Anestesileger på Dagkirurgen: arbeidsflyt og organisering

Sist oppdatert: 17.05.2024
Utgiver: Universitetssykehuset Nord-Norge
Versjon: 1.1
Forfatter: Stein Roald Bolle
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

For Dagkirurgisk behandling tilstrebes god pasientflyt. Dette krever god planlegging for å hindre strykninger og unødige forsinkelser.

Oppstart på morgenen 

  • Anestesilegene på Dagkirurgen skal gå via Dagkirurgisk oppvåkning for å avklare eventuelle problemstillinger før man møter på operasjonsstuene (neste punkt).
  • Anestesilege skal være ankommet Dagkirurgiske operasjonsstuer kl. 08.00 mandag, tirsdag og torsdag, kl. 09.05 på onsdag, og kl. 08.30 på fredag. I lavdriftsperioder kan det besluttes tidligere oppstarter.
  • Overlegekoordinator har ansvar for å fordele leger til de ulike stuene slik at det er klart til klokkeslettene nevnt i forrige punkt.
  • Anestesilege skal ved oppmøte gå innom egne operasjonsstuer. Skriv navn/telefonnummer på tavla inne på stua.
  • Bærbare telefoner er tilgjengelig for de som ikke har egen telefon:
    • telefon 69947 (anestesilege koordinator)
    • telefon 22837

Tilstedeværelse av anestesilege 

Det skal på dagtid alltid være minst en anestesioverlege tilstede på Dagkirurgen så lenge generell anestesi eller dyp sedasjon pågår og inntil disse pasientene er våkne og har ankommet oppvåkningen. Dersom anestesileger på Dagkirurgen har behov for å forlate i løpet av arbeidsdagen, må dette avtales med annen tilstedeværende anestesioverlege i forhold til arbeidsbelastning og nødvendig beredskap for pasientflyt og nødprosedyrer. Se for øvrig teksten under «Arbeidsdagens slutt».

 

Ved generell anestesi av barn under 10 år skal det alltid være minst en anestesioverlege og en erfaren LIS tilstede på Dagkirurgen. Ved anestesi til alvorlig syke barn og barn under 3 år bør anestesiolog med jevnlig praksis i barneanestesi være tilstede. Anestesilege i spesialisering kan utføre anestesi hos barn under 3 år kun dersom anestesioverlege er umiddelbart tilgjengelig. Ved anestesi til barn under 3 år skal en anestesilege normalt kun ha ansvar for en pasient av gangen.

Pre- og postoperative forordninger 

Alle pasienter skal ha postoperative forordninger ordinert av anestesilege. Anestesilege skal også ordinere preoperativ deksametason. Ordinasjoner skal gjøres preoperativt fortrinnsvis dagen før prosedyre (anestesiskjema klargjøres av sekretær senest kl 14 og ligger på oppvåkningas arbeidsrom). Se egen prosedyre for «Smertestillende og kvalmestillende ved Dagkirurgisk seksjon UNN Tromsø».

Strykninger av planlagte prosedyrer 

Dersom pasientens helsetilstand gjør at anestesilege stryker pasienten fra det dagkirurgiske programmet kreves følgende:

  • Beslutning om anestesirelatert strykning skal gjøres av overlege anestesi.
  • Beskjed skal gis til Koordinator Dagkirurgi (tlf 69950).
  • Beskjed skal gis telefonisk til operatør (eller dennes avdeling), enten av anestesilege eller Koordinator Dagkirurgi.
  • Det skal lages et journalnotat med en tydelig plan for det videre forløpet, og hva som skal til for at man kan akseptere pasienten for anestesi.

Previsitt/anestesivurdering 

  • Alle pasienter skal vurderes i DIPS senest dagen før planlagt prosedyre.
  • Marker om anestesien kan innledes av 2 anestesisykepleiere, eller om det må være lege med ved oppstart. Marker med «LS» for Lege-Sykepleier eller «SS» for Sykepleier-Sykepleier. Dette skrives først i «Merknadsfelt 3» under planlagt anestesi. Lette anestesier med spontanventilasjon eller kortvarig maskeventilasjon som kan håndteres av én sykepleier alene markeres med «S».
  • Det skal angis om pasienten er tilsett fysisk (ok tilsett) eller kun vurdert i DIPS (ok dips). Det er fornuftig å angi dato og egne initialer på grunn av at operasjonsmeldinger kan bli kopiert og operasjonsdato satt langt fram i tid. Dersom det ikke er nok kliniske opplysninger kan man avvente helseskjema fra pasient, og vurdering gjøres i så fall på operasjonsdagen.
  • Hvis operasjonsmelding ikke er utfylt til kl 14 angis «Tom op.melding» og klokkeslett.
  • Anestesilegene skal også gjøre en vurdering av pasienter som planlegges for dagkirurgiske prosedyrer fram i tid. Dette er nærmere omtalt i egen prosedyre (PR43007).

 

Eksempler på bruk av

«Merknadsfelt 3»
Kommentar
LS ok tilsett 25.02.2019 nn Pasient tilsett og anestesi innledes med anestesilege og anestesisykepleier.
SS ok dips 25.02.2019 nn Pasient ikke tilsett, men vurdert i DIPS. Anestesi kan innledes av 2 anestesisykepleiere.
S ok dips 25.02.2019 nn Pasient ikke tilsett, men vurdert i DIPS. Anestesi kan håndteres av 1 anestesisykepleier.
SS Se anestesi previsitt 10.01.2019 Anestesi previsitt er gjort i DIPS som eget dokument på angitt dato. Notatet må leses av de som skal gjennomføre anestesi.
Avventer helseskjema 25.02.2019 nn Ikke nok opplysninger. Helseskjema må vurderes på operasjonsdagen.
Tom op.melding kl. 1445 25.02.2019 nn Operasjonsmeldinger som er tomme etter kl 14 dagen før operasjon.
Må tilses 25.02.2019 nn Må tilses av anestesilege operasjonsdagen.

Anestesilegekoordinator Dagkirurgen 

Anestesilegekoordinator på Dagkirurgen (telefon 69947) skal:

  • Fordele anestesilegene til de ulike arbeidsoppgavene (stuefordeling og anestesivurderinger i DIPS). Stuefordeling til neste dag kan med fordel gjøres mot slutten av arbeidsdagen.
  • Dersom det er sykdom eller annet fravær blant anestesilegene må anestesilegekoordinator gi beskjed om legebehov på anestesilegenes morgenmøte. Dersom det mangler anestesileger (se egen prosedyre for anestesilegebemanning) må anestesilegekoordinator stryke stuer/pasienter for å sikre trygg gjennomføring av operasjonsprogrammet.

Rutine for overflytting av pasienter fra Dagkirurgen til Oppvåkninga i B7 

Av og til er det behov for overflytting av pasienter fra Dagkirurgen til Oppvåkninga i B7. Det skyldes vanligvis at pasienten har et respiratorisk eller sirkulatorisk problem eller behov for smertelindring som ikke kan håndteres av Dagkirurgens personale. Det kan også skyldes at pasienten ikke er utskrivingsklar/postklar når Dagkirurgen stenger (klokken 19).

 

Ved behov for overflytning av pasienter fra Dagkirurgen til Oppvåkning i B7 skal anestesilege på Dagkirurgen 1) kontakte bakvakt anestesi (98182) og 2) kirurgisk forvakt (98110). Kirurgisk forvakt legger pasienten formelt inn på moderpost. Bakvakt anestesi overtar ansvaret for pasienten og fatter beslutning om pasientens omsorgsnivå og gir eventuelt beskjed til koordinator på oppvåkning i B7 (27960).

Arbeidsdagens slutt 

  • Før man forlater Dagkirurgen må man sikre seg at det ikke gjenstår uavklarte problemer på oppvåkningen eller operasjonsstuene.
  • Dersom det er overtid på stuene skal anestesilege Dagkirurgen rapportere disse pasientene til anestesilege bakvakt (telefon 98182) og personale på stuene få beskjed om at de kan ringe denne ved problemer og ved vekking.
  • Eventuelle ”problem-pasienter” på oppvåkninga rapporteres ved arbeidsdagens slutt til anestesilege bakvakt (telefon 98182). Se for øvrig rutine over for overflyttinga av pasienter fra Dagkirurgen til Oppvåkninga i B7.
  • Sett bærbar telefon tilbake i lader på arbeidsrom.

Papirflyt og pasientflyt 

  • Prosedyrer finnes i Docmap, samlet i prosedyresamling DS10317.
  • På oppvåkningens finnes oversikt over operasjonsprogrammet. På denne er det angitt hvilken sykepleier som har ansvar for pasienten, om pasienten er kommet, lagt i seng, sengeplassering, og om pasienten er reist.
  • Anestesiskjema til neste dag ligger i hylle på oppvåkningens arbeidsrom fra kl. 14.
  • Anestesiskjema ligger preoperativt i hyller utenfor oppvåkningens arbeidsrom.
  • Anestesiskjema ligger postoperativt på «anestesibord» på oppvåkningsrommene.