Prosedyrens overordnede mål er å beskrive rutiner for undersøkelser, prøvetaking og psykososial oppfølging ved påvist intrauterin fosterdød (del 1) og hvordan mor, partner og søsken skal ivaretas (del 2). Prosedyren klargjør også hvilke lovpålagte skjemaer som skal fylles ut samt foreldres rettigheter.
Vedlegg
Ved mistanke om manglende fosterlyd/avdødt foster: Ta kvinnen på alvor ved henvendelse til avdeling vedrørende mistanke om mindre liv.
Ved henvisning fra fastlege/jordmor vedrørende fravær av fosterlyd/mistanke om avdødt foster skal kvinnen prioriteres inn til undersøkelse/ultralyd.
Ved innkomst fødeavdeling: Vær ærlig ved mistanke om dødt barn. Kvinnen har ofte hatt en følelse av at noe ikke stemmer. Kroppsspråk og stemning i rommet formidler mye. Sikre at kvinnen/foreldrene forstår informasjonen, eventuelt ved bruk av tolk.
Ved påvist fosterdød
Flere faktorer spiller inn på hvordan foreldrene opplever å få beskjed om at barnet ikke lenger lever. Ta høyde for at mor/foreldre er i ulike livsfaser og har ulike forutsetninger for å takle denne akutte livskrisen. Dersom kvinnen er uten partner, sørg for at hun har personer hos seg som kan støtte henne.
Tilstreb at det går kortest mulig tid fra helsepersonell ser at noe er galt og til beskjeden gis.Vær direkte, faktaorientert og vis omsorg og respekt ved formidling av budskapet Gi mulighet for spørsmål og åpne opp for reaksjoner. Vis tilstedeværelse.
Når foreldrene er informert må de få "summet seg" uten at det er for mange personer til stede.
Det er av stor betydning at lege/jordmor setter seg ned sammen med foreldrene og forteller dem hva som nå kommer til å skje. Vær oppmerksom på at foreldrene kan være i sjokk. Gjenta informasjonen, og gi gjerne relevant skriftlig informasjon.
Kvinnen/foreldrene ønsker ofte forløsning ved keisersnitt. Forklar tidlig i prosessen hvorfor vaginal fødsel er det beste; det skaper tilknytning, gir mindre risiko for infeksjoner og komplikasjoner, erfares som godt i ettertid for mor. Bruk god tid, gi eventuelt tilbud om å reise hjem og komme tilbake for induksjon neste dag. Ved mistanke om placentaløsning må induksjon startes umiddelbart.
Gi foreldrene informasjonsheftet Når et lite barn dør. Vis informasjonsfilmen Stille fødsel som en forberedelse til dødfødselen. Tilby at jordmor er til stede.
Se: Dødfødsel - sjekkliste for prøvetaking (EkWeb)
Induksjon
Følg avdelingens rutiner for induksjon, kvinnen og partner bør få tid til å «føle seg klare». Vurder muligheten for om foreldrene kan ta en tur hjem først.
Smertelindring
Tilstreb optimal smertelindring, og vurder om foreldrene har behov for noe å sove på. Når induksjonen er startet kan det eventuelt legges inn et epidural-kateter for smertelindring.
Ernæring
Tilby foreldrene mat og drikke. Går induksjon og fødsel over flere dager, la paret få ønskekost eller vær kreativ med den maten som finnes i avdelingen.
Ivaretakelse av foreldrene før og under fødsel
Foreldrenes avskjed med barnet
Tid med barnet
Minner
Kontakt med primærhelsetjenesten, ettersamtaler og oppfølging
Pasientansvarlig jordmor har ansvar for at telefonsamtaler etter utskrivning blir tatt og dokumentert, og at helsestasjonen og fastlege kontaktes (husk samtykke fra foreldrene). Sikre informasjonsflyt til primærhelsetjenesten ved å sjekke at alle opplysninger i epikrisen er korrekte. Kvinnen bør oppfordres til å gjennomføre postpartum-kontroll hos sin fastlege.
Anbefalinger:
Det skal tas oppfølgingsblodprøver 6 – 8 uker og 8 – 12 uker etter fødsel, sørg for at dette blir fulgt opp
Ca. to – tre måneder etter fødsel, samtale med gjennomgang av eventuell obduksjonsrapport. Oppfølgingsprøver. I mange tilfeller foreligger ikke alle svar før etter ca. seks måneder.
Forbered foreldrene på at det kan komme henvendelser fra Liberoklubben, Goboken etc. dersom mor har meldt seg inn i dette under svangerskapet. For mange er dette en ekstra belastning.
Permisjon, sykemelding, trygderettigheter
Se Foreldres rettigheter når et barn dør
Skjema
For mer informasjon se https://www.lub.no/
Dødfødsel - Sjekkliste: psykososial oppfølging SSHF - printes ut fra EK web
Dødfødsel - Informasjonsskriv om obduksjon til pårørende SSHF
Dødfødsel - barnelegens oppgaver, Barne- og ungdomsavdelingen
Dødfødsel - sjekkliste for prøvetaking SSHF
Missed abortion/intrauterin fosterdød/truende aborter/ inkomplett spontanabort før og etter uke 12