Skriftlig pasientinformasjon om bruk av PCA- pumpe

Sist oppdatert: 28.02.2024
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 1.0
Forfatter: Annlaug Skåden Vellene
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Informasjon til pasient om bruk av PCA-pumpe (smertepumpe) 

I anledning av din operasjon vil vi tilby deg såkalt pasientkontollert smertelindring (PCA)

 

Smerteopplevelsen etter operasjoner varierer sterkt fra individ til individ, det samme gjør behovet for smertestillende medikamenter.

God smertebehandling etter operasjoner innebærer at du skal føle deg vel etter operasjonen. Målet er at du skal kunne bevege deg og hoste uten sterke smerter og uten at du blir for søvnig, kvalm eller svimmel som følge av smertemedisin. For å nå dette målet ønsker vi å tilby deg såkalt pasientkontrollert smertelindring (smertepumpe).

 

Med denne form for smertelindring får du smertestillende gitt intravenøst via en pumpe der du ved å trykke på en pasientkabel kan gi deg selv en dose smertestillende.

Med smertepumpen kan du trykke på pasientkabelen med det samme du får vondt, og du vil merke virkningen i løpet av 5 minutter. Pumpen er styrt av en liten computer som er omhyggelig programmert slik at du ikke skal kunne gi deg selv for mye medisin. Etter en dose forblir pumpen låst så lenge det tar å få maksimal effekt av den dosen du allerede har gitt deg selv (vanligvis 5-10 minutter). Deretter kan du på ny trykke på knappen og få en ny dose. Dette kan du gjenta så ofte du vil til smertelindringen er tilfredsstillende.

Smertepumpen er innstilt ut fra forventet behov, men dosen kan justeres opp eller ned om nødvendig. Pumpen har alarmsystem som varsler når f.eks. pumpen er nesten tom, om det er stopp i slangen, eller om batteriet er tomt. Hvis alarmen starter, ta kontakt med sykepleier!

Medikamentet du får heter Morfin. Dette gis i en blodåre, fordi det virker raskest.

 

Det kan oppstå bivirkninger ved bruk av Morfin. Bivirkninger kan være at du blir søvnig, svimmel eller kvalm, og hvis doseringen blir altfor høy kan pusten påvirkes. Kvalmen kan også skyldes en rekke andre ting, som for eksempel at du har smerter. Du kan få medikamenter for å forebygge og eventuelt behandle kvalme dersom dette blir et problem. Så lenge du ligger med smertepumpe får du nøye oppfølging i forhold til effekten av det du får og av evt. bivirkninger.

Du kan ikke bli narkoman av å bruke denne formen for smertelindring. Du vil ha mest nytte av pumpen de første par dagene etter operasjonen, og pumpen vil fjernes når du ikke lenger har bruk for den. Hvis du lurer på noe mer i forbindelse med bruk av PCA pumpe, så kan sykepleier svare på dette. Du vil også få snakke med en anestesilege i forkant av operasjonen som evt kan forklare deg mer om pasientkontrollert smertelindring.

Pasientens navn: ……………………………………………………………

Pasienten ønsker å bruke PCA, og er blitt informert om de praktiske aspektene, og jeg mener at pasienten vil være i stand til å gjøre bruk av slik pumpe.

Martina Hansens Hospital …..........(dato) Sykepleier/lege: …………………………............... post: ….....