Omkring 900 mmol glukose blir hvert døgn filtrert gjennom nyrenes glomeruli (1). Nesten alt blir reabsorbert i tubuli, slik at glukosekonsentrasjonen i døgnurin varierer normalt mellom 0,1 og 0,8 mmol/L (2). Hvis p-glukose stiger til mer enn ca. 10 mmol/L (3) (nyreterskelen) ved samtidig normal glomerulær filtrasjonshastighet, overskrides den maksimale transportkapasiteten i tubuli med patologisk glukosuri som resultat. Ved redusert glomerulær filtrasjonshastighet, f.eks. ved høy alder og ved diabetisk nefropati, kan glukosuri mangle selv om p-glukose er over 10 mmol/L. Ved økt glomerulær filtrasjonshastighet, f.eks. hos noen gravide, kan glukosuri forekomme selv om p-glukose er lavere enn 10 mmol/L. U-glukose over 200 mmol/L gir polyuri pga. osmotisk diurese.
Screening for svangerskapsdiabetes. Ev. kontroll av diabetes mellitus. For utredning av diabetes mellitus, se HbA1c, B, Glukose, B/P og/eller Glukosebelastning.
Pasientforberedelse
Ingen.
Prøvetaking
10 mL frisk og velblandet urin, fortrinnsvis morgenurin. Samles i en ren beholder fri for rengjøringsmidler. Urinen skal ikke sentrifugeres. Oppbevares i kjøleskap eller fryses hvis undersøkelsen ikke kan foretas umiddelbart.
Analysekode i lab.datasystemet
USTIX
Følgende analyser blir utført i urin-strimmeltest:
Kvinner og menn: Negativ.
Positiv test sees ved u-glukose over ca. 2 mmol/L, avhengig av hvilken strimmeltype som brukes. Prerenal glukosuri skyldes økt p-glukose og sees ved diabetes mellitus. Ved andre tilstander med hyperglykemi, som Cushings syndrom, feokromocytom, akromegali og hypertyreose, sees bare lett og forbigående glukosuri. Renal glukosuri skyldes medfødt eller ervervet skade av nyretubuli eller økt glomerulær filtrasjonshastighet.
Feilkilder
Bruk av utilstrekkelig rengjort prøvebeholder kan gi falskt positive resultater, fordi det kan være glukoserester i beholderen og fordi noen rengjøringsmidler kan gi utslag. Høyt inntak av askorbinsyre (vitamin C), acetylsalicylsyre og høyt ketonnivå (2) kan gi falskt negative resultater med noen strimmeltyper. Glukosekonsentrasjonen kan synke betydelig under oppbevaring. Kjøling eller helst frysing anbefales hvis testen ikke kan utføres umiddelbart. Resultatet kan også bli falskt positivt dersom strimlene oppbevares feil, f.eks. at lokket på strimmelboksen ikke er festet skikkelig (2).