Tibia-eminensen har to hoveddeler: en fremre og en bakre del, og ACL (anterior cruciate ligament) fester til den fremre delen. I et umodent skjelett kan krefter som vanligvis ville forårsake ACL-skade hos voksne, føre til eminentia-fraktur hos barn, da ligamentene ofte er sterkere enn beinvevet i vekstfasen.
Skaden skjer enten ved direkte traumer (multitraume eller trafikkskader) eller indirekte ved mekanismer som rotasjon, hyperfleksjon, hyperekstensjon og valgisering.
Pasienter med eminentia-fraktur kan presentere med hemartrose, smerter ved fleksjon og ekstensjon av kneet samt bevegelsesbegrensninger på grunn av benfragmentet. Det er også viktig å undersøke MCL (mediale kollaterale ligament) og LCL (laterale kollaterale ligament) for eventuell skade, spesielt i forbindelse med høyenergitraumer.
Standard røntgenbilder i front- og sideprojeksjon av kneet brukes først for å vurdere bruddets omfang. Røntgen kan imidlertid gi begrenset oversikt, og CT anbefales for nøyaktig preoperativ kartlegging av fragmentets størrelse og dislokasjon. MR er indisert ved hemartrose og ved mistanke om andre intraartikulære skader.
Frakturene klassifiseres vanligvis etter Meyers & McKeever (1959) med senere modifikasjon av Zaricznyj (1977):
De fleste eminentia-frakturer er type I eller II, som kan behandles konservativt.
Konservativ behandling
Operativ behandling
Teknikk for fiksasjon
Pasientene opereres ofte i ryggleie med kneet i ca. 90 graders fleksjon for god tilgang. Artroskopisk debridement gjøres for å fjerne eventuelle bløtdeler fra frakturstedet. Ved fiksasjon kan Smartnails eller suturer via borekanaler benyttes, avhengig av frakturens omfang og pasientens alder. Under prosedyren evalueres kneet med langsom ekstensjon for å sikre at reposisjonen holdes stabilt.
Postoperativ kne-immobilisering med kneet i 10-20° fleksjon i 4 uker.
Oppstart med styrketrening av quadriceps- og hamstrings-musklatur ved seponering av gipsen.
Pasientene følges opp med fysioterapeut for gradvis opptrening av muskulatur og forbedring av bevegelsesutslag. Tidlig mobilisering kan være viktig for å opprettholde knefunksjon og redusere risikoen for stivhet og muskelatrofi.
Komplikasjoner kan omfatte kneinstabilitet og redusert ekstensjon, særlig ved utilstrekkelig behandling av dislokasjon eller rotasjon av fragmentet. Risiko for vekstforstyrrelse kan også være til stede ved kryssing av vekstskiven med skruer.