Valg av tidspunkt for inngrep

Sist oppdatert: 15.01.2025
Utgiver: Norsk anestesiologisk forening
Versjon: 1.0
Forfattere: Johan Ræder, Grethe Heitmann
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer
Hørings-utkast

Anbefalinger 

  • Vi anbefaler at elektiv kirurgi fortrinnsvis utsettes til etter forløsning dersom dette ikke har negative helsemessige konsekvenser for kvinnen.
  • Vi foreslår at eventuell elektiv kirurgi planlegges til 2. trimester.
  • Vi anbefaler at øyeblikkelig hjelp-kirurgi utføres i alle trimestre.

Tidspunkt for inngrep 

Det er ikke evidens for økt risiko for spontanabort eller teratogen effekt av tradisjonelle (se medikamentomtale) anestetika brukt tidlig i svangerskapet. Men fordi spontanabort og blødning forekommer hyppigst i første trimester, og kan bli assosiert med inngrep og medikamentbruk, er det ønskelig å minimere eksponeringen i denne perioden.

 

Det er ikke evidens for at faglig god gjennomføring av nødvendig kirurgi/anestesi (eks. ø.hj., på grunn av malignitets-utvikling) på noe tidspunkt i et svangerskap medfører annet enn helt minimal ekstra risiko for mor eller barn.

 

Selv om ingen av de per i dag vanlig brukte anestesimidlene har kjente teratogene effekter, anbefales det å unngå inngrep i første trimester på generelt grunnlag, for at fosteret ikke skal eksponeres unødig for kroppsfremmende stoffer.

 

Inngrep i siste trimester, spesielt der hvor det foregår manipulasjon i bukhule og bekken regionen, eller inngrep som innebærer stor fysiologisk belastning eller store sirkulatoriske svingninger, bør unngås. Dette fordi det kan indusere en for tidlig fødsel.

 

Ved inngrep i siste trimester skal det konfereres med gynekolog/obstetriker om forholdsregler med tanke på å forebygge oppstart av rier, ev. håndtere en uventet fødsel/forløsningssituasjon.  

Generelle referanser 

 

Kilder, føtal overvåking

  • Higgins MF, Pollard L, McGuinness SK, Kingdom JC. Fetal heart rate monitoring in nonobstetric surgery: a systematic review of the evidence. Am J Obstet Gynecol MFM. 2019;1(4):100048. doi:10.1016/j.ajogmf.2019.100048, 10.1016/j.ajogmf.2019.100048
  • Auron M, Duran Castillo MY, Garcia OFD. Perioperative management of pregnant women undergoing nonobstetric surgery. Cleve Clin J Med. 2021;88(1):27-34. doi:10.3949/ccjm.88a.18111, 10.3949/ccjm.88a.18111
  • Fosterpåverkan - Janusmed