FHI har referansefunksjon for Vibrio, men har i lang tid begrenset det til kun å gjelde V. cholera og V. parahaemolyticus. I tillegg til analyser på enkelt-isolater, bidrar referansefunksjonen til nasjonal epidemiologisk overvåking, utbruddsetterforskning, forebygging og bekjempelse av Vibrio mage-tarminfeksjoner.
Alle infeksjoner med Vibrio er meldingspliktig til MSIS etter gitte kriterier, enten som kolera (toksin-positive V. cholerae) eller som vibriose.
For forekomst, klinikk etc. se
Alle kliniske førstegangsisolater av sannsynlig Vibrio cholerae og V. parahaemolyticus.
Isolater som påvises ved eventuelt sykdomsresidiv mindre enn 3 måneder etter siste positive prøve skal ikke sendes inn med mindre det foreligger grunn til å mistenke reinfeksjon. Dersom Vibrio cholera eller Vibrio parahaemolyticus isoleres fra ulike prøvematerialer (for eksempel blod eller feces), bør førstegangsisolatet fra «det klinisk mest alvorlige» materialet sendes inn.
Alle prøver skal sendes inn sammen med utfylt rekvisisjonsskjema.
Alle mistenkte V. cholerae og V. parahaemolyticus undersøkes med MALDI-TOF MS.
V. cholerae isolater agglutineres i O1 antiserum, og undersøkes undersøkes med PCR for påvisning av koleratoksin og markører på ulike undergrupper av V. cholerae (serotype O1, O139, , biotype El Tor og Klassisk).
Innen ca 5 arbeidsdager etter mottak.
Analyser av Vibrio-isolater er ikke akkreditert, men kvalitetskontrollert i henhold til ISO 17025.
Alle Vibrio isolater fryses og oppbevares i minst 10 år.
Faglig ansvarlig (overordnet metodeansvar)
Medisinsk-faglig ansvar (klinisk tolkning, forsvarlighet i henhold til helselovgivningen)