Fleksorseneskader

Sist oppdatert: 16.09.2024
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 1.0
Forfattere: Christina M. S. Høiseth og Adrian W. Gran
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Hensikt 

Alle pasienter som har operert fleksorseneskader skal motta samme oppfølging uavhengig av terapeut.

Behandlende ergoterapeut har ansvar for å kvalitetssikre behandlingen i samarbeid med operatør. Det er derfor viktig å forhøre seg med operatør om hvilken ortose som er optimal for pasienten.

Generelt 

En fleksorseneskade kan oppstå ved kutt eller klemskader. Skaden kan også oppstå på grunn av inflammasjon ved revmatisk sykdom eller tidligere fraktur. Om fleksorsenen har røket, mister du evnen til å bøye fingeren. Smerte og hevelse kan forekomme.
Fleksorseneskader behandles operativt med Kesslersutur, alternativt Fiberloop. Ved sent oppdagede bøyeseneskader kan det være aktuelt med senekonstruksj

Handling 

Før hjemreise etter operasjon: Pasienten får informasjon om Sirkulasjon og postoperative øvelser, samt høy hvilestilling frem til neste kontroll. Informer pasienten om videre forløp.

 

  • 3-5 dager postoperativt: Pasienten henvises til sykepleier for fjerning/justering av gips etterfulgt av kontroll til ergoterapeut. Behandlende ergoterapeut har ansvar for å kvalitetssikre behandlingen i samarbeid med operatør. Det er derfor viktig å forhøre seg med operatør om hvilken ortose som er optimal for pasienten.
    • Gips kan erstattes med Kleinert ortose (se egen prosedyre) eller dorsalt lokk som festes til gipsen. Dorsalt lokk skal ha samme vinkel som en Kleinert ortose. Ortosen skal ha 20 grader volarfleksjon i håndledd, og 30 grader fleksjon i MCP. Det kan være lurt å plassere borrelås med strikk under «taket» på ortosen som holder fingrene ekstendert og motvirker spontan bevegelser.
    • Strikken fjernes under øvelser.
    • Ortosen brukes døgnkontinuerlig 6-8 uker postoperativt. Ekstensjonsskinne kan være aktuelt på natt etter dette.
    • Ergoterapeuten instruerer i kontrollert bevegelsestrening for å opprettholde senenes glidefunksjon og forhindre kontrakturutvikling i PIP og DIP ledd.

  • 2 uker: Pasienten kalles inn til sykepleier for suturfjerning og kontroll til ergoterapeut. Informer pasienten om arrbehandling. Tilse at ortosen sitter riktig og evt juster.

  • 4 uker: Ortosen avvikles under håndtrening.

  • 6 uker: Avslutt bruk av ortose. Terapeuten skal vurdere om pasienten har behov for å fortsette å bruke ortosen videre i 2 uker døgnkontinuerlig eller ekstensjonsskinne på natt.
    • Pasienten kan gradvis begynne å bruke den opererte hånden i lette daglige aktiviteter. Bøyesenen vil være svekket i mange uker etter operasjonen. Det er derfor viktig å presisere ovenfor pasienten at hånden skal brukes med begrensninger. Full belastning av hånden kan begynne etter 3 mnd postoperativt.

  • 8 ukers kontroll: Kontroller pasientens aktiv og passiv fleksjon og ekstensjon PIP, DIP og MCP. Observer pasientens utførelse av gitte håndøvelser og generell funksjonsvurdering.
    Tiltenkt avsluttende kontroll, men pasienten kan følges opp videre ved behov.

Øvelser