Legevaktsentralen mottar ca 4000 henvendelser årlig fra sykehjemmene i Oslo, og det sendes årlig ca 1800 sykebesøk til sykehjemmene. Oppdragene er særlig hyppige på helg, i helligdagsperioder og ferier.
Sykehjemspasienter har høy alder, kroniske sykdommer, funksjonssvikt og ofte demens. Anslagsvis 70-85% har kognitiv svikt. Gjennomsnittsalderen i sykehjemmene er 84 år, halvparten er mellom 80 og 90 år og én av fire over 90 år. Et analysenotat fra Helsedirektoratet viser at gjennomsnittlig gjenstående levetid ved innleggelse på sykehjem er 2 år, mens median er på 1,3 år. Nesten tre av ti sykehjemsbeboere dør innen seks måneder etter at de har kommet på sykehjem.
Endring av omsorgsnivå hos denne pasientgruppen gir økt risiko for utvikling av komplikasjoner. Det kan utløse/forverre forvirring og uro, særlig ved underliggende kognitiv svikt. Det kan også føre til dødsfall under transport eller i akuttmottak. I de aller fleste tilfeller bør derfor denne pasientgruppen behandles på sykehjemmet. Indikasjon for innleggelse på sykehus bør være behandling som gir bedret overlevelse eller funksjon. Eksempler på dette kan være feilstilte brudd eller alvorlig anemi.
Metodeboken i sykehjemsmedisin (Bergen kommune): https://metodebok.no/sykehjemsmedisin