Med søvnproblemer menes her bl.a. vanskeligheter med innsovning, urolig søvn, nattlige oppvåkninger og redusert søvnlengde. Det finnes en rekke ulike søvnforstyrrelser. For detaljert symptombeskrivelse og forslag til behandling av disse, vises til lærerbøker og diagnosesystemer.
Livsstilsrelaterte årsaker er hyppigst, som f. eks. lysstimuli og et forhøyet aktivitetsnivå, slik som bruk av tv, data og mobiltelefon, før leggetid. Andre årsaker kan være psykiske og somatiske plager, medikamenter, døgnrytmeproblemer, skiftarbeid. Søvnmønsteret varierer gjennom livsløpet og søvnkvaliteten blir dårligere med alderen.
Innhent opplysninger om pasientens psykiatriske og somatiske sykehistorie, kartlegg pasientens lidelsestrykk og årsak til ev. forverring, søvn siste netter og ev. misbruk/bruk av medikamenter/alkohol/illegale rusmidler. Søvnproblemer er hyppig forekomne hos pasienter med psykiske plager, og er ofte av kronisk karakter. Det er derfor hensiktsmessig å gjennomføre en systematisk søvnanamnese slik at man bedre kan vurdere årsak til og behandling av søvnproblemene. Bruk f.eks Sleep hygiene index Helse-Bergen Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer.
For flere gode tips se: Søvn og søvnsykdommer, Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, Helse-Bergen
Medikamentell behandling
Nedenfor ses et utvalg medikamenter (ikke prioritert rekkefølge) som kan være aktuelle å forordne. Listen omfatter både hypnotika, antihistamin, antipsykotika, benzodiazepiner og antidepressiva. Husk individuell vurdering.
Noen antipsykotika og antidepressiva har sederende egenskaper. Dette kan benyttes når det foreligger slike tilstander. Eksempler på slike er: