Obstetric Norwegian Early Warning Score System (ONEWS)

28.02.2023Versjon 0.2Forfatter: Sven Eirik Ruud

Generelt 

Formålet med ONEWS skåringsverktøy er å begrense sykdomsutvikling hos gravide og barselkvinner. Dette gjøres ved å bruke ONEWS varslingssystem for å fange opp en sykdomstilstand på et tidlig tidspunkt, følge den over tid på en objektiv måte og sikre at adekvate tiltak blir satt inn.

 

  • ONEWS står for Obstetric Norwegian Early Warning Score System og er et varslingssystem som skal fange opp en eventuell sykdomstilstand på et tidlig tidspunkt.

 

  • ONEWS er basert på seks kliniske parametere: respirasjon, oksygenmetning, temperatur, blodtrykk, puls og bevissthetsnivå. ONEWS er et verktøy for tidlig varsling, ikke et diagnostisk verktøy.

 

  • Sykdomstilstand definerer vi her som enhver patologisk tilstand, for eksempel alvorlige obstetriske blødninger, tromboemboliske komplikasjoner, kardiovaskulære tilstander, hypertensive tilstander, infeksjoner og sepsis.

 

  • ONEWS er et tidlig varslingssystem som gjelder for gravide kvinner fra erkjent graviditet til barselkvinner 6 uker postpartum.

ONEWS Scoringsskjema 

Veiledende ONEWS Responsskjema 

I ONEWS systemet gis det fargetriggere (hvit, gul og/eller rød) som summeres til en skår, dvs. summen av gule og røde triggere. Skårer kvinnen i det hvite feltet, er det liten risiko for sykdomsutvikling de neste timene, men alvorlig sykdom kan heller ikke utelukkes. Hvis det likevel er bekymring skal det gjøres tiltak eller videre observasjon selv om alle parametere er hvite.

 

Skårer pasienten gule og/eller røde fargetriggere skal det føre til en respons i følge responsskjema (algoritme). Ved tegn til alvorlig forverret tilstand skal lege alltid tilse og vurdere pasienten. Ved en høy skår bør lege ved intensiv/ anestesiavdeling konsulteres og overflytting til høyere omsorgsnivå vurderes. Det er et mål at tiltak/oppfølging/overflytting til høyere omsorgsnivå skjer uten forsinkelser.

 

Referanser 

Norsk gynekologisk forening: Veileder i fødselshjelp