Hørsel

Sist oppdatert: 23.10.2024
M3
Utgiver: Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese
Versjon: 1.4
Forfatter: Kjersti Ramstad i samarbeid med redaksjonen
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Innledning 

Hørselshemming er inkludert i definisjonen av cerebral parese (CP) som noe som ofte ledsager de motoriske utfordringene1. Både hver for seg og sammen påvirker hørselshemming og CP sannsynligvis barns læring og språkutvikling, og påvirker dermed også kommunikasjon og deltagelse.

 

Det er vanlig å dele hørselshemming i to typer:

  • Mekanisk
  • Nevrogen (sensorinevral)

 

Ved mekaniske hørselshemming hindres overføringen av lyd fra det ytre øret inn til sneglehuset i det indre øret. Den vanligste årsaken til hørselshemming hos barn generelt skyldes væske i mellomøret, og er midlertidig. Et nevrogent hørselstap skyldes en sykdom eller skade i sneglehuset, hørselsnerven eller sentralnervesystemet.

 

NorCP medisinsk protokoll2har basert spørsmålene om hørsel på Surveillance of Cerebral Palsy in Europe (SCPE)3. Det første spørsmålet er om hørselshemming er til stede eller ikke, uten nærmere definisjon. Det andre spørsmålet er om det foreligger alvorlig hørselshemming definert som hørsel dårligere enn 70dB før korreksjon, på beste øre. Data fra NorCP viser at ved 5 års alder har 5 % med CP hørselshemming og 3 % alvorlig hørselshemming4.

Utredning av hørsel 

Hovedanbefaling

  1. Barn med mistenkt CP bør henvises til øre-nese-hals (ØNH)-lege fra helsestasjonen eller fastlege5.
  2. Henvisning til ØNH-lege vurderes når et barn får diagnosen CP i spesialisthelsetjenesten. Hvis barnet ikke allerede har vært hos ØNH-lege, bør det henvises til det ØNH-lege/avdeling. Hvis barnet har vært hos ØNH-lege allerede, bør man vurdere rehenvisning5.

 

Utvidet anbefaling

Helsedirektoratets nasjonale retningslinje for undersøkelse av syn, hørsel og språk hos barn skal følges selv om barnet er henvist til spesialisthelsetjenesten eller til det statlige spesialpedagogiske støttesystemet (Statped Hørsel, krever henvisning fra PP-tjenesten)5.

 

For personer med CP anbefales spesifikt

Status hørsel tas opp med fastlege hvis talespråk eller hørselsoppmerksomhet taper seg, uavhengig av alder og funksjonsnivå.

Kunnskapsgrunnlag 

  • Styrken på anbefalingene vurderes som sterk.

 

En sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste i målgruppen i de aller fleste situasjoner.

Anbefalingene baserer seg på en nasjonal retningslinje5 samt brukere og fagpersoners samlede kunnskap og erfaring.

 

I EtD diskusjon med brukerrepresentanter og fagpersoner bekreftes viktigheten av at hørselsvansker avdekkes tidlig fordi hørsel er av stor betydning for barnets utvikling av talespråk, psykososiale utvikling og trivsel, og det er viktig å komme i gang med stimulering og kompenserende tiltak tidlig. Effekten av å avdekke hørselshemming på et tidlig stadium er stor. Anbefalingene vurderes som gjennomførbare med moderate kostnader.

Referanser 

1. Rosenbaum P, Paneth N, Leviton A, et al. A report: the definition and classification of cerebral palsy April 2006 [published correction appears in Dev Med Child Neurol. 2007 Jun;49(6):480]. Dev Med Child Neurol Suppl. 2007;109:8-14.
3. SCPE-network. SCPE classification of CP subtypes based on neurological findings. Lest 23. november. Tilgjengelig fra:  https://eu-rd-platform.jrc.ec.europa.eu/scpe_en.
5. Helsedirektoratet (2017). Nasjonal faglig retningslinje for det helsefremmende og forebyggende arbeidet i helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 30. juni 2023, lest 23. november 2023).