Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2
5

Allergenspesifikt IgE

Sist oppdatert: 19.01.2023
Utgiver: Vestre Viken HF
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Spesifikke IgE-antistoffer mot standardiserte allergenekstrakter (f.eks. peanøtt) eller isolerte rene allergenkomponenter (f.eks. Ara h 2) kan påvises og bestemmes kvantitativt i serum eller plasma. Det finnes til sammen over 600 ulike allergenekstrakter og allergenkomponenter for slik testing.

Indikasjoner 

Søking etter spesifikke allergener som utløsende faktorer ved mistanke om IgE-mediert allergi, blant annet for å unngå kontakt med og for å foreta sanering av de respektive allergener i miljøet. (1). Allergenspesifikk IgE kan også benyttes for å kartlegge pasientens sensibiliseringsprofil før oppstart av spesifikk allergen immunterapi.

 

På grunn av høye kostnader bør rekvirenter, på grunnlag av anamnese og symptomer, velge ut et mindre antall allergener. Ved usikkerhet omkring forholdet mellom eksponering og symptomer anbefales å begynne utredningen med screeningtester, som er blandinger av ekstrakter fra vanlige luftveis- eller matvareallergenkilder (f.eks. fx5 matallergiscreening).

 

Screening på IgE mot en blanding av de vanligste matvareallergener (små barn) eller de vanligste luftveisallergener (større barn og voksne) er en bedre screening på allergi/atopi enn bestemmelse av total-IgE.

 

Testing på IgE mot et utvalg relevante allergenkomponenter (naturlige eller rekombinante) fra f.eks. timotei og bjørk kan være aktuelt ved ved utredning av samsvar med pasientens sensibiliseringsprofil og sammensetning av hyposensibiliseringsvaksine.

Pasientens molekylære sensibiliseringsprofil brukes i tillegg til å bestemme primær sensibiliserende allergenkomponenter i motsetning til antatt kryssreaktivitet, f.eks. mellom pollen og nøtter.

 

Til en viss grad kan testing på IgE mot allergenkomponenter fortelle oss noe om risiko for allergiske symptomer etter eksponering for allergen i motsetning til klinisk stum sensibilisering (2).

 

For allergologisk vurdering kan man vurdere kontakt med/henvisning til allergolog på sykehuset, eller ved spesielle tilfeller regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved OUS Ullevål: https://oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/regionalt-senter-for-astma-allergi-og-overfolsomhet

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse
Ved sesongallergier og vanlige allergier: Ta prøven når pasienten har mest plager eller like etter (2 uker–2 måneder). Ved penicillinallergi og andre medikamentallergier: Ta prøven fra 2–3 uker etter reaksjonen og innen 6 måneder.

 

Gode kliniske opplysninger øker nytteverdien av laboratorielegenes vurdering av allergisvarene.

 

Prøvetaking
Serumrør med gel

Sentrifugeres innen to timer. 1 mL serum per 5 allergener.

 

Holdbarhet

Serum fryses og og etterbestilling er mulig i 4 uker etter prøvetaking.

Etterbestilling er mulig i 28 dager.

Gruppetester 

Navn Gruppe Innhold
rx 6 Inhalasjon Timotei-bjørk-burot-muggsopp
rx 7 Husdyr Midd-katt-hest-hund-kanin
fx 5 Mat Eggehvite-melk-torsk-hvete-peanøtt-soyabønne
mx 1 Muggsopp Penicillum notatum-cladosporium herbarum-aspergillus fumigatus-candida albicans
fx 2 Sjømat Blåskjell-laks-reke-torsk-tunfisk
fx 22 Nøtt 2 Pekanøtt, cahchewnøtt, pistasje, valnøtt
fx 20 Korn Bygg-hvete-ris-rug
fx 74 Fisk Makrell-rødspette-sild-torsk
ex 70 Gnager Kanin-hamster-marsvin-mus-rotte
ex 72 Burfugl Fink-kanarifugl-papeøye-parakitt-undula
hx 2 Husstøv mix Dermatophagoides pteronyssinus, dermatophagoides farinae, kakkerlakk (tysk)
fx 15 Frukt Appelsin-banan-eple-fersken

 

Ved positiv gruppetest blir spesifikke allergener i gruppen bestemt, og det testes for relevante molekylære allergener.

Avhengig av kliniske opplysninger og funn, vurderer vi ytterligere allergitester, og eventuelt sendeprøver for sjeldne analyser.

Enkeltallergener 

VVHF utfører et bredt utvalg av enkeltallergener som gjengis nedenfor:

 

DYR

E72 Burfuglpanel
84 Hamster
E3 Hest flass
E5 Hund flass
E82 Kanin epitel
E1 Katt epitel
E4 Ku flass
E6 Marsvin epitel
D1 Midd, Der.p.
D2 Midd, Der.f.
E88 Mus
E87 Rotte
E70 Gnagerpanel

 

INSEKTER

I1 Biegift
I71 Mygg
I6 Kakkerlakk (tysk)
I3 Vepsegift

 

