Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Paratyreoideahormon-relatert peptid (PTHrP), P

22.11.2021Versjon 2.3

Bakgrunn 

Hyperkalsemi ved malign sykdom skyldes vanligvis metastaser til skjelettet med ødeleggelse av beinvev og frigjøring av kalsium, eller tumorceller som produserer paratyreoideahormon-relatert peptid (PTHrP). Den N-terminale delen av PTHrP har stor strukturlikhet med PTH, og PTHrP kan derfor binde seg til PTH-reseptorer. Dette er grunnen til at PTHrP gir hyperkalsemi.

Indikasjoner 

Utredning hyperkalsemi ved malign sykdom, for å skille mellom hyperkalsemi pga. skjelettmetastaser eller tumorproduksjon av PTHrP. Skille mellom hyperkalsemi pga. malign sykdom og hyperparatyreoidisme. Kontroll av behandlingseffekt.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse
Ingen.

 

Prøvetaking
EDTA-plasma tilsatt leupeptin og aprotinin. Prøven tas på avkjølte EDTA-rør tilsatt leupeptin løst i aprotinin. Slike rør kan fås ved henvendelse til laboratoriet. De må oppbevares ved 2–8 oC. Ved prøvetaking fylles røret helt og blandes ved å snu det opp-ned 8–10 ganger, settes i isvann og sentrifugeres i kjølesentrifuge innen 30 minutter. Plasma overføres til plastrør, fryses og sendes frosset til laboratoriet.

Veiledende referanseområder 

Kvinner og menn: < 2,6 pmol/L (1).

 

Kommentarer
Metodeavhengige verdier. Konferer utførende laboratoriums referanseområder.

Tolkning 

Hos pasienter med hyperkalsemi og malign sykdom finnes PTHrP forhøyet når hyperkalsemien er forårsaket av svulster som produserer PTHrP.

 

Høye verdier kan påvises hos 20–40 % av alle pasienter med hyperkalsemi i forbindelse med maligne sykdommer. Dette gjelder for svært mange maligne svulster, uavhengig av deres lokalisasjon og histologi. Pasienter med hyperkalsemi på grunn av cancer vil ha lave eller supprimerte PTH-verdier i plasma. Dog er dette mindre typisk ved leukemier, lymfomer og myelomer. Pasienter med primær hyperparatyreose og sarkoidose har oftest PTHrP < 1,9 pmol/l.

Analytisk og biologisk variasjon 

Analytisk variasjon: 12 % ved 11,4 pmol/L
Biologisk variasjon: Ukjent


Tallet er en variasjonskoeffisient og gjelder over et tidsrom på dager–måneder.

Referanser 

1. Referanseområdet er hentet fra Hormonlaboratoriet, OUS, Aker, juli 2019.