Leveren er det største organet i bukhulen. Leveren har som oppgave å bearbeide næringsstoffene som tas opp i tynntarmen, samt å rense blodet for avfalsstoffer. Leveren ligger under høyre ribbeinsbue og er festet til mellomgulvet og på bakre bukvegg. Den ligger i tett relasjon til tolvfingertarmen, galleveiene og magesekken.
Bakgrunnen for at man anbefaler operasjoner i leveren, er funn av svulst i lever, galleveier eller galleblære, som kan være ondartet eller som kan utvikle seg til å bli ondartet.
Operasjoner i lever gjøres enten laparoskopisk eller åpent, avhengig av....
Hvor lenge pasienten blir liggende på POS er avhengig av pasientens kliniske tilstand, men som regel blir de liggende til neste dag.
Pasientene skal følges med NEWS x 3 de første dagene. Følger ellers algoritmen.
Respirasjon
Operasjonen foregår like under mellomgulvet, og komplikasjoner som pleuravæske, atelektaser og pneumoni er ikke uvanlig.
Bevissthetsnivå
Ved leverkirurgi skal pasientene observeres ekstra med tanke på bevissthetsnivå. Ved leversvikt kan pasienten være somnolente og eventuelt deliriøse.
Pasienten kan som hovedregel spise og drikke etter ønske.
Nedsatt appetitt postoperativt er ikke uvanlig. Ved vedvarende nedsatt matinntak gjelder vanlige rutiner med kostliste, beriking, henvisning til KEF, osv.
TPN
Pasienter som har gjennomgått stor leverkirugi kan få en grad av leversvikt. Disse pasientene skal ikke har TPN.
Væskebalanse
Ved leverkirurgi har det i noen tilfeller vært peroperativ blødning og tilskudd av flere liter væske. Pasienten kommer ofte til sengepost med et væskeoverskudd på flere liter, og det blir derfor viktig å holde oversikt over inntekt-diurese, og påse at pasienten blir adekvat avvannet postoperativt.
Blodsukker
Stor lever - blodsukker x 6/dag til og med 2. POD. Hyppighet vurderes deretter ut i fra blodsukkerverdier.
Liten lever - etter behov/kjent diabetes.
Vannlatning
Pasienten kommer opp med blærekateter. Kateteret kan fjernes når....
Avføring
Det er normalt at det går noen dager før tarmene kommer i gang.
Dren
Som utgangspunkt legges det ikke dren. I de tilfeller det gjøres, skal drenet observeres spesielt for tegn til galle. Mistenker man gallelekkasje skal lege kontaktes.
Drenet kan som regel seponeres 2-3 POD ved fravær av galle.
Fragmin
Standard tromboseprylakse med 2500 I.E. Fragmin på operasjonsdag og 5000 I.E. fra 1. POD.
I enkelte tilfeller står pasienten på høye doser fragmin preoperativt (feks. ved kjent portvenetrombose). Fragmin må da gradvis økes opp i de første dagene etter kirurgi.
Ved malignitet er vanlig rutine fragmin 5000 I.E i 4 uker postoperativt. Pasienten bør tidlig læres opp i å sette Fragmin selv, eventuelt må HSY kobles inn.
Paracet
Ved små inngrep kan man gi Paracet, men ved større inngrep er dette frarådet. Operatør skal skrive dette i operasjonsbeskrivelsen. Ved tvil, kontakt lege før administrasjon av Paracet til leveropererte.
Åpen leverkirurgi
Pasienten kommer til sengepost med epiduralkateter (ofte 8-12 ml/t).
Epidural beholdes med uendret hastighet frem til 5. POD. Oppstart Nobligan + Panodil fra 6. POD. Epidural trappes da ned med 20% hver andre time og seponeres. Obs pasienter som står på fragmin x 2/dag.
Laparoskopisk leverkirurgi
Som hovedregel ikke anlagt epidural. Smertelindres som regel ved depot-preparater som feks. Dolcontin.