Brosjyre til pårørende med orientering om obduksjon er tilgjengelig her.
Bestillingen må inneholde informasjon om unaturlig dødsfall, pacemaker, tidligere sykdommer, mistanke om smittsom sykdom (smittevern), faste medisiner, den aktuelle sykehistorie, klinisk antatt dødsårsak og prioriteringsgrad (høy, middels, lav).
Patologiavdelingen tilstreber å utføre alle obduksjoner der alle formalkrav er oppfylt.
Saksgang
For medisinsk avdeling går det ut fellescalling rett før demonstrasjon. Det ligger informasjon i en egen mappe i DIPS om hvem som har blitt obdusert. For andre avdelinger vil det være rekvirent som blir kontaktet, med spørsmål om de ønsker demonstrasjon.
Rekvirering av obduksjon ved dødsfall utenfor sykehus.
Henvisende lege må:
Henvisning må inneholde klinisk problemstilling, opplysninger om nærmeste pårørende har nektet obduksjon, om de kjenner til forhold som gir grunn til å tro at avdøde ville motsatt seg obduksjon og om dødsfallet er meldt til politiet ved unaturlig dødsfall. Henvisning sendes anonymisert i Vurderingsskjema for obduksjon pr. mail til Patologi@siv.no.
Obduksjonstekniker avtaler transport med begravelsesbyrå.
Etter utført obduksjon blir det skrevet en bekreftelse på transport som leveres til begravelsesbyrået. Helfo dekker økonomiske utgifter for transport av avdøde til/fra sykehuset.
Definisjon nærmeste pårørende, jmf Pasient- og brukerrettighetsloven §1-3
Den pasienten oppgir som pårørende er nærmeste pårørende.
Dersom pasienten er ute av stand til å oppgi pårørende, skal nærmeste pårørende være den som i størst utstrekning har varig og løpende kontakt med pasienten.
Det tas utgangspunkt i følgende rekkefølge: ektefelle, registrert partner, personer som lever i ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med pasienten, barn over 18 år, foreldre eller andre med foreldreansvaret, søsken over 18 år, besteforeldre, andre familiemedlemmer som står pasienten nær, verge eller fremtidsfullmektig med kompetanse på det personlige området. Ved tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern har den som i størst utstrekning har hatt varig og løpende kontakt med pasienten tilsvarende rettigheter som den nærmeste pårørende etter psykisk helsevernloven og loven her, dersom ikke særlige grunner taler mot dette.
Unaturlige dødsfall
Dersom dødsfallet oppfattes som unaturlig, skal det meldes til politiet. Legers meldeplikt til politiet om unaturlige dødsfall er hjemlet i Helsepersonelloven.
Det skal krysses av i vurderingsskjemaet dersom dødsfallet oppfattes som unaturlig, og om melding til politiet er gitt.
Som unaturlige dødsfall regnes:
Politiet vil ta stilling til om det skal rekvireres rettslig obduksjon ved melding om unaturlig dødsfall. Rettslige obduksjoner foretas ikke ved SiV.
Dersom melding om unaturlig dødsfall er gitt politiet og det er besluttet at rettslig obduksjon ikke skal rekvireres, kan vanlig sykehusobduksjon utføres.
Det må anføres på vurderingsskjemaet eller i journal dersom politiet (v/navn og tittel) har avslått å rekvirere rettslig obduksjon ved et dødsfall som i utgangspunktet ble meldt som unaturlig.
Rettsmedisinsk obduksjon - kopi av rapporten
Rettsmedisinske obduksjoner begjæres av politiet iht straffeprosessloven § 228.
Utføres ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved OUS.
Rapport går til politiet som bestemmer hvem som skal få vite hva som ble funnet.
Opplysninger om dødsårsaken sendes fra OUS til Dødsårsaksregisteret.
For nærmere informasjon om slike obduksjoner - se OUS ehåndbok, prosedyre for obduksjon her
Dersom behandlere ved SiV ønsker kopi av rapport fra rettsmedisinsk obduksjon, må det rettes en skriftlig henvendelse til:
Dersom politiet ikke finner grunnlag for å utlevere rapporten, kan det rettes en skriftlig henvendelse til Dødsårsaksregisteret.
Nærmere informasjon om utlevering av data og kontaktskjema - se Dødsårsaksregisteret.
Mer om obduksjon
Ved obduksjon blir organene undersøkt makro- og mikroskopisk. Det tas små vevsprøver fra organene som fikseres og fremføres som snitt til mikroskopisk diagnostikk. I enkelte tilfeller vil det være aktuelt å sende blod eller vevsprøve fra den avdøde til legemiddelanalyse, toksikologiske eller mikrobiologiske undersøkelser der dette kan ha betydning for dødsårsaken.
En ordinær obduksjon vil inkludere uttak og makroskopisk undersøkelse av hjerne. I tilfeller der nevropatologisk undersøkelse av hjerne er aktuelt, vil hjernen bli fiksert i minimum 3 uker før undersøkelse.
Etter obduksjonen vil alle organer legges tilbake i liket. Unntak er tilfeller der hjernen fikseres for nevropatologisk undersøkelse, eller der hele organer tas vare på og fikseres for nærmere undersøkelse. Etter undersøkelse vil disse organene sendes til kremasjon og settes ned på minnelund.
En foreløpig obduksjonsrapport vil foreligge etter få dager. Endelig obduksjonsrapport vil som hovedregel være ferdig innen 3 måneder.