Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Kadmium, B

10.11.2021Versjon 4.3

Bakgrunn 

Kadmium er en miljøgift som tilføres fra industri, gruvedrift og søppelforbrenning og akkumuleres i næringskjeden. Det kan finnes i fargestoffer, metallegeringer og visse batterier. De fleste matvarer inneholder kadmium, særlig rotgrønnsaker og skalldyr.

 

Kadmium akkumuleres i de fleste organer i kroppen, biologisk halveringstid er 10-30 år. Kadmium er særlig skadelig for nyrene og kan gi tubulær proteinuri og kronisk nyresvikt. Kadmium fører også til osteomalasi og er kreftfremkallende. EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) har satt tolerabelt ukentlig inntak av kadmium til 2,5 ug/kg kroppsvekt. WHO har satt grenseverdi for den mengde som antas å kunne inntas peroralt gjennom lang tid uten skadeeffekt, til 7 µg/kg kroppsvekt/uke. Gjennom et vanlig kosthold kan en voksen person få i seg opptil 30 µg/dag, hvorav ca. 5 % absorberes fra tarmen. Tobakksrøyking medfører absorpsjon av kadmium gjennom lungene, på omtrent 0,05 µg per sigarett. Inhalasjon av kadmiumholdige gasser kan gi akutt forgiftning og lungeødem.

 

I blodet er kadmium for det meste i erytrocyttene. Kadmium må derfor måles i fullblod.

Indikasjoner 

Mistanke om akutt eller kronisk kadmiumforgiftning, for eksempel ved tubulær proteinuri.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse:
Ingen.

 

Prøvetaking:
Spesialrør for spormetaller tilsatt heparin eller EDTA (kfr. mottakende laboratorium). Send røret uåpnet til laboratoriet.

Veiledende referanseområder 

Aldersgruppe nmol/L Populasjon
6 måneder 0,0 - 0,5 A
Gravide kvinner i svangerskapsuke 18 0,4 - 3,4 B
Kvinner i fertil alder 0,7 - 7,7 C
Voksne i alderen 18-69 år < 4,2 D

 

Kommentarer

Referanseområder utgjør de sentrale 95 % av observasjonene i en antatt frisk befolkning og vil varierere i forhold til eksponering av kadmium i den populasjonen som referanseområdet er basert på.

 

Veiledende referanseområde er basert på følgende populasjoner

  • A. 6 måneder gamle spedbarn (n = 94) fra Bergensområdet
  • B. Gravide kvinner (n = 114) fra Bergensområdet
  • C. Kvinner i fertil alder (n = 158) fra Bergensområdet (1)
  • D. Friske ikke-røykende kvinner og menn i alderen 18-69 år (n = 250) fra Bergensområdet

 

Metode: ICP-MS. Verdiene er metodeavhengige, konferer utførende laboratoriums aksjonsgrense.

Kliniske beslutningsgrenser 

  Aldersgruppe Materiale nmol/L Referanser
Kontroll 0-17 år Urin kadmium > 4,5 2
Voksne fra 18 år Urin kadmium > 8,9 2

Tiltak for å redusere

kadmiumeksponering

0-17 år Urin kadmium > 17,8 2
Voksne fra 18 år Urin kadmium > 35,6 2
Akutt forgiftning - ingen kjent behandling Barn og voksne Fullblod kadmium > 445 3
Kronisk forgiftning - ingen kjent behandling Barn og voksne Urin kadmium/mmol kreatinin > 5,0 4

Tolkning 

Høye verdier sees ved økende alder, ved høy kadmiumeksponering (f.eks. røyking) og ved kadmiumforgiftning. Som mål på kronisk eksponering er utskillelse i urinen best.

 

Lave verdier har ingen klinisk betydning.

 

Feilkilder

Kontaminering fra prøvetakingsutstyret kan gi falsk forhøyet verdier. Dette unngås dersom man bruker spesialrør for spormetaller.

Analytisk og biologisk variasjon 

Analytisk variasjon: 10 %

 

Tallet er variasjonskoeffisient og gjelder over et tidsrom på dager-måneder. Ulike laboratorier kan ha ulike verdier.

Referanser 

  1. Fløtre CH, Varsi K, Helm T, Bolann B, Bjørke-Monsen AL. Predictors of mercury, lead, cadmium and antimony status in Norwegian never-pregnant women of fertile age. PLoS One. 2017 Dec 5;12(12):e0189169. doi: 10.1371/journal.pone.0189169. PMID: 29206878; PMCID: PMC5716542
  2. Establishment of human biomonitoring at EU level within the framework of the EHBMI (European Human Biomonitoring Initiative, HBM4EU)

    https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/4031/bilder/dateien/hbm-werte_engl_march_2020.pdf
  3. https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8682#:~:text=Interpretation,level%20exceeds%2050%20ng%2FmL
  4. Elinder CG, Traub SJ. Epidemiology and toxicity of cadmium. Uptodate (02.11.18) https://www.uptodate.com/contents/epidemiology-and-toxicity-of-cadmium#H9037519
  5. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). Statement on tolerable weekly intake for cadmium. EFSA Journal. 2011;9:1-19.