Miljøterapeutiske tiltak rettet mot Personlighetsforstyrrelser krever god struktur. Viktig del av det miljøterapeutiske arbeidet er å skape allianse og bygge tillit med pasientene. Opptre empatisk og interessert, oppfordre pasienten til å ta eierskap i egen behandling. Det finnes flere ulike typer av personlighetsforstyrrelser som man bør sette seg inn i for å tilpasse miljøterapien til den enkelte.
Generelle miljøterapeutiske tiltak:
- Forventningssamtale og dagsplan. Viktig med forutsigbarhet og tydelig planer.
- Følelsesregulering: Hjelp pasienten med å finne måter og håndtere følelsene på, slik at det blir lettere å leve med dem og fungere i hverdagen.
- Validering av symptomtrykk: Lytt til og anerkjenn pasientens opplevelser, ubehag og problemer. Hjelp pasienten å forstå situasjoner/hendelser og se dem fra ulike sider.
- Reguleringsstøtte: Benytt toleransevinduet til å forklare over- og underaktivering, og hvordan man kan jobbe med regulering.
- Fokuser på pasientens ressurser.
- Fokuser på ansvarligjøring for å fremme konstruktiv atferd og dempe negative affektsuttrykk.
- Kriseplan, med fokus på å opprettholde hverdagsmestring og forebygge innleggelser, skal utarbeides i samarbeid med pasienten. Se MinPlan.
Pasienter med personlighetsforstyrrelser er ofte utsatt for stigmatisering fra helsepersonell, og reaksjoner som overføring og motoverføring kan oppstå. Se
Ordforklaringer.