Cashewnøtt og allergenkomponenter IgE

Sist oppdatert: 27.09.2024
Forfatter: Ivo Nentwich
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.15
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Analyser 

Spesifikt IgE mot cashewnøttekstrakt f202

Spesifikt IgE mot cashewnøttallergen rAna o 3 (f443)

Indikasjon 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot cashewnøtt.
  2. Detektere sensibilisering mot klinisk viktig cashewnøttallergen Ana o 3.

Prøvemateriale 

1,5 mL serum per 10 allergener.

Metode 

Indirekte enzymoimmunoassay (fluorescens enzym-immunoassay, FEIA)

Merkenavn: ImmunoCAP Specific IgE

Referanseområde 

Resultatene angis kvantitativt som kU/L.

Påvisbar sensbilisering ved verdier > 0,10 kU/L.

Analysefrekvens 

Utføres vanligvis 5 ganger i uken.

 

Svartid kan avvike pga ferie/redusert bemanning.

Tolkning 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot cashewnøtt
    Bekreftelse/avkreftelse av IgE sensibilisering mot cashewnøttekstrakt f202.
  2. Bestemme ev. sensibilisering mot stabile cashewnøttallergener
    Ana o 3 er hovedallergenen i cashewnøttekstrakt og kryssreagerer med beslektet allergen i pistasjnøtt (Pis v 5). Det er termo- og syrestabilt og kan kalles rt "sterkt" allergen. Dominerende sensibilisering mot disse pleier som regel være assosiert med systemiske allergiske symptomer. Analyse for IgE mot Ana o 3 antas å ha høyere sensitivitiet for klinisk allergi enn IgE mot hele ekstraktet (f202)2 og en viss prediktiv verdi for klinisk reaksjon mot cashewnøtt hos barn3 og voksne4.

Laboratoriet kan per dags dato ikke teste for spesifikt IgE mot andre «sterke» cashewnøttallergener (Ana o 1, Ana o 2). Det betyr at fravær av sensibilisering mot Ana o 3 ikke utelukker sensibilisering mot andre lagringsproteiner (Ana o 1, Ana o 2) i cashew og pistasje.

Svarkode 

Kortkode

Kode

Kodedefinisjon

f202

NPU13000

P—Cashew nut antibody(IgE); arb.subst.c.(f202; proc.) = ? (p.d.u.)

f443

NPU29320

P—Ana o 3 antibody(IgE); arb.subst.c.(proc.) = ? (p.d.u.)

 

Les mer om Svarkoder

Referanser 

  1. Robotham, J.M. et al. Ana o 3, an important cashew nut (Anacardium occidentale L.) allergen of the 2S albumin family. J Allergy Clin Immunol 115, 1284-1290 (2005).
  2. Savvatianos, S. et al. Sensitization to cashew nut 2S albumin, Ana o 3, is highly predictive of cashew and pistachio allergy in Greek children. J Allergy Clin Immunol 136, 192-194 (2015).
  3. Lange L, Lasota L, Finger A, Vlajnic D, Busing S, Meister J, et al. Ana o 3-specific IgE is a good predictor for clinically relevant cashew allergy in children. Allergy. 2016.
  4. Inoue T, Ogura K, Takahashi K, Nishino M, Asaumi T, Yanagida N, et al. Risk Factors and Clinical Features in Cashew Nut Oral Food Challenges. Int Arch Allergy Immunol. 2018;175(1-2):99-106.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send