S100B er inkludert i de skaninaviske retningslinjene fra 2013 for akutt håndtering av voksne >18 år med lett eller moderat hodeskade.
S100B har høy negativ prediktiv verdi mht behandlingstrengende hjerneskade og er inkludert i matrisen for vurdering av slike skader.
S100B kan også benyttes som en selektiv CNS-markør ved multitraumer, etter resuscitering i forbindelse med hjertestans ved mistanke om cerebral hypoksi, til vurdering av aktiviteten ved progredierende neurologiske sykdommer, cerebrale infeksjoner eller depresjon.
Markøren kan ev benyttes som prognostisk markør ved malignt melanom
Pasientforberedelse
Ingen. Ved lette skader bør prøven tas i løpet av de to første timer etter uhellet. Prøven må ev. gjentas for å følge utviklingen av sykdomsbildet.
Prøvetaking
Serumrør med gel. Prøven må tas innen 6 timer etter skadedebut.
Holdbarhet
8 timer ved 20-25 grader, 2 dager ved 2-8°C
Aldersgruppe | Kvinner og menn µg/L |
1 år - 2 år | < 0,21 |
3 år - 17 år | < 0,16 |
≥ 18 år | < 0,10 |
Detekterbare S100B-verdier i serum er uttrykk for skade av gliaceller i sentralnervesystemet og dysfunksjon av blod-hjernebarrieren.
Økende verdier sees ved tiltagende omfang av skade eller sykdom.
Høye verdier er også sett hos pasienter med malignt melanom uten skade av sentralnervesystemet.
S100B (analysene kalles ofte S100) er et kalsiumbindende protein som syntetiseres i gliacellene i alle deler av sentralnervesystemet (CNS).
Høye konsentrasjoner av S100B finnes i cerebrospinalvæsken (CSF) hos pasienter med omfattende nevrologiske sykdommer og skader. Normalt finnes ikke målbare mengder av proteinet i serum, så selv små mengder kan tyde på skade av gliaceller og dysfunksjon i blod-hjernebarrieren.
S100B er også tilstede i melanomceller. Immumhistokjemisk påvisning av dette proteinet benyttes ved histologisk diagnose av malignt melanom. S100B kan påvises i serum hos mange pasienter med denne sykdommen, spesielt i stadium III og IV. Flere kliniske studier er gjennomført for å evaluere dette proteinet som en prognostisk markør ved malignt melanom.
Utførende laboratorium: Bærum sykehus
- Instrument: Cobas e 411 (Roche)
- Metode: Elektrokjemiluminescens - immunoassay
Utførende laboratorium: Drammen sykehus
- Instrument: Cobas e 411 (Roche)
- Metode: Elektrokjemiluminescens - immunoassay
Utførende laboratorium: Ringerike sykehus
- Instrument: Cobas Pro (Roche)
- Metode: Elektrokjemiluminescens - immunoassay
Se utførende laboratorium under Analytisk og biologisk variasjon
1. T. Sundstrøm et al.: Skandinaviske retningslinjer for akutt håndtering av voksne pasienter med minimal, lett eller moderat hodeskade. Tidsskr Nor Legeforen 2013; 133.