redusere risiko for utvikling hypertrofe og keloide arr etter brannskader.
Noen av disse tiltakene brukes også på allerede etablerte hypertrofe- og keloide arr.