Genvarianter inkludert i analysen
Genvariant | Molekylær effekt | Allelets funksjonelle status |
OPRM1c.118A >G | Missense mutasjon | Redusert funksjon av my-opioidreseptoren |
OPRM1c.541C >T | Missense mutasjon | Manglende funksjon av my-opiopidreseptoren |
Analysen ble innført som prosjektanalyse fra 18.10.2024 (ikke akkreditert). Analysen utføres, tolkes og rapporteres ved Avd. for farmakologi, Rikshospitalet.
Prøvemateriale
EDTA-fullblod, volum: 0,5 mL
Prøvetakingstidspunkt
Ingen restriksjoner
Oppbevaring
Prøven er holdbar flere døgn i romtemperatur, men oppbevaring i kjøleskap anbefales. Ved lengre tids lagring ( >1 mnd) bør prøven fryses.
Forsendelse
Ordinær post, kan sendes i romtemperatur.
Svartid
Svar foreligger vanligvis innen 2 uker, ta kontakt dersom det haster mer.
Analysemetode
Automatisert pre-ekstraksjonspipettering og DNA-ekstraksjon. Manuelt oppsett av PCR-reaksjoner og alleldiskrimineringsassay ved sanntids‐PCR på AriaDx.
NLK-kode
NPU59457 (OPRM1-gen)
NPU58054 (c.541C >T)
NPU58053 (c.118A >G)
Forekomsten av OPRM1-genvarianter varierer mellom folkegrupper.
Frekvens av OPRM1-genvarianter (allelfrekvens)
c.118A >G
c.541C >T
Nedsatt effekt av opioider.
Kommentar
Pasientens genotype er i utgangspunktet stabil og uendret gjennom hele livet. Det er således normalt ikke indisert å gjenta en genotyping hvis den er utført tidligere og svaret er tilgjengelig for rapportering. Unntak kan være:
Varianten OPRM1c.541 C >T er sjelden, men har stor klinisk betydning.
Pasienter som får påvist ett variantallel (c.541CT) har sterkt nedsatt funksjon av µ-opioidreseptoren og nedsatt effekt av opioider. Slike pasienter kan ha et stort dosebehov ved behandling med opioider. Det er anslått at ca. 1/100 pasienter har denne genotypen.
Pasienter som får påvist to variantallel (c.541TT) vil ha manglende eller sterkt nedsatt funksjon av µ-opioidreseptoren. I slike tilfeller vil det være vanskelig å smertelindre med opioider, selv i høye doser. Det er anslått at ca. 1/10 000 pasienter har denne genotypen.
Varianten OPRM1c.118A >G er relativt vanlig, men har mindre klinisk betydning.
Hos pasienter som får påvist to slike alleler (GG, homozygote) kan man se noe redusert smertelindrende effekt av opioider, og dosebehovet kan være noe økt. Assosiasjonen er i hovedsakelig vist i behandlingen av akutt/postoperativ smerte. Betydningen av genvarianten ved kronisk bruk av opioider er uklar, men trolig beskjeden. Ved påvisning av ett slikt allel (heterozygote) er effekten av denne genvarianten er så liten at dette neppe har klinisk betydning.
Vakttelefon (klinisk farmakolog, farmasøyt): 941 33 218 (hverdager kl 08.30-14.30). Vakttelefonen betjener spørsmål fra rekvirerende lege (ikke pasienter).
106 (26) 10811-10816,