Pasientopplysninger - Personer med sperret (fortrolig) adresse

Sist oppdatert: 29.08.2024
Utgiver: Helse Sør-Øst
Versjon: 0.7
Forfattere: Regional faggruppe Pasientadministrasjon og pasientflyt
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

1. Endringer siden forrige versjon 

Brukerveiledningen er laget for DIPS Arena versjon 22.2 og Arena Pasientopplysninger versjon 3.0. Det er ingen endringer i v23.2.

2. Målgruppe og omfang 

Målgruppen for brukerveilederen er helsepersonell i HSØ med eksplisitt tilgang til arbeidsgruppe - HSØ SPR ADR - i konsolidert base.

 

Brukerveilederen skal sikre enhetlig regional registreringspraksis. Hos pasient med adressesperring fortrolig og strengt fortrolig skal det ikke registreres opplysninger som kan røpe pasientens oppholdssted i den del av pasientadministrativt system som ikke er tilgangsstyrt. GEO- lokaliserende informasjon skal ikke være tilgjengelig for helsepersonell som ikke er delaktig i aktiv behandling av pasient.

 

Det er viktig å være kjent med regional prosedyre, Pasientopplysninger - sperret adresse, for håndtering av pasientinformasjon som har sperret adresse.

3. Fremgangsmåte 

DIPS oppdateres hver virkedag med endringer som er registrert i Folkeregisteret. Det er kun endringer som er registrert i Folkeregisteret som fører til endring/oppdatering av Bostedsadresse under arkfanen Pasientopplysninger i DIPS Arena.

 

Ved oppdatering fra Folkeregisteret til sperret adresse vil det i DIPS Arena vises et ikon i pasientlinjen og et varselbilde i høyre hjørne (se retningslinjer i lokal prosedyre).

Ved oppdatering fra Folkeregisteret til sperret adresse vil personopplysninger vises slik:

 

  1. Det vil alltid stå fullt navn og fødselsnummer
  2. I feltet Bostedsadresse vil det stå
    Sperret adresse - Strengt Fortrolig
    Sperret adresse - Gradert Fortrolig
    Sperret adresse - Klientadresse
  3. Post.nr/sted vil være 0000 Ukjent Norge
  4. Kommune.nr/ Kommune vil være 0301 Oslo
  5. Trygdenasjon vil alltid være Norge

For personer med sperret adresse skal bydel Nordre Aker registreres under bostedsadresse. Samme bydel settes inn i Opphold - oppgjørs- / innleggelsesbildet.

3.1 Registrering av regional arbeidsgruppe - HSØ SPR ADR 

Ved oppdatering til sperret adresse i folkeregisteret går det automatisk varsling i arbeidsflyt i DIPS til felles (tilgangsstyrt) arbeidsgruppe HSØ SPR ADR.

3.2 Registrere kommunenummer / kommune 

Bydel - det finnes ikke en bydel knyttet til adressen.

3.3 Fjerne all geo lokaliserende informasjon 

Opplysninger som skal fjernes fra pasientopplysningsbildet.

 

- pårørende, fastlege, andre kontakter

 

- telefon og e-post

 

3.4 Slett midlertidig adresse 

Ved oppdatering til ordinær bostedsadresse i folkeregisteret går det automatisk varsling i arbeidsflyt i DIPS til felles (tilgangsstyrt) arbeidsgruppe HSØ SPR ADR.

Slett midlertidig adresse ved fortrolig / strengt fortrolig.

Bekreft sletting av midlertidig adresse.

3.5 Rapport 1125 - Pasienter med sperrede adresser kode 6, 7 og 4 

Rapporten viser pasienter som har eller har hatt beskyttelseskode (adressetype i folkeregisteret) 6, 7 og/eller 4.

Rapporten skal brukes for å kvalitetssikre registrerte data i Pasientopplysninger.

4. Definisjoner 

Adressesperre innebærer at det er begrenset tilgang til opplysninger om personers adresse og annen lokaliserende informasjon. Det at en person er trusselutsatt og har sperret adresse, er ikke konfidensielt. Personer med adressesperre kan være både pasienter, brukere og ansatte i virksomheten.

 

Fortrolig adresse

"Fortrolig adresse" innebærer at adressen til den trusselutsatte ikke leveres til private, men er tilgjengelig for den delen av det offentlige som har hjemmel til å hente opplysninger fra Folkeregisteret.

 

Strengt fortrolig adresse

"Strengt fortrolig adresse" innebærer at opplysninger om adressen ikke leveres til noen. Her skal man benytte seg av postboks Strengt Fortrolig 2094 Vika, 0125 Oslo. De som har fortrolig adresse kan også benytte denne postboksen.

 

Klientadresse benyttes i de tilfeller adressen kan røpe et forhold som må regnes som personlig. Dette vil normalt gjelde fengsler, institusjoner under rusomsorgen, psykiatriske institusjoner og asylmottak. Personer som melder flytting til slike institusjoner får 4 Klientadresse (aldershjem, sykehus og syke-/pleiehjem faller utenfor).