Underarmsbrudd hos barn er vanlige og utgjør omtrent 40 % av alle brudd i pediatriske pasientgrupper. Skader forekommer ofte etter fall, hvor den distale radius og ulna er involvert i 60 % av tilfellene. Fordi 80 % av lengdeveksten i underarmen skjer i den distale radius og ulna, kan skade på disse områdene påvirke vekst og utvikling av armen.
Underarmen har et stort bevegelsesområde (ROM) for pronasjon og supinasjon, der gjennomsnittlig ROM er 90°/90°. 50/50°ROM er nødvendig for å gjennomføre dagligdagse aktiviteter. Områder av bruddet påvirker rotasjonen ulikt: deformiteter i den proksimale og midtre tredjedelen kan påvirke supinasjon, mens deformiteter i distale tredjedel primært påvirker pronasjon. Bayonett-deformiteter påvirker vanligvis ikke rotasjon.
Deformitet på 10° i midtre del av underarmen reduserer rotasjonen med 20-30°.
Symptomer inkluderer smerte, feilstilling og hevelse. Ved distale frakturer kan hevelse føre til trykk mot karpal tunnelen, og skade på nerver som AIN (anterior interosseous nerve) og PIN (posterior interosseous nerve) kan oppstå ved mer proximale brudd. Ca. 15 % av alle tilfeller er assosiert med skader i albue, hånd eller DRU-ledd (distal radioulnar ledd).
Standard røntgenundersøkelse tas i front- og sideprojeksjon og viser om frakturen er komplett eller inkomplett. Ved mer komplekse skader, som Monteggia- eller Galeazzi-frakturer, kan ytterligere røntgenbilder være nødvendig for å visualisere skadeomfanget.
Underarmsbrudd hos barn klassifiseres ut fra følgende:
Behandling er omtalt under egne kapitler, se Underarm og håndledd, og vil avhenge av alder, bruddtype og grad av feilstilling:
Ved operasjon med TEN bør naglene forhåndsbøyes for optimal støtte, og posisjonen kontrolleres for å sikre korrekt reposisjon. Ved gipsing kontrolleres reposisjon med røntgen etter 5-7 dager, og avsluttende røntgenkontroll tas ved fjerning av gips. Etter kirurgisk behandling følges pasienten opp med røntgen etter 6-8 uker for å vurdere tilheling.
Mulige komplikasjoner inkluderer: