Fig 1
Kompleksitet i patofysiologiske forhold ved kronisk nedre luftveisinfeksjon (Brit Hov OUS)
Kartlegging av symptomer fra nedre luftveier
Spørsmål om luftveissymptomer bør tematiseres i legekonsultasjoner hos alle personer med CP, uavhengig av alder og funksjonsnivå. Hos personer med høy risiko for nedre luftveisproblematikk bør legeundersøkelse suppleres med vurdering hos fysioterapeut med kompetanse på lungeproblematikk134.
Utvidet anbefaling
Man bør være særlig oppmerksom på personer med kjente risikofaktorer for luftveisproblematikk14:
Praktisk, slik kan anbefalingen gjennomføres
Risikofaktorer for luftveissykdom bør identifiseres fordi de potensielt kan behandles. Dette kan også trygge pårørendes/nærpersoners bekymring for luftveissykdom.
Svelgvansker hos barn < 3 år med EDACS nivå III-V er en kjent risikofaktor56. Det samme gjelder sikling bakover til svelget, som kan vurderes med Dysphagia Outcome Severity Scale (DOSS=nivå 1-5)7.
Ved legeundersøkelse kan det være aktuelt å vurdere respirasjonsfrekvens, hjertefrekvens, O2 metning, brystkassens form, clubbing8, palpasjon og auskultasjon (lytte) av hjerte og lunger samt inspeksjon av svelg/tonsiller.
Det bør avklares om det foreligger dysfagi/vurdere svelgfunksjon (stille/åpen aspirasjon), sikling som markør på redusert svelgfunksjon (lenke til spise/drikke/svelge). Det bør være lav terskel for å henvise til svelgfilming (videofluoroskopi) ved mistanke om aspirasjon, men også ved et komplekst symptombilde.
Det bør avklares om det foreligger og eventuelt behandle GØRS (Mage- og tarmfunksjon)14.
Ved mistanke om aspirasjon bør man særlig se etter følgende symptomer: «våt stemme», hvesing, hosting, nysing, brekning, «blanke øyne», hoste i sammenheng med svelging (åpen aspirasjon) og kronisk surkling. Tidligere eller aktuell GØRS bør også kartlegges, og behandling eventuelt optimaliseres (Mage- og tarmfunksjon). Lekkasje til svelget, sikling bakover (posteriort) utgjør en fare for aspirasjon til luftveiene og bør vurderes som årsak til aspirasjon (lenke til sikling)9.
Måltidsobservasjon (lenke til spise, drikke, svelge) med mål om å redusere hoste, feilsvelging og aspirasjon bør inkludere vurdering av sittestilling, behov for posisjonering, behov for assistanse og personens kommunikasjonsmuligheter.
Fysioterapivurderingen bør inkludere kartlegging og optimalisering av respirasjon, evnen til sukk/dype pust, hosteevne inkludert kraft og effekt, ryggens og brystkassens form og bevegelighet, evne til slimmobilisering inkludert vurdering av hosterefleks, hostekraft, hosteeffekt (kvitteres slim ved hoste?).
Tiltak ved symptomer fra nedre luftveier
En plan for forebygging og behandling av nedre luftveisinfeksjoner, inkludert plan for slimmobilisering bør utarbeides. Generell fysisk helse bør optimaliseres13.
Utvidet anbefaling
Praktisk, slik kan anbefalingen gjennomføres
Kartlegging av symptomer fra øvre luftveier
Symptomer i øvre luftveier bør kartlegges11.
Utvidet anbefaling
Praktisk, slik kan anbefalingen gjennomføres
Igangsetting av tiltak for obstruktive apnéer, sentrale apnéer (reduksjon i luftstrøm > 90 %) og/eller hypopnéer (reduksjon i luftstrøm > 30 %) bør skje i et samarbeid mellom spesialiserte enheter og spesialisthelsetjenesten. Pediatriveilederen har et eget kapittel om obstruktiv søvnapné12.
Nasjonalt senter for søvnmedisin har utarbeidet en generell retningslinje for CPAP behandling av voksne med moderat til alvorlig søvnapné13.
I EtD-diskusjonen med brukerrepresentantene var det enighet om at det er stor potensiell positiv effekt av kartlegging og behandling av luftveisproblematikk, da luftveisproblematikk, spesielt lokalisert til nedre luftveier medfører stor belastning både for personen og omsorgspersonene.
I EtD-diskusjonen med fagpersoner var det enighet om at de positive effektene kan forventes å være store, særlig med tanke på å forebygge sykehusinnleggelse og økt behov for behandling. Gjennomførbarhet av anbefalingene ble vurdert som gode, men det ble understreket at det forutsatte et samarbeid mellom tjenestenivåene. Det ble også understreket at det ofte er andre fagprofesjoner enn fysioterapeut som gjennomfører slimmobiliserende tiltak, og at det er nødvendig med veiledning, tydelig plan og samarbeid. Det ble uttrykt usikkerhet med tanke på hvem som har det lovpålagte ansvaret for å skrive behandlingsplaner knyttet til luftveier.
Ressursbruk beskrives med moderate kostander, men det understrekes betydningen av regelmessig evaluering av tiltaket.