Spondylolistese beskriver en forskyvning av en ryggvirvel fremover i forhold til den underliggende virvelen, vanligst i lumbalkolumna, spesielt mellom L5 og S1. Hos barn og unge oppstår tilstanden typisk på grunn av en defekt i pars interarticularis (isthmisk spondylolistese), men kan også skyldes medfødte feil (dysplastisk spondylolistese), traumer eller degenerative forandringer i eldre aldre. Cervikale spondylolistese kan også forekomme, men er sjeldnere.
Symptomer på spondylolistese varierer fra ingen plager til alvorlige smerter. Typiske symptomer inkluderer:
Andre symptomer er nummenhet og prikninger i beina. Hosting og nysing kan forverre smertene. Noen opplever en bevegelse i ryggsøylen når man skifter posisjon, og det å gå fra sittende til stående stilling kan være smertefullt og vanskelig.
Diagnostisk vurdering av spondylolistese innebærer:
Rtg LS-columna front og side viser typisk glidning av L5 på S1, eller som vist på røntgenbildene under; glidning av L4 på L5 på bildet til høyre. Normal konfigurasjon av LS-columna på bildet til venstre.
Ved vurdering av spondylolistese bør følgende tilstander vurderes som differensialdiagnoser:
Spondylolistese kan inndeles etter årsak og alvorlighetsgrad
Inndeling etter årsak
Inndeling etter alvorlighetsgrad
Meyerding's klassifikasjon deler inn graden av en virvel's glidning i prosent i forhold til den neste virvelen.
Konservativ behandling:
Kirurgisk behandling: Indikasjon for kirurgi oppstår ved:
Indikasjoner for kirurgisk henvisning til OUS:
Emergent referral - Selv om sjeldne, har noen pasienter med motormangel eller bevis på cauda equina syndrom (f.eks. Urininkontinens, sadelanestesi) øyeblikkelig kirurgisk konsultasjon. I tillegg garanterer enhver bekymring for en smittsom årsak til ryggsmerter, som diskitt eller en abscess, umiddelbar evaluering og kirurgisk konsultasjon. Umiddelbar konsultasjon er også nødvendig dersom diagnostisk avbildning avslører en annen patologisk årsak til ryggsmerter (f.eks. Bein svulst).
Ikke-akutt konsultasjon - Pasienter med ildfast smerte fra spondylolyse til tross for hensiktsmessig konservativ ledelse henvises hensiktsmessig til en voksen- eller pediatrisk ryggkirurg. Referanseklinikeren bør sørge for at pasienten har vært i samsvar med konservativ omsorg, inkludert hvile fra sport, bracing hvis foreskrevet og fysioterapi.
Ryggkirurgisk konsultasjon for spondylolistese er hensiktsmessig under følgende forhold:
Etter kirurgi bør pasienten gjennomgå gradvis rehabilitering, inkludert:
Regelmessige oppfølgingsbesøk er nødvendige for å vurdere ryggens tilheling og eventuell progresjon. Røntgen og MR kan være nyttig ved oppfølgingskontroller, spesielt i tilfeller med vedvarende symptomer eller mistanke om progresjon.
Komplikasjoner kan inkludere:
Mange barn med spondylolistese har en god prognose med konservativ behandling og lever uten smerte eller funksjonsnedsettelse. Prognosen er mindre gunstig for høyt graderte glidninger, som har større risiko for komplikasjoner og behov for kirurgisk behandling. Kirurgisk behandling har generelt gode resultater, men kan føre til redusert mobilitet og krever langsiktig oppfølging.