Indikasjon
Terapikontroll og ved mistanke om intoksikasjon.
Terapeutisk område
0,6-1,3 nmol/L
Alarmgrense
Verdier over 2,6 nmol/L vil bli forsøkt varslet pr. telefon.
Resultat og tolkning
Det anbefalte terapeutiske området gjelder behandling av hjertesvikt med sinusrytme. Høyere serumkonsentrasjoner kan være nødvendig ved andre indikasjoner, f.eks. atrieflimmer. Risiko for toksiske effekter ses hyppigst ved serumkonsentrasjoner over 3,8 nmol/L, men også ved verdier mellom 2,6 og 3,8. Digoksin har mange interaksjoner med andre legemidler. Blant annet kan amiodaron, erytromycin, klaritromycin og atorvastatin øke konsentrasjonen, mens fenytoin og johannesurt kan senke konsentrasjonen. Se preparatomtale på
Legemiddelverkets hjemmeside,
Felleskatalogen eller
www.interaksjoner.no.
Det er et betydelig overlapp mellom terapeutisk og toksisk område på grunn av interindividuelle forskjeller. Akutt hjerteinfarkt, myokarditt, hypotyreose, hypoksi, hypokalemi, hypomagnesemi og hyperkalsemi øker følsomheten for digoksin. Ved hypertyreose sees redusert effekt. På grunn av den lave binding av digoksin til serumalbumin er det ikke nødvendig å ta hensyn til albuminkonsentrasjon i serum ved vurdering av målte konsentrasjoner.
Spesielle forhold
Redusert eliminasjon ved nedsatt nyrefunksjon. Hypokalemi, hypomagnesemi og hyperkalsemi øker følsomheten for digoksin og øker risiko for intoksikasjon selv ved serumkonsentrasjon innenfor referanseområdet.
Analytisk/biologisk variasjon
Bakgrunn
Digoksin er et digitalisglykosid som brukes ved noen typer av hjertesvikt og ved kroniske supraventrikulære arytmier med rask ventrikkelfrekvens. I plasma er 20-25% av digoksin bundet til proteiner, hovedsakelig albumin. Digoksin utskilles i stor grad gjennom nyrene (ca. 80%). Nyrefunksjonen må derfor vurderes for riktig doseinnstilling med digoksin, og må følges jevnlig under behandling med digoksin.