Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2
5

Analyser

Leukocytter (stiks), U

Dette emnet er hentet fra Medisinsk biokjemi (Nasjonal)
30.11.2022Versjon 1.0

Bakgrunn 

Leukocytturi forekommer ved en rekke nyre- og urinveisinflammasjoner, men brukes i praksis som en indikator på urinveisinfeksjon. Stikstester for leukocytter i urin er basert på at de nøytrofile granulocyttene, men ikke lymfocyttene, innholder esteraser som katalyserer spalting av en ester i testfeltet. Et av spaltingsproduktene reagerer med et kromogen og gir fargeutslag. Leukocytter har dårlig holdbarhet i alkalisk og i hypoton urin, men esteraseaktiviteten holder seg lengre.

Indikasjoner 

Mistanke om urinveisinfeksjon.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Morgenurin eller Urin som har stått i blæra i minimum 4 timer før prøvetaking.

 

Prøvetaking

Tas på Universalcontainer eller annen steril prøvebeholder uten tilsetning.

 

For å unngå at bakterier fra hudfolder i kjønnsorganet forurenser prøven, skal urinprøven tas som midtstrømsprøve. Morgenurin er ønskelig.
Unntak:
Prøve til f.eks.Klamydia undersøkelse tas fra første urinstråle (10–20 mL).
 
Midtstrømsprøve:
1.La første del av urinstrålen gå i toalettet.
 
2.Samle deretter urin ved å føre beholderen inn i urinstrålen uten å knipe strålen.
Prøven kan samles i en ren beholder før overføring til prøveglasset.
 
3.La resten av urinen gå i toalettet.
 
4.Merk prøveglasset med navn, fødselsnummer, dato og klokkeslett.
Oppbevar prøven ved kjøleskapstemperatur.

Veiledende referanseområder 

Kvinner og menn: Negativ test.

Tolkning 

De forskjellige testene har ulik følsomhet for leukocytter og kan påvirkes av ulike feilkilder. Man må derfor kjenne hvilken test laboratoriet anvender. De to mest brukte testene i Norge (Roche og Siemens sine urinstiks) gir positivt utslag ved u-leukocytter over ca. 10 x 106/L. Positivt resultat graderes fra +1 til +3. Positiv test kan forventes hos omkring 80 % av pasientene med urinveisinfeksjon.

 

Feilkilder

Tilblanding av vaginalsekret med granulocytter kan gi falskt positiv test. Vanlig forekommende bakterier, trichomonas og erytrocytter reagerer ikke med testfeltet. Askorbinsyre (vitamin C) hemmer fargeutviklingen i noen tester. Mange moderne urinteststrimler er ikke påvirket av vitamin C. Uttalt albuminuri og/eller glukosuri kan gi svakere fargeutvikling. Det samme gjelder ved bruk av store doser cefalosporiner, tetracykliner og nitrofurantoin. Hvis urinen har kraftig egenfarge kan positive reaksjoner bli vanskelige å oppdage. Formaldehyd (konserveringsmiddel) i urinen kan gi falskt positiv test.