Nakketraumer med påfølgende skade av både ryggmarg og nerverøtter kan oppstå primært i forbindelse med traumet og sekundært i forbindelse med situasjoner som oppstår i etterkant (hypotensjon, dårlig oksygenering, dislokasjon av brudd ved løfting eller leiring). Det er svært viktig med korrekt håndtering av denne pasientgruppen, for å unngå sekundær skade.
OBS!
Pasienter vil som regel ankomme traumestuen uten nakkekrage. De vil være immobilisert på alternativ måte med manuell in-line stabilisering (MILS), sandsekker, eller annet. Ved traumemottak skal ikke nakkekrage appliseres, men man gjør helst MILS, evt. sandsekker eller annet. Det er svært viktig å være klar over nakken skal stabiliseres, men det er ikke nødvendig å bruke nakkekrage.
Indikasjon for stabilisering av nakken
Dersom «ja» på et eller flere av følgende kriterier, skal nakken stabiliseres:
Som generell regel skal nakken ikke flekteres. Det tilstrebes nøytral stilling med lett ekstensjon.
For utfyllende informasjon:
03_1_Stabilisering_av_columna_fra_skadested_til_avklaring.pdf
Dersom ett eller flere av kriteriene i listen over er oppfylt, er det indikasjon for CT nakke. Røntgen nakke er ikke en tilstrekkelig undersøkelse. Nevrokirurg vurderer behov for akutt MR nakke ved funn på CT, eller ved sterk mistanke om ryggmargsskade, skiveskade og/eller ligamentskade, noe som ikke er synlig på CT.
Nevrogent sjokk skiller seg fra blødningssjokk ved at pasienten er varm perifert og har lavere puls. Vasoaktive medikamenter er ofte nødvendig for å opprettholde adekvat blodtrykk.
Ved erkjent/mistenkt skade i nakken som mest alvorlige skade, skal nevrokirurgisk vakthavende ha ansvaret for videre vurderinger.
Generelle tiltak: