Oppfølging av unge pasienter etter akutt rusmiddelforgiftning

Sist oppdatert: 20.08.2024
Utgiver: Oslo legevakt
Versjon: 2.4
Forfatter: Odd Martin Vallersnes
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

Pasienter under 24 år som bringes til Legevakten med akutt rusmiddelforgiftning tilbys lokal oppfølging:

 

Sykepleier på Observasjonsrommet setter pasienten opp til Psykososial Akuttjeneste (PSA), på listen PSA akutt i CGM Vision. Når rusmiddelforgiftningen er avklart, etter vanlig undersøkelse og observasjon på Observasjonsrommet, tilkalles PSA om de ikke allerede har vært og snakket med pasienten.

 

Pasienten tilbys oppfølgingssamtale hos ruskonsulent ved PSA etter to-tre uker. Ruskonsulenten kontakter pasienten pr telefon i løpet av to-tre uker og innkaller til oppfølgingssamtale. Pass derfor på at telefonnummeret til pasienten er riktig notert i journalen.

 

Samtalen med PSA og oppfølgingssamtalen har som formål å bidra til at pasienten knytter an til allerede igangsatt behandling og oppfølging, eventuelt at egnet tiltak finnes og henvises til. I løpet av samtalene vurderes i hvert enkelt tilfelle hvorvidt det skal sendes bekymringsmelding til Barnevernet.

 

Oppfølgingstilbudet er frivillig, men det anses som bekymringsfullt om pasienter under 18 år forlater Legevakten før oppfølging er igangsatt. Egnet tiltak for å sikre at pasienten blir ivaretatt må da iverksettes, for eksempel kontakt med foresatte eller Barnevernsvakten.

 

Varsling av foreldre/foresatte

Foreldre/foresatte til pasienter under 18 år varsles med mindre særskilte forhold tilsier annet. Foreldre/foresatte til pasienter under 16 år varsles alltid. Varslingen skjer helst raskt etter innkomst på Observasjonsrommet. Observasjonsromssykepleier foretar varslingen. Det er ønskelig at de foresatte kommer til Legevakten. Observasjonsromslegen snakker med de foresatte når de kommer. Dersom en velger å ikke varsle foreldre/foresatte, skal saken drøftes med seksjonsoverlege første virkedag.