UNATURLIG DØDSFALL
Dødsfall anses unaturlig dersom det kan skyldes:
SYNING AV LIK PÅ LEGEVAKTEN ELLER I SYKEBESØK
1. Prosedyre for å fastslå døden ( kilde: Legevaktshåndboken)
2. Registrering/journalføring
3. Skrive dødsmelding (= dødsattest/legeerklæring om dødsfall)
4. Varsling av pårørende
5. Ivaretakelse av pårørende
6. Videre håndtering av liket
OBDUKSJON
Legen har plikt til å vurdere om det skal gjennomføres obduksjon på medisinsk grunnlag. Vurderingen skal journalføres.
Medisinsk obduksjon utføres først og fremst for å utrede sykdomsforløp og påvise dødsårsaker, men også av hensyn til kvalitetskontroll av helsetjenester, av hensyn til pårørende, bedring av registre (som for eksempel Dødsårsaksregisteret og Kreftregisteret) eller av epidemiologiske hensyn. Obduksjon er også viktig for undervisning og utdanning. Obduksjon er spesielt viktig å vurdere ved:
Obduksjonen gjennomføres ved patologisk avdeling Ullevål, som utfører dette i den grad de har kapasitet. Egen rekvisisjon ligger sammen med dødsattest i kofferten. Man må ringe patologisk avdeling direkte og avtale dette. Tlf 22 11 89 05, åpent hverdager 7.30 - 15. Utenom dette tidspunkt legges kopi av journal og melding om å følge opp til telefonlegen. Husk å skrive på navn til fastlegen på rekvisisjonen, slik at kopi sendes til fastlegen, og ikke til legevakten. Det må på forhånd være avklart med politiet at det ikke er aktuelt med rettsmedisinsk obduksjon hvis dødsfallet er meldepliktig.
Pårørende (nærmeste) skal gi sitt samtykke, dette bør dokumenteres både i journalen og på rekvisisjonen. Det må journalføres hvem som er pårørende og hvilke pårørende som eventuelt skal underettes om resultatet av obduksjonen.
Legen som rekvirerer obduksjonen/telefonlege kontakter pårørende når svaret fra obduksjonen foreligger. Folketrygden dekker utgiftene til obduksjon.
DØDSFALL UNDER BEHANDLING ELLER OBSERVASJON PÅ LEGEVAKTEN
Dødsfall på Legevakten skal alltid oppfattes som plutselig og uventet, og politiet skal varsles. Følg rutinen ovenfor. Politiet kan da rekvirere rettsmedisinsk obduksjon (på Rikshospitalet) og eventuelt igangsette etterforskning. I de fleste tilfeller vil ikke politiet forfølge disse sakene; men skulle det senere dukke opp spørsmål fra pårørende etc, skal rutinen være fulgt, slik at Legevakten ikke kan mistenkes for å holde omstendighetene omkring dødsfallet skjult.
Dersom politiet ikke finner grunnlag for rettsmedisinsk obduksjon, vil Legevakten se det som ønskelig å besørge medisinsk obduksjon. Dette gjøres av kvalitetssikringshensyn og for å kunne møte spørsmål om feilbehandling, erstatningssøksmål osv. Slik obduksjon utføres vanligvis ved patologisk avdeling på Ullevål. I disse tilfellene vil rekvirering av obduksjon, innhenting av samtykke fra pårørende osv vil være et overlegeansvar og utføres neste virkedag.
Dersom pasienter har vært utsatt for mulig bivirkning/uhell eller lignende, skal eget meldeskjema fylles ut i EQS og sendes leder.
DØDSFALL I NORSK FARVANN (CRUISESKIP ol)
Lik skal synes etter vanlig prosedyrer og norsk dødsattest utstedes med kopi til legevakten. Original dødsattest følger liket. Husk stempel fra helseetaten. Enkelte land (som USA) krever legeattest på at avdøde ikke døde av allmennt smittefarlig sykdom før transport. Dette utstedes av legen som synet liket, evt. smittevernoverlegen eller LVS-legen hvis legen ikke er tilgjengelig.
FJERNING AV PACEMAKER/ICD/FREMMEDLEGEME
Legevaktsleger skal ikke fjerne PM/ICD/fremmedlegemer på sykehjem/helsehus eller på sykebesøk hjemme hos avdøde. Det er obduksjonstekniker på Kapellet på sykehusene (vanligvis Ullevål) som fjerner disse etter egne rutiner etter at byråvakten eller øvrige begravelsesbyråer har fraktet den avdøde dit. Byråene ønsker da muntlig eller skriftelig informasjon fra legevaktslege som syner/utfører mors om at den avdøde har PM/ICD. På de dødsfallene som skjer i sykehjem eller i helsehus er det behandlende lege der som skal fjerne implantatene etter egen prosedyre i sykehjemsetatens EQS. I de tilfellene der det ikke er tilgjengelig lege i sykehjemmet kan denne fjernes etter 1-2 dager når legen igjen er tilgjengelig.
DEN AVDØDE SKAL FRAKTES TIL UTLANDET
Legevakten kan bli spurt om følgende dokumentasjon
En smitteattest skal inneholde informasjon om at avdøde ikke døde av allmenn smittefarlig sykdom. Dette utstedes av legen som synet liket. Dersom legen ikke er tilgjengelig kan lege på LVS eller smittevernoverlege utstede det.
I prof doc kan man velge Attest (ut) Bekreftelse på konsultasjon på legevakt, engelsk, og endre teksten til: "This is to confirm that the deceased did not die of a general infectious disease"
Den enkelte lands ambassade har informasjon om dokumentasjon som kreves ved uttransportering til utlandet.
Dokumentasjonen må som regel være på engelsk. Dødsattesten som utstedes er det samme som legeattest, og den står også skrevet på engelsk. For transport av avdød til utlandet kreves stempel på dokumentasjonen. Dette fås hos Statsforvalteren. Offentlig bekreftelse av dokument kan være nødvendig i forkant av stempel, og dette fås hos Oslo tingrett.