Pasientinformasjon om bruk av Pasientutstyrt Epidural smertelindring

Sist oppdatert: 28.02.2024
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 1.0
Forfatter: Annlaug Skåden Vellene
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Pasientinformasjon om bruk av Pasientstyrt Epidural smertelindring  

Pasientinformasjon om bruk av Pasientstyrt Epidural smertelindring:

 

I anledning din operasjon vil vi tilby deg såkalt pasientkontrollert smertelindring via en pumpe. Smerteopplevelsen etter en operasjon varierer sterkt fra menneske til menneske. Det samme gjør behovet for smertestillende medikamenter. God smertebehandling etter en operasjon innebærer at du skal føle deg vel etter operasjonen. Helt smertefri vil du sannsynligvis ikke være, men målet er at du skal kunne slappe av med ubehaget du kjenner.

 

Administrering. Medikamentet du får er en blanding av flere medikamenter (EDA-blanding) som virker lokalt i det området du er operert. Denne formen for smertelindring brukes vanligvis hos oss ved to typer operasjoner:

 

Ryggoperasjoner:

 

Hos disse pasientene legger kirurgen, under operasjonen, inn et tynt kateter nær nervene i ryggen (i epiduralrommet) som går til ryggen og nedre del av kroppen.

 

Revisjoner av hofte-/kneproteser:

 

Hos disse pasientene legger anestesilegen ofte inn et tynt kateter nær nervene i ryggen (i epiduralrommet) som går til nedre del av kroppen. Dette gjøres samtidig som spinalbedøvelsen settes.

 

Etter operasjonen kobles kateteret til en pumpe med EDA-blanding og intensivsykepleieren på postoperativ avdeling justerer smertelindringen via pumpen til ønsket effekt. Pumpen gir deg kontinuerlig lokalbedøvelse inn i ryggen. Pumpen er utstyrt med en pasientkabel med en knapp slik at du kan gi deg selv en ekstra dose smertestillende.

 

Du trykker på knappen hvis det opererte området gjør mere vondt og du syns det er litt vanskelig å slappe av med det du kjenner der (VAS/NRS >3).

 

Pumpen er innstilt etter anestesilegens forordninger slik at du ikke skal få for mye av medikamentet. Etter at du har gitt deg selv en ekstra dose, vil pumpen være stengt en periode som er programmert inn. Det vil ta noen minutter før effekten merkes. Du skal ikke tenke på klokken, men trykke når du har behov for det. Hvis du trykker før «stengetiden» er over, vil pumpen registrere at du har trykket, men du vil ikke få smertestillende. Sykepleier som har ansvar for deg, vil med jevne mellomrom kontrollere pumpen og måler blodtrykk, puls, smertenivå, grad av kraft og nummenhet. Sykepleier kan ut ifra registreringene justere pumpens innstillinger.

 

Det kan oppstå noen bivirkninger ved bruk av pumpen:

 

  • Nummenhet: Det er normalt å føle nummenhet i det opererte området og i bena.
  • Kraftløshet : Det er normalt at kraften i bena også blir påvirket.
  • Bortfall av fotopptrekk (bevegelse i ankelledd): Gi beskjed til sykepleier som har ansvar for deg. Pumpen vil da bli stoppet inntil fotopptrekket kommer tilbake og du vil få annen smertestillende hvis du har behov for det.
  • Hvis du føler deg usikker eller ikke er tilfreds, ta kontakt med sykepleier som har ansvar for deg.

Vedlegg