Hos intensivpasienter er bruk av tvang som regel hjemlet i helsepersonelloven Kap. 2 § 7 (plikten til å yte øyeblikkelig hjelp selv om pasienten ikke er i stand til å samtykke eller motsetter seg). Vilkåret for at hjelpeplikten skal inntre er at helsehjelpen må antas å være påtrengende nødvendig.
I følge helsedirektoratet omfatter «påtrengende nødvendig helsehjelp»:
Vilkåret innebærer også et tidsperspektiv, dvs. det skal være akutt fare for liv eller alvorlig forverring (en viss hastegrad), og at hjelpen som gis kan forventes å ha effekt på tilstanden. Er den akutte faren over, eller det kan ikke ytes adekvat hjelp av andre grunner, opphører øyeblikkelig hjelp-plikten.
Pasienter kan motsette seg helsehjelp uansett:
I praksis er det som regel hensiktsmessig å kombinere flere typer tvangstiltak.
Uformell legenotat i DIPS (daglig oppdatering). Oppgi begrunnelse for tvangsbruk, og for valg av tiltak. Beskriv kort pasientens reaksjon på tiltakene, og om de-eskalering er blitt forsøkt. Det skal også journalføres, når behovet for tvangstiltak har opphørt, eller hjemmelet ikke lenger er tilstede.
Unntak: En sjelden gang mottar pasienter på intensivavdelingen behandling som antas å være nødvendig, men ikke påtrengende nødvendig (forskjell ligger altså i begrepet «påtrengende», se over). Det kan for eksempel være en pasient i palliativ fase som er agitert. Bare i slike tilfeller, der øyeblikkelig-hjelp plikten per definisjon har opphørt, skal det fattes vedtak etter pasient- og brukerrettighetsloven Kap. 4a (skjema i DIPS).
Referanser: