Det er ikke evidens for økt risiko for spontanabort eller teratogen effekt av tradisjonelle (se medikamentomtale) anestetika brukt tidlig i svangerskapet. Men fordi spontanabort og blødning forekommer hyppigst i første trimester, og kan bli assosiert med inngrep og medikamentbruk, er det ønskelig å minimere eksponeringen i denne perioden.
Det er ikke evidens for at faglig god gjennomføring av nødvendig kirurgi/anestesi (eks. ø.hj., på grunn av malignitets-utvikling) på noe tidspunkt i et svangerskap medfører annet enn helt minimal ekstra risiko for mor eller barn.
Selv om ingen av de per i dag vanlig brukte anestesimidlene har kjente teratogene effekter, anbefales det å unngå inngrep i første trimester på generelt grunnlag, for at fosteret ikke skal eksponeres unødig for kroppsfremmende stoffer.
Inngrep i siste trimester, spesielt der hvor det foregår manipulasjon i bukhule og bekken regionen, eller inngrep som innebærer stor fysiologisk belastning eller store sirkulatoriske svingninger, bør unngås. Dette fordi det kan indusere en for tidlig fødsel.
Ved inngrep i siste trimester skal det konfereres med gynekolog/obstetriker om forholdsregler med tanke på å forebygge oppstart av rier, ev. håndtere en uventet fødsel/forløsningssituasjon.
Kilder, føtal overvåking