MAT

F210 Ananas
F33 Appelsin
F96 Avocado
F92 Banan
F37 Blåskjell
F11 Bokhvete
F343 Bringebær
F260 Brokkoli
F6 Bygg
F15 Bønner hvite
F202 Cashew
F259 Drue
F1 Eggehvite
F75 Eggeplomme
F49 Eple
F12 Ert
F95 Fersken
F45 Gjær
F79 Gluten
F31 Gulrot
F17 Hasselnøtter
F7 Havre
F80 Hummer
F4 Hvete
F47 Hvitløk
F44 Jordbær
F93 Kakao
F78 Kasein
F242 Kirsebær
F84 Kiwi
F36 Kokosnøtt
F23 Krabbe
F41 Laks
F235 Linser
F335 Lupinfrø
F48 Løk
F8 Mais
F206 Makrell
F20 Mandel
F91 Mango
F2 Melk
F87 Melon
F233 Ovomucoid
F218 Paprika
F18 Paranøtt
F13 Peanøtt

F201

F253

Pekannøtt

Pinjekjerner

F203 Pistasjnøtt
F255 Plomme
F35 Potet
F94 Pære
F24 Reker
F9 Ris
F5 Rug
F254 Rødspette
F85 Selleri
F10 Sesamfrø
F205 Sild
F14 Soyabønner
F25 Tomat
F3 Torsk
F40 Tunfisk
F256 Valnøtt
F204 Ørret

 

MEDIKAMENTER

C2 Penicilloyl V ( fenoksymetyl penicillin)

 

MUGGSOPP

M6 Alternaria tenuis
M3 Aspergillus fumigatus
M5 Candida albicans
M2 Cladosporium herbarum
M1 Penicillium notatum

 

POLLEN

T3 Bjørk
W6 Burot
T5 Bøk
T7 Eik
T4 Hassel
T1 Lønn
W8 Løvetann
T2 Or
W7 Prestekrage
T12 Selje
G6 Timotei

 

PARASITTER

P4 Anisakis
P1 Ascaris

 

YRKESALLERGENER

K82 Lateks

 

ALLERGENKOMPONENTER 

Bie
Bjørk
Egg
Kumelk
Hvete
Soya
Cashewnøtt
Hasselnøtt
Peanøtt
Valnøtt
Veps
Papirveps

Referanseområder 

Resultatene angis kvantitativt som kU/L.
Nedre normalområde er satt til 0,35 kU/L med unntak av peanøtter der man har erfaring med at alvorlige allergier kan forekomme selv ved lavere konsentrasjoner, og grensen er da på 0,10 kU/L. Noen få prosent (og særlig barn) kan ha allergi til tross for IgE antigenkonsentrasjoner under 0,35 kU/L.

 

Ved uoverensstemmelse mellom klinikk og labsvar, ta gjerne kontakt med lablege ved medisinsk bokjemi for vurdering av ytterligere analyser.

Metode og utførende laboratorium 

Utførende laboratorium: Drammen sykehus

-Instrument: Phadia 1000 (Thermo Fisher Scientific)

-Metode: Sandwich enzymoimmunoassay (fluorescens enzym-immunoassay - ImmunoCAP)

Tolkning 

Positive funn viser at pasienten er sensibilisert mot vedkommende allergen(er). Dette er korrelert til klinisk allergi, men ikke absolutt. Nivå av spesfikk IgE er ikke prediktivt for alvorlighetsgrad av en allergisk reaksjon. Klinisk signifikante verdier er ikke undersøkt og etablert for de enkelte allergen og de ulike aldersgrupper (3). Et unntak fra dette er utvalgte matvarer hos barn (4). Det er viktig å være oppmerksom på bl.a. følgende:

  • Den kliniske betydningen av svakere sensibilisering mot enkelte allergener kan være beskjeden, men betydningen vil variere fra allergen til allergen.
  • Eliminasjon av viktige matvarer, f.eks. melk og hvete, fra kosten skal ikke gjøres på grunnlag av positive IgE-funn alene, men kun etter samråd med spesialist.
  • Det kan forekomme betydelige kryssreaksjoner mellom allergener fra ulike planter og matvarer. Eksempler:
    • Mellom ulike gressarter (herunder korn).
    • Mellom bjørkepollen og hasselnøtt, eple, fersken, kirsebær, kiwi, valnøtt, pære, mandel, rå potet, rå gulrot m.m. (”oral allergy syndrome”).
    • Mellom burotpollen og selleri, persille, koriander, kamomille, gulrot, hvitløk m.m.
    • Mellom lateks og avokado, banan, kiwi m.m.
  • Et negativt funn utelukker ikke IgE-mediert allergi.
  • Allergiliknende symptomer og tegn kan også utløses via ikke-IgE-medierte mekanismer, slik som ved reaksjoner på acetylsalicylat, sitrusfrukt, jordbær m.m. I slike tilfelle kan allergenspesifikt IgE ikke forventes funnet, og testing på IgE mot sitrusfrukt og jordbær er bare unntaksvis indisert.

Referanser 

  1. Siles RI, Hsieh FH. Allergy blood testing: A practical guide for clinicians. Cleveland Clinic journal of medicine. 2011 Sep;78(9):585-92. PubMed PMID: 21885690.
  2. Matricardi, P.M. et al. EAACI Molecular Allergology User's Guide MAUG. Pediatr Allergy Immunol 27 Suppl 23, 1-250 (2016). ISSN 1399-3038 (Electronic) PubMed PMID: 27288833
  3. Simons FE, Frew AJ, Ansotegui IJ, Bochner BS, Golden DB, Finkelman FD, et al. Risk assessment in anaphylaxis: current and future approaches. The Journal of allergy and clinical immunology. 2007 Jul;120(1 Suppl):S2-24. PubMed PMID: 17602945.
  4. Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentrations in predicting symptomatic food allergy. The Journal of allergy and clinical immunology. 2001 May;107(5):891-6. PubMed PMID: 11344358.