Først og fremst ved diagnostikk av jernstatus hos individer med samtidig akutt-fase reaksjon/inflammasjon. S-TfR synes også å være nyttig som en tidlig markør for påvisning av en begynnende jernmangel der erytropoiesen foregår med suboptimal jerntilgang. Hvis jernmangel kan utelukkes ved hjelp av andre analyser, kan s-TfR brukes som mål på den totale erytropoiesen i beinmargen (forskjellig fra retikulocytter som indikerer den effektive erytropoiesen).
Pasientforberedelse
Ingen
Prøvetaking
Prøvemateriale: Serum/Heparinplasma 0,5 ml.
Holdbarhet
6 døgn ved 20-25°C, 15 døgn ved 2-8°C.
Kvinner og menn ≥18år : 1,7-4,1 mg/L
Ullevål og Rikshospitalet, Avdeling for medisinsk biokjemi.
Utføres daglig hele døgnet, Ø-hjelpsanalyse.
Reseptorer for transferrin finnes på de fleste celler og er nødvendige for at jernet skal kunne tas opp i cellene. Antallet transferrin reseptorer (TfR) spiller en viktig rolle for kontrollen av opptaket av transferrin-jern. Celler med stort jernbehov, for eksempel erytroide celler med aktiv hemsyntese, har et særlig høyt antall reseptorer på celleoverflaten. Ved funksjonell jernmangel økes antallet transferrin reseptorer på cellene.
Ved differensieringen til modne erytrocytter skjer en proteolytisk avspalting av den ekstracellulære delen av reseptoren. Denne løselige reseptordelen går over i blodbanen og kan påvises i serum. Mengden av sirkulerende transferrin reseptorer i serum avspeiler det totale antall transferrin reseptorer i vevet, der omkring 80% kommer fra erytroid vev. En økning av s-TfR sees særlig ved to tilstander: Jernmangel og økt erytropoiese. Økningen i s-TfR ved jernmangel skyldes et økt antall reseptorer på hver enkelt celle, mens ved økt erytropoiese avspeiler s-TfR det økte antallet nyproduserte erytrocytter. I motsetning til s-ferritin påvirkes-ikke TfR av akutt-fasereaksjon.
Høye verdier sees ved jernmangel. 90% av kvinner og menn som har ferritin ≥ 50 µg/L og CRP < 10 mg/L vil ha s-TfR < 4,5 mg/L og verdier over dette nivået indikerer jernmangel. Stigningen av s-TfR gir opplysning om graden av jernmangel. Uttalt jernmangel kan gi TfR nivå opp mot 5 ganger øvre referansegrense.
Betydelig økt verdi av s-TfR sees også ved økning av erytropoiesen, for eksempel sekundært til hemolytisk anemi. Noe økning sees også ved lymfomer og akutte leukemier, men s-TfR er uforandret ved ikke-hematologisk malignitet og ved akuttfasereaksjoner.
Lave verdier sees ved nedsatt erytropoiese, for eksempel ved aplastisk anemi.
Immunturbidimetri