Farmakologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Fosfatidyletanol (PEth)

Sist oppdatert: 20.12.2023
Utgiver: Akershus universitetssykehus
Versjon: 1.2
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Fosfatidyletanol (PEth) er et fosfolipid som normalt ikke forekommer i kroppen. Ved etanolinntak dannes PEth i erytrocytmembranen. Dette gjør den til en god markør for alkoholkonsum.

Ett enkelt alkoholinntak gir ingen økning i B-PEth, men ved regelmessig alkoholbruk vil verdien stige med økende alkoholforbruk. Et engangsinntak som gir en promille på 1-1,5 vil ikke kunne gi en PEth-konsentrasjon på over 0,30 μmol/L, verken akutt eller de påfølgende døgnene.

Indikasjoner 

Primær utredning av mulig overforbruk av etanol. Som ledd i utredning av sykdommer og lidelser som kan være sekundære til skadelig bruk av etanol (f.eks. psykiske lidelser, leversykdom, gastritt, pankreatitt, terapiresistent hypertensjon, perifer nevropati, krampeanfall). Dokumentasjon og kontroll av totalavhold fra etanol, eller dokumentasjon og kontroll av at prøvegiver holder seg innenfor et moderat forbruk av etanol (f.eks. i førerkortsaker).

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelser

Ingen.

 

Prøvehåndtering

3 mL EDTA-blod. Fyll røret til angitt volum og bland grundig (vend 10 ganger) straks etter prøvetaking. Hele EDTA-røret må sendes.

 

Holdbar 1 uke i romtemperatur og minst 3 uker i kjøleskap. Det er mulig å etterekvirere denne analysen på annen rekvisisjon med EDTA-blod i inntil 4 døgn etter mottak på laboratoriet.

Kliniske beslutningsgrenser 

Det er etablert grenser i forhold til alkoholforbruk

  • < 0,03 µmol/L: Forenlig med totalavhold eller kun sporadisk/lavt alkoholinntak.
  • 0,03 µmol/L–0,30 µmol/L: Forenlig med moderat alkoholforbruk. Verdier i øvre del av dette området utelukker imidlertid ikke skadelig bruk.

  • ≥ 0,30 µmol/L): Representerer vanligvis et høyt alkoholforbruk som vil kunne være skadelig over tid

 

Metode:

Væskekromatografi-massespektrometri. Instrument: Xevo TQ-S micro. Analyseres på Nordbyhagen.

Tolkning 

Et engangsinntak som gir en promille på 1–1,5 vil ikke kunne gi en PEth-konsentrasjon på over 0,30 μmol/L, verken akutt eller de påfølgende døgnene. Ved regelmessig etanolbruk stiger verdien med økende forbruk.

 

Halveringstiden for B-PEth er 3–5 døgn etter avsluttet drikking, og noe lenger hos personer med moderat etanolkonsum. PEth gir derfor et godt bilde av etanolkonsumet de siste 2–3 ukene. Ettersom laveste verdi er satt til < 0,03 μmol/L vil også et kontrollert etanolkonsum kunne gi en målbar PEth-verdi.

 

Der en skal påvise avhold kan det også være fornuftig å måle etylglukuronid (EtG) og etylsulfat (EtS) i urin 2 ganger i uken i 4 uker for å få en tilnærmet nullverdi av PEth. Dette med tanke på at videre oppfølging med PEth da blir lettere å vurdere ettersom en stiging i PEth-verdi vil gi en sterk indikasjon på at alkoholinntaket har økt.

Analytisk og biologisk variasjon 

Annet 

Lenke til instruksjonsfilm angående rusmiddeltesting: https://www.youtube.com/watch?v=-dJlLgVO0zU