Farmakologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

PEth (Fosfatidyletanol 16:0/18:1)

Sist oppdatert: 07.06.2024
Forfatter: Ilah Nygaard
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Akkreditert: ISO 15189, Test 271, Seksjon for klinisk farmakologi, Ullevål
Versjon: 0.5
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Indikasjon

Kartlegging av alkoholforbruket er en viktig del av utredningen av en rekke sykdommer og tilstander som kan være sekundære til overforbruk av alkohol, f.eks. angst, depresjon, kognitiv svikt, pankreatitt, leversykdom, hypertensjon, kardiomyopati, kreft, nevropati, falltendens og akutte skader.

 

PEth-analyse kan i tillegg brukes til dokumentasjon og kontroll av totalavhold fra alkohol eller moderat forbruk av alkohol, også der analyseresultatet kan inngå som en del av vurderingsgrunnlaget ved f.eks. tap av førerkort (se Helsedirektoratets veileder til helsekrav for førerkort, IS-2541, Kapittel 14).

 

Prøvemateriale

Fullblod

Serumprøver kan ikke brukes til denne analysen.

Praktisk informasjon:  

Fosfatidyletanol (PEth) 16:0/18:1

Analyselaboratorium

Seksjon for klinisk farmakologi Ullevål sykehus

Prøverør

EDTA-blod (lilla kork)

Prøvevolum

1 mL

Prøvetakingsrutiner

Unngå bruk av desinfeksjonsmidler med etanol før prøvetaking. Må ikke sentrifuges.

Prøvehåndtering og forsendelse

Sendes med ordinær transport

Analysedag/-hyppighet

Analyseres 3-4 dager per uke

Analysemetode

UPLC/UHPLC-MS/MS

Variasjonskoeffisient (VK)

< 10%

 

Holdbarhet

Inntil 1 uke i kjøleskap etter prøvetaking

 

NLK-kode

NPU28874

 

Kontaktinformasjon

Se Kontaktinformasjon og åpningstider (Seksjon for klinisk farmakologi, Ullevål)

Klinisk informasjon 

Generelt

PEth dannes kun ved tilstedeværelse av etanol og er dermed en spesifikk markør for alkoholinntak. Ved inntak av etanol dannes PEth i cellemembraner blant annet i røde blodceller og kan måles i fullblod.

 

Tolkning

PEth-konsentrasjonen gir en indikasjon på det totale alkoholinntaket de siste ukene før prøvetaking. Studier viser at det er sammenheng mellom mengde inntatt etanol og PEth-konsentrasjon, men det er imidlertid vanskelig å korrelere en gitt PEth-verdi til en eksakt inntaksmengde eller inntaksmønster. De nedenfor angitte grenseverdiene mellom lavt og moderat forbruk og mellom moderat og skadelig høyt forbruk er ikke absolutte. Det anbefales derfor å foreta en grundig alkoholanamnese slik at PEth-konsentrasjonen vurderes sammen med annen relevant informasjon om alkoholforbruket.

 

  • Konsentrasjoner under 0,03 µmol/L regnes som forenlige med ingen eller kun sporadisk/lavt alkoholinntak. Disse besvares som ikke påvist.
  • Konsentrasjoner mellom 0,03 og 0,30 µmol/L regnes for å være forenlige med et moderat alkoholforbruk. Verdier i øvre del av dette området utelukker ikke skadelig bruk.
  • Konsentrasjoner over 0,30 µmol/L representerer vanligvis mer omfattende, regelmessig og skadelig alkoholforbruk.

 

Dersom prøvegiveren har etanol i blodet på prøvetakingstidspunktet kan PEth dannes i prøveglasset etter prøvetaking. Man bør derfor vente med prøvetaking dersom man mistenker at prøvegiver er påvirket av etanol.

 

Kommentar

Ved behov for å påvise avhold kan det være nyttig å måle etylglukuronid (EtG) og etylsulfat (EtS) i urin 2 ganger per uke i 4 uker for å få en tilnærmet nullverdi for PEth. En stigning i PEth-verdi i videre oppfølging vil gi en sterk indikasjon på økt alkoholinntak.

Referanser 

  1. Aakerøy R et al. Nye markører for påvisning av alkoholbruk. Tidsskr Nor Legeforen 2016; 136:1643-7.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send