Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2
5

Proteinelektroforese

Sist oppdatert: 19.01.2023
Utgiver: Vestre Viken HF
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Mistanke om myelomatose, Waldenstrøms sykdom eller annen sykdom assosiert med monoklonal komponent. Kontroll av pasienter med kjente monoklonale komponenter i serum. Utredning av høy SR.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse
Ingen.

 

Prøvetaking
Serumrør med gel

Kliniske opplysninger og indikasjon for analysen må fremgå av rekvisisjonen.
Dersom det er mistanke om kuldeagglutininer eller kryoglobuliner er det viktig dette anføres på rekvisisjonen, og at prøven som tas koagulerer og sentrifugeres ved 37 °C.

 

Holdbarhet

10 dager ved 2-8 grader C.

Referanseområder 

Alle elektroforeser vurderes visuelt og det utgis en tekstet besvarelse. Ved påvisning av monoklonal komponent (M-komponent) utføres det immunotyping for spesifikk klassifisering. Konsentrasjon av monoklonal komponent beregnes ved areal under kurven og oppgis i g/L. I tillegg etterbestilles frie lette kjeder av laboratoriet.

Tolkning 

En del proteinelektroforesemønstre er mer eller mindre typiske for visse sykdommer eller sykdomsgrupper. Den kliniske nytten av proteinelektroforese i diagnostikk av sykdommer er likevel begrenset, og i Vestre Viken vurderes elektroforesemønsteret først og fremst for å avdekke om det foreligger monoklonale komponenter.

 

Vanlige elektroforesemønstre:

Akuttfasereaksjon/aktiv prosess er nedsatt albumin og økt alfa1 og alfa2. Aktiv prosess kan sees ved de fleste akutte inflammasjoner, for eksempel ved infeksjoner, samt ved autoimmune prosesser, traumer eller malignitet. Aktiv prosess med immunrespons er ovennevnte funn med tillegg av økt gammafraksjon, som gjerne sees hvis inflammasjonen har pågått i minst 2–3 uker.

 

Polyklonal immunglobulinøkning (immunrespons) er et vanlig og uspesifikt funn ved en rekke tilstander, blant annet ved kroniske infeksjoner, bindevevssykdommer og leverlidelser. I slike tilfeller sees en jevnt økt gammafraksjonen, tydende på stimulering av mange plasmacellekloner.

 

Ved oligoklonal immunglobulinøkning ser vi i gammafraksjonen minst to bånd/topper med lav konsentrasjon. Dette viser at noen få plasmacellekloner har økt sin produksjon av immunglobuliner. Dette kan forekomme ved for eksempel akutte og subakutte virusinfeksjoner, ved autoimmuntilstander og ved maligne prosesser. Etter terapeutisk transplantasjon av benmarg eller stamceller sees regelmessig et oligoklonalt immunglobulinmønster. Ofte kan dette sees i minst ett år etter transplantasjonen. Oligoklonal immunglobulinøkning er å oppfatte som en reaktiv prosess.

 

Monoklonal komponent (M-komponent) sees oftest som et skarpt avgrenset bånd/topp. Funnet kan tale for myelomatose eller Waldenstrøms sykdom, men forekommer også ved andre lymfoproliferative lidelser. Vanligst sees likevel M-komponent ved såkalt MGUS (monoclonal gammopathy of undetermined significance). At det virkelig dreier seg om et monoklonalt immunglobulin avgjøres ved hjelp av immuntyping ved kapillærelektroforese, der M-komponenten identifiseres ved hjelp av antistoffer mot de ulike immunglobulinkjeder. Konsentrasjonen av monoklonale komponenter estimeres ved å måle areal under kurven for den monoklonale toppen på kapillærelektroforese. Det kan være vanskelig å få et godt estimat i tilfeller der M-komponenten ikke separeres fra andre serumproteiner (dvs at det er en betydelig andel andre serumproteiner på samme sted).

 

I tilfeller der det er høy mistanke om myelomatose eller andre M-komponentsykdommer uten synlig M-komponent ved kapillærelektroforese, kan laboratoriet kontaktes for ev. supplerende diagnostikk med immunfiksering på gel (telefon til lege MBK 90703539).

 

Diagnosen myelomatose baserer seg på funn av M-komponent og/eller økt antall plasmaceller i benmarg kombinert med funn som anemi, infeksjonstendens, skjelettaffeksjon, hyperkalsemi eller nyreaffeksjon. M-komponenter i lav konsentrasjon (under ca. 10 g/L) er et relativt vanlig funn hos eldre (hos ca. 5 % ved 80-årsalder). Hvis pasienten ikke har andre tegn til lymfoproliferativ sykdom, symptomer eller tegn til vevs- eller organskade, er det som regel tilstrekkelig å kontrollere funnet hver 3. måned første året, deretter en gang per år ved denne alder. Pasienter med slike "M-komponenter av usikker betydning" (MGUS) har en risiko for å utvikle myelomatose, Waldenstrøms sykdom, amyloidose eller annen lymfoproliferativ sykdom på i størrelsesorden 1–2 % per år.

Kapillærelektroforese
Kapillærelektroforese

 

Proteinelektroforese på agarosegel
Proteinelektroforese på agarosegel Pilen indikerer monoklonal komponent.
Pilen indikerer monoklonal komponent.

 

Se også urinproteinproteinelektroforese og frie lette kjeder i serum.

Bakgrunn 

Ved elektroforese av serum separeres proteinene i prøven i et elektrisk felt. Elektroforesen foregår i en agarosegel eller i andre elektroforesesystemer som kapillærelektroforese. Kapillærelektroforese er nå en vanlig metode i Norge. I det elektriske feltet vil de ulike proteinene separeres avhengig av elektrisk ladning og til en viss grad avhengig av størrelse i vanligvis seks fraksjoner: albumin, alfa1, alfa2, beta1, beta2 og gamma. Disse kan visualiseres ved farging av agarosegel eller proteinmengden i hver av dem måles direkte som absorbans ved kapillærelektroforese. Proteinsammensetningen i de ulike fraksjonene er i stor grad lik ved de ulike elektroforeseteknikkene, men det er noen forskjeller, blant annet separeringen av lipoproteiner. Albuminfraksjonen består vesentlig av albumin, mens de andre fraksjonene, spesielt alfa1 og alfa2 består av mange proteiner. Alfa1 inneholder blant annet alfa1-antitrypsin og orosomukoid (dette proteinet visualiseres dårlig på agarosegel), alfa2 inneholder haptoglobin og alfa2-makroglobulin, beta1 består av transferrin og hemopexin, beta2 inneholder komplementproteiner, og i gammafraksjonen er det vesentlig immunglobuliner.

Målemetode og utførende laboratorium 

Utførende laboratorium: Bærum sykehus

- Instrument: Capillarys 2 (Sebia)

- Metode: Kapillærelektroforese

 

Utførende laboratorium: Drammen sykehus

- Instrument: Capillarys 2 og 3 (Sebia)

- Metode: Kapillærelektroforese

 

Utførende laboratorium: Drammen sykehus

- Instrument: Hydrasys

- Metode: Immunfiksering på gel (sekundærmetode som utføres ved spesielle indikasjoner etter konferering med laboratorielege)

Analytisk og biologisk variasjon 

Se utførende laboratorium under Analytisk og biologisk variasjon