Ansvar og plassering

Sist oppdatert: 08.10.2024
Utgiver: UNN Tromsø
Versjon: 1.11
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Moderavdeling 

Traumeleder bestemmer hvilken avdeling som har behandlingsansvar for pasienten etter avsluttet mottak. Det skal dokumenteres i journal. Den som får ansvaret skal varsles.

 

Moderavdelingprinsippet innebærer at pasientansvaret bestemmes ut fra den mest akutte helsetruende tilstand. Uenigheter om plassering skal tas på bakvaktsnivå, der traumebakvakt har øverste beslutningsmyndighet.

 

Fysisk plassering av pasienten gjøres ut fra faglige vurderinger. Moderavdeling har pasientansvaret uavhengig av fysisk lokalisasjon. Alle fagområder må ivareta ansvaret for skader som faller inn under deres kompetanse. Uoppfordret og gjentatt oppfølging forventes uten behov for skriftlige tilsynsanmodninger.

Traumeleder eller/og traumebakvakt deltar på førstedagsvisitt på oppvåkningen og intensivavdelingen.

 

PR43680 Beslutningsmyndighet og ansvarsforhold ved mottak av somatisk ø-hjelp i akuttmottak og på sengeposter i UNN Tromsø

Ved umiddelbar utskrivelse 

Standard overvåkning for pasienter som oppfyller kriterier for mottak av traumeteam er 6 timer (oppvåkning evt intensiv) for lette og sannsynlig uskadde pasienter. Der det er aktuelt med kortere overvåkning, avklares dette med traumeleder.

 

Hvis pasienten kan reise rett hjem fra akuttmottaket opprettes poliklinisk epikrise.

Observasjonsposten 

Det er anledning til å benytte observasjonsposten i enkelttilfeller der traumepasienter innlegges i under 24 timer, men inklusjons- eksklusjonskriteriene utelukker mange (se lenke under). Observasjonsposten har kapasitet til å ivareta inntil to pasienter på Pasienthotellet i inntil to døgn.

 

RL5726 Kriterier for bruk av observasjonsposten UNN Tromsø

 

I praksis betyr dette at observasjonsposten for traumepasientene er forbeholdt dem med minimale eller ingen skader, uten behov for overvåkning eller kontroll, hvor innleggelsen er av mer sosiale eller praktiske årsaker (ankomst natt etc.)

 

Traumeleder er ansvarlig for at mottaket dokumenteres i traumenotat. Primærvakt kirurgi eller turnuslege skal besørge innkomstjournal og utskrivelsespapirer neste dag.

Oppvåkningen 

Pasienter med behov for kontinuerlig overvåkning av vitale parametere, invasiv trykkmåling osv., men som ikke er intensivkandidater, kan overvåkes på Oppvåkningen i B7. Teamleder anestesi er ansvarlig for å skaffe plass.

Intensiv 

Behov for intensivplass skal meldes til primærvakt intensiv (98181) så snart som mulig. Traumeleder og teamleder anestesi avtaler hvem som gjør dette.

 

Første dag etter mottak av traumepasienten deltar traumeleder og traumebakvakt på Traumevisitt første døgn. Moderavdelingen skal sikre kontinuitet fra dag til dag. Pasienter som ligger > 1 uke bør ha tverrfaglig gjennomgang ukentlig der anestesilege, traumeleder/traumebakvakt og behandlende lege deltar.

Overflytting til annet sykehus 

  • Enkelte traumepasienter kan være aktuelle for tidlig overføring til andre sykehus, hovedsakelig til de andre traumesentere.
  • Alvorlig brannskade: Vakthavende plastikkirurg involveres, og kontakter Brannskadeavsnittet på Haukeland.
  • Bekkenfrakturer: Vakthavende ortoped involveres, og kontakter kollega ved St. Olavs hospital.

 

Pasientene skal meldes av UNN Tromsøs traumeleder til mottagende traumeleder via AMK.

Re-ruting rett til traumesenter i annen region 

Det kan unntaksvis finnes grunn til å diskutere direkte transport til en annen regions traumesenter, enten fra et akuttsykehus i Helse Nord eller rett fra skadested. Årsaker kan være relatert til f.eks. transport (avstand, værforhold osv.) eller kapasitet (full intensivavdeling, pågående masskeskadehendelse, IKT-svikt osv.). Det vil hovedsakelig være snakk om St. Olavs hospital, som er nærmest.

 

Traumeleder ved UNN Tromsø skal involveres i flerpartssamtalen med AMK i disse tilfellene.

 

De andre helseregionene deler ikke røntgensystemer med Helse Nord. Bilder kan overføres 24/7, men vakthavende radiograf må alltid varsles på telefon i tilfeller med overflytting av kritiske pasienter, se Radiologi (Overføre bilder til andre sykehus).

Nærdrukning, aksidentell hypotermi og asfyxi  

PR32578 Nærdrukning, aksidentell hypotermi og asfyxi - Behandlingsansvarlig avdeling

 

Aksidentell hypotermi og drukning


Pasienter resuscitert fra asfyxi, nærdrukning og hypotermi hører inn under rutinene for tverrfaglig håndtering av traumer.

 

Behandlingsansvaret for disse pasientene hører til Hjerte-, lunge-, og karkir. avdeling.

 

Disse pasientene merkes med HLKKIR som avdeling i DIPS allerede når de meldes. Melding om slike pasienter skal straks rapporteres av traumeleder til thoraxkirurgisk vakt og ECMO-teamleder (thoraxanestesiolog).

Rapportering 

Avtroppende traumeleder rapporterer alle traumepasienter på gastrokirurgisk morgenmøte (D2.723 07:30) på en kortfattet, standardisert måte:

 

  • Prehospital informasjon iht. ATMIST (Age, Time, Mechanism, Injuries, Symptoms, Treatment)
  • ABCDE konklusjon (oppramsing av alle normalfunn er unødvendig)
  • Oppsummert skader (topp-til-tå hvis mange), deres behandling, videre plan
  • Hvor er pasienten, og hvem er ansvarlig videre

 

Etter helgevakt oppsummeres helgens traumer på samme måte.

 

Alle pasienter med traumeteam skal refereres, også de som ble skrevet ut før rapporten.

Pasientliste i DIPS 

Alvorlig skadde pasienter tatt imot med traumeteam ved UNN Tromsø har gjerne behov for oppfølgning fra flere fagområder og vaktsjikt. Avdelingen der pasienten blir innskrevet har ansvaret for å koordinere slik oppfølgning. Traumekoordinator kan tas til hjelp.


For behandlere med relevant tilgangsstyring i EPJ (kirurger, anestesileger, traumekoordinatorer) vil traumepasientene gjenfinnes under funksjonen "Traume Oppfølging" i DIPS Arena. For å komme på listen må dokumentet "Traume-Prehospital Informasjon" opprettes.


Opprettes av (i prioritert rekkefølge):

  1. Helsesekretær eller sykepleier i akuttmottak som først får informasjon om pasienten legger inn skjemaet og godkjenner.
  2. Traumeteamleder.
  3. Hvis utelatt: Så snart som mulig ved traumekoordinator.

Skjemaet kan redigeres også etter godkjenning, og dermed oppdateres fortløpende når mer prehospital informasjon kommer inn.

*Hendelses-id kan brukes der det er flere hendelser ev. ved flere skadde i samme ulykke, f.eks. "Snøskred Tverrfjellet